Přejít k hlavnímu obsahu

Cosplayerka a streamerka "Karupups" dostala ban na Twitchi

18. 4. 2019 | 06:20 Všechny hry
Litevská cosplayerka a streamerka Karina “Karupups” Martsinkevich chtěla na svém streamu předvést fanouškům proces výroby cosplaye na postavu Lifeline ze hry Apex Legends. Internetoví uživatelé bývají hákliví a "Karapups" určitě nečekala, jak se tento nápad obrátí proti ní.
Karupups
Karupups
makeup

Lifeline je černoška a "Karapups" chtěla na svém streamu ukázat, jak probíhá tvorba takového cosplaye. Dokonce si obarvila vlasy, problém ale nastal v okamžiku, kdy si na tvář začala nanášet tmavý make-up. Situace se brzy obrátila proti ní a obdržela mnoho negativních reakcí za použití tzv. "blackface". Tento pojem označuje bělocha, který vystupuje jako černoch, v dnešní době ale může mít také pejorativní nádech. 

Advokátní skupina Black Girl Gamers reagovala pouhým nevěřícným: "Co to...?". K tomu sdílela fotku v průběhu tvorby cosplaye. Mnoho followerů poukázalo na to, že je v pořádku cosplayovat postavy jiných ras, tenhle make-up byl ale prostě moc. 

Reakcí se dočkala taky od kostymérky, která vystupuje pod přezdívkou "Kayyybearxo", která se k situaci vyjádřila v sérii tweetů. 

"Někteří lidi nechápou, proč je špatné, že si pomalujete kůži tmavěji," vysvětlila. "Když jste černí, není to kostým, který můžete nosit, když chcete. Na konci dne si můžete z tváře smýt barvu a nemusíte se potýkat s ničím, s čím se oni (lidé se skutečnou barvou pleti) potýkat musí." Sama "Kayyybearxo" vytvořila cosplay na Lifeline, dočkala se ale pohoršených reakcí od některých uživatelů za to, že její verze je "obscénní".   

"Karapups" dostala 30denní ban na Twitchi za "nenávistné jednání proti osobě nebo skupině lidí". Videa později ze svého YouTube kanálu smazala a nahrála jiné, v němž se snažila situaci vysvětlit. Potvrdila, že ban skutečně dostala, a omluvila se všem, kterým ublížila, udělala chybu, protože dle svých slov: "neměla dostatek informací". Jejím cílem nebylo někoho urazit, ale ukázat, jak je obtížné vytvořit cosplay. Prohlásila také, že v Litvě není taková osvěta týkajících se pojmů jako je "blackface" a podobných pojmů. 

Po banu na Twitchi zveřejnila "Karapups" hotový cosplay na ruské sociální síti VK, kde také poděkovala svým fanouškům, že ji podporují.  

Co si o podobných případech myslíte vy? Stálo použití tmavého make-upu za takovou bouřlivou reakci? 

výsledný cosplay
Zdroj: Frag
Štítky: cosplay, BAN