Přejít k hlavnímu obsahu

Děti utratily veškeré peníze na účtě svého otce

31. 7. 2019 | 19:38 EA SPORTS FC 24
Když vaše děti chtějí utrácet reálné peníze za vylepšení ve videohrách, je lepší se mít na pozoru. To teď již ví i otec čtyř dětí, kterému na bankovním účtu nezbylo zhola nic poté, co se jeho děti rozhodly nakoupit balíčky s FIFA hráči.
FIFA
FIFA

PLAYzone již informoval o případě, kdy děti utratily naspořené peníze na dovolenou za virtuální měnu ve Fortnite. Tentokrát mladí hráči a fanoušci hry FIFA utratili skoro 550 britských liber (což je zhruba 626 dolarů, nebo 14 200 Kč) během tří týdnů. Bez vědomí svých rodičů si pořizovali balíčky na rodinném Nintendo Switch. Balíčky hráčů v FIFA jsou vlastně takové loot boxy, dávají hráčům šanci odemknout si své oblíbené fotbalisty. 

Otec dětí, Thomas Carter, koupil dětem jeden balíček, jenž stál v průměru 8 liber. Tím zamýšlel se svou štědrostí skončit, ovšem jeho vychytralé ratolesti dávaly pozor na to, jak za něj zaplatil, a poté (už bez jeho vědomí) postup opakovaly. Carter tvrdí, že v té době bohužel neznaly důsledky svého jednání. 

Nintendo naštěstí bylo tak laskavé, že souhlasilo s vrácením peněz. Nakoupení hráči však budou z účtu odstraněni. Děti však nepřijdou jen o herní obsah. Samotná konzole byla dětem zabavena a Carter přiznal, že nijak nevyužil možnost systému, která dovoluje omezit utrácení. Pro BBC se vyjádřil: „Nikdy by mě nenapadlo, že by to (děti) udělaly.“ 

Nintendo nabízí preventivní opatření pro mladší hráče konzolí. Účtenky jsou posílané na e-mail a může být přidán i bezpečnostní PIN kód. Carter řekl, že účtenky však chodily na jeho starou e-mailovou adresu a možnost přidat PIN kód nevyužil.  

Případ otevírá problematiku loot boxů ve hrách. „Zaplatíte 40 liber za hru, což už je samo o sobě dost peněz. Jediný způsob, jakým můžete získat skvělý tým, je vlastně gambling,“ řekl Carter. V některých zemích jsou loot boxy ve hrách zakázány jako forma neregulovaného gamblingu, který by mohl cílit na mladší hráče. Loot boxy jsou zakázané například v Belgii či Nizozemsku.

Česká republika, respektive její Ministerstvo financí, na podzim roku 2018 podepsala mezinárodní dohodu spolu s dalšími 14 zeměmi, kterou se zavázala k boji proti „internetovým hrám stojícím v šedé zóně mezi počítačovými hrami a ilegálním hazardem. Na přesnou definici a na to, zda případné zákony zahrnou i loot boxy, se teprve čeká.

 

Článek vznikl ve spolupráci s esogames.cz.

Zdroj: GameByte.com