Přejít k hlavnímu obsahu

Coola: S ESA chceme zaštiťovat evropský univerzitní esport

27. 9. 2019 | 13:42 Všechny hry
Lubomír "Coola" Mikuš je jedním ze zakladatelů organizace ESA, kde působí primárně jako správce 3E Ligy. Je také hlavním adminem a "Community Sensei," jak sám říká. Mimo ESA založil také spolek Student Gaming Academy na Univerzitě v Hradci Králové, který vede. Vystudoval filosofii a momentálně navazuje pedagogikou a mohlo by se zdát, že bude mít tedy ke hrám daleko. Opak je pravdou, už odmala jezdíval po LAN turnajích, kde hrával Dotu od svých 8 let.
Logo ESA
Logo ESA

Za jakým účelem vznikla organizace ESA?

Organizace ESA vznikla především za účelem rozkvětu esportu v Česku, a to konkrétně na akademické půdě. S tím je nezbytně spjatá i edukace hráčů, ale i veřejnosti v oblasti gamingu, vývojářství, netolismu, kybernetické bezpečnosti a dalšího… Je to splněním našich snů, jelikož jsme všichni do jednoho hráči a zároveň působíme na univerzitách po celé republice. Jo, abych nezapomněl, jádro ESA tvoří 7 mladých, chytrých a krásných chlapců, ale máme kolem sebe i spoustu lidí, kteří nás podporují a pomáhají nám, těm bych rád vzkázal, Díky!

Coola

Inspirovali jste se někde v zahraničí?

Člověk samozřejmě v zahraničí vidí různé organizace věnující se esportu, ligám, soutěžím atp. Stejně tak je tomu i na naší domácí půdě. Nicméně koncept naší 3E Ligy (což je náš primární dlouhodobý projekt) je čistě náš a nemáme jej odnikud převzatý. Stejně tak jako spousta dalších eventů, které konáme. Vždy se snažíme posadit na první místo hráče a uzpůsobit tak event jejich potřebám.

Které školy se už zapojily? Jednáte i s dalšími školami o zapojení do projektu?

Snažíme se aktivně jednat se všemi školami jak u nás, tak i na Slovensku. Mezi školy, které s námi plně spolupracují, můžeme zařadit například VUT, MUNI, VŠB, UHK nebo UPCE. Na dalších školách mezitím dopomáháme vzniku spolků, které se mohou gamingu věnovat lokálně a se kterými poté spolupracujeme na jejich aktivitách.

Finále 3E ligy v LOL v esportové učebně v Ostravě

Zatím organizujete turnaje v Hearthstone, CS:GO a League of Legends. Plánujete seznam her rozšířit?

Určitě! Ale nechceme nic uspěchat, to by se nám následně mohlo šeredně vymstít. Spousta hráčů nám píše o ten a onen titul, ale my si raději postupně vybudujeme kvalitní ligu krůček po krůčku, tak abychom se dokázali s každým nově zařazeným titulem sžít. Rozšiřovat tedy rozhodně plánujeme a na „truc“ 2 z nás doufáme, že dalším komunitně zvoleným titulem bude Dota 2, které jsem právě i já velkým fanouškem. :)

Probíhá vše online nebo máte i offline soutěže?

Máme samozřejmě obojí! Online probíhá v podstatě „jenom“ většina 3E Ligy, kde se v průběhu semestru zformují celky, které se následně utkají v offline finále. Mezi naše další offline eventy určitě patří pravidelné Meetupy s hráči (pivko, turnájek, zábava) a spoustu dalších akcí, na kterých se objevujeme, a to ať už jde o FORGAMES, MČR, nebo o naše vlastní eventy – momentálně například Univerzitní esport derby mezi Pardubicemi a Hradcem.

Vítězství v Shadowgun Legends

Jaké další akce kromě turnajů pořádáte?

Hehe, sice jsem už značně odpověděl v otázce minulé, ale určitě ještě můžu dodat, že se snažíme hlavně soustředit na komunitu. Tudíž pořádáme i různé pubkvízy, zaměřené na herní tématiku, přednášky a především zprostředkováváme studentům nové zážitky a zkušenosti. Zároveň pořádáme na partnerských univerzitách Esport Days, kde se právě snažíme edukovat i „nezasvěcené“.

Co je vaším největším úspěchem?

Tohle je strašně těžká otázka… Jeden by řekl, že to bude založení esportové učebny na VŠB v Ostravě, jiný naše 3ELiga, další by vyzdvihnul Derby univerzit, poslední pak, že jsme se jako tým stali mistry světa v ShadowGun Legends… Já bych to asi zakončil tím, že náš největší úspěch je ten, že jsme se mezi sebou ještě pořád nepozabíjeli :D #Kappa

Jaké máte plány do budoucna?

Expandovat. Tyto plány máme už od začátku, nicméně jak už jsem řekl, dáváme si pozor kam, jak a s kým… Naší ambicí je zastřešovat univerzitní esport v rámci Evropy a především se postarat o naši domovskou základnu. A o ty naše slovenské braty taky teda no. :)

Členové ESA
Štítky: ESA