Přejít k hlavnímu obsahu

Čtrnáctiletá Moqii je první hráčkou, která v oficiálním eventu dokázala obsadit 1. místo

3. 8. 2020 | 11:50 Fortnite
U esportu se často hovoří o tom, že v prostředí her by se neměly dělat rozdíly mezi muži a ženami. Nic to ale nemění na faktu, že něžného pohlaví je v esportu podstatně méně. Ve spoustě, především, týmových her je takřka nevídané, aby se žena umístila mezi nejlepšími, ve Fortnite je to ale jiná, o čemž teď všechny hráče přesvědčila Moqii.
Moqii
Moqii

Mimmi 'Moqii' Björkholm je teprve čtrnáctiletou hráčkou Fortnite, která od února působí ve známé organizaci Gen.G Esports a nyní si připsala historický zářez. V minulé sezóně Fortnite Champion Series sice postoupila do grandfinále, díky čemuž potvrdila tvrzení o tom, že jde o nejlepší hráčku světa. Její kolegyně z Gen.G, maddiesun a TINARAES, už sice velké dílčí úspěchy zaznamenaly – konkrétně šlo o první postup ženské hráčky do finále FNCS a výhra TwitchCon eventu ve trojicích. Mogii to však nyní pozvedla ještě výše v té nejtěžší konkurenci.

Tento víkend totiž odstartovala třetí sezóna Fortnite Champion Series a Mogii u toho nemohla chybět, ačkoliv je podle ní hra v nejhorším stavu, v jakém kdy byla. Ještě během prvního kvalifikačního dne navícani pořádně nevěděla, jak celý proces u nového cyklu bude probíhat. I přesto ale ve druhé kvalifikaci dokázala zazářit.

Úvod ale mladičké Švédce nevycházel ani napodruhé, protože v prvních dvou hrách okamžitě umřela. Další dvě ale dokázala vyhrát back-to-back a dostala se zpátky do hry. Svoji formu navíc potvrdila i třetí výhrou s 10 killy, což ze sedmi celkových her je opravdu parádní výsledek. Tohle skóre jí s celkovými 94 body nakonec o jediný bod stačilo k výhře druhé otevřené kvalifikace před Weqfn. V TOP 10 pak najdeme například Mongraala.

Moqii již v letošním roce zazářila 44. místem na offline turnaji DreamHack Anaheim, ale tento zářez – ačkoliv byl pouze kvalifikaci – se dá považovat za úspěch daleko větších rozměrů. 14letý švédská hráčka se totiž stala vůbec první ženou, která obsadila 1. místo v jakémkoliv oficiálním turnaji pořádaném Epic Games. Skrze semifinále se jí už mezi nejužší evropskou elitu, kde se nacházejí ti nejlepší hráči světa, postoupit už nepodařilo. I přesto jí tento primát už nikdy nikdo neodpáře, ačkoliv se v komunitě samozřejmě najdou tací, kteří to nemohou rozdýchat a nesouhlasí s tak hlasitým opěvováním. Vzorů mezi ženami v esportu však nikdy není dost – navíc v jejím věku!

Mogii
Zdroj: ginx.tv
Štítky: FNCS, Moqii
Tvoří a pisálkuje na pískovišti jménem PLAYzone.cz už od roku 2011. Zkoušel i jiné pozice, redaktořina a komentování je ale cesta. Přes 10000 článků a bleskovek hovoří za vše. Rád si hraje se slovy, stvořil třeba Zápasovník. Je fanouškem také klasického sportu, ze všeho nejvíc ale miluje jídlo.