Přejít k hlavnímu obsahu

Dev1 se v souvislosti s "výhrou" 22 tisíc euro vyjadřuje k problematice hazardu na Twitchi

21. 5. 2020 | 18:56 Všechny hry
Ač chceme, nebo ne, i hazardní hry jsou populárním odvětvím streamovací platformy Twitch, je to však správné? Nedávno se v této souvislosti slovenskému streamerovi vydařil šťastný kousek, avšak vše není tak jednoduché, jak se může zdát. Kromě zmiňované problematiky s hazardními hrami tak máte jedinečnou možnost si přečíst i Dev1ho vyjádření k celé věci.
Dev1 výhra
Dev1 výhra

Kromě vrcholových hazardních hráčů se obrovská část streamerů do těchto vod také zabrousí odreagovat či pobavit a výjimkou není ani Ivan 'Dev1' Lazarov, kterému štěstí opravdu přálo. Ne každému se totiž podaří jen tak trefit natolik šťastnou kombinaci a vyhrát neuvěřitelných 22 500 euro, ovšem všehno má svá ale a sám Dev1 se nám k celé události vyjádřil. Oblíbený slovenský streamer samozřejmě spolupracuje s Fortunou, která mu pro tyto účely doplňuje konto, a ani bývalá esportová hvězda si neumí představit, že by vlastní peníze sypala do něčeho takového. Takto se k celé věci vyjádřil:

To je maximálny nezmysel a aj toto bola neuveriteľná náhoda, ktorú by som aj tak nikdy znova nevyužil, ako sa povie, a veľa krát sa mi to snaží daký nový divák vyčítať, aj keď úplne nechápem pointu. Ľahko sa mi hra za cudzie, je to úplne samozrejmé a nevidím dôvod na to poukazovať. Keby to boli moje peniaze, v živote to neurobím. Z tých 900 euro sa dá urobiť 22 tisíc síce dlhšou, ale omnoho bezpečnejšou a istejšou cestou.

Hazardní hry a gambling jsou často omílaným tématem po celém světě, které je třeba řešit, a tak v různých zemích vznikají specifická pravidla a předpisy pro všechny příznivce hazardu. Protože gamblerství je chorobnou psychickou závislostí, která se samozřejmě může také vymknout kontrole, je třeba hazardní hry kontrolovat. Například dle (nejen) českého zákona se těchto her nesmí účastnit nikdo mladší osmnácti let, a i přesto se virtuální forma tohoto žánru objevuje na platformě Twitch, a rovnou ve velkém měřítku, samozřejmě v souladu s jistými pravidly. Ač se Twitch snaží prosazovat stále více korektních praktik, hazardní hry jsou stále jeho velkou součástí, a to i přesto, že valná část diváků ještě nedovršila 18 let. Sám Dev1 říká, že dříve by si hazard na Twitchi rozhodně nedovedl představit, bohužel platforma už není určena pouze pro streamování her a jako aktivní IRL streamer ji sám vnímá jako širokospektrální live stream stránku. Sice vznikla na myšlence her, ale dnes následuje spíše kořeny svého původce Justin.tv, kde se streamovalo všechno možné.

Velkou výhodou je pro streamery určitě interaktivita, kterou mohou při, z jistého pohledu, nenáročném hraní vykazovat a věnovat se tak svému publiku. Celý proces hraní a fandění streamerovi může být jistě zábavný, stejně tak může lákat vidina vyhraných peněz, ovšem tato nebezpečná představa není ani zdaleka tak jednoduchá. Bývalá esportová hvězda souhlasí se skutečností, že se jedná o poměrně zajímavý a jednoduchý obsah, ovšem to platí pouze pro sponzorovaného streamera. Při každém streamu Dev1 jasně zdůrazňuje, že nehraje za své peníze a pokud by neměl Fortunu jako sponzora, nikdy by na automaty za své peníze ani nesáhl, protože je to pouhé vyhazování peněz z okna. Ostatně i on zastává názor, že hazard ničí životy a v žádném případě se na něj nelze dívat jako na výdělečnou činnost. Stejně jako při otevírání lootu ve hrách, i zde jde pouze o zábavu a napětí, kde máte mizivou šanci při troše štěstí i něco vyhrát.

Príde mi maximálne alibistické nadávať na kasína a hazard a byť úplne v pohode s otváraním krabičiek v CS:GO, či inými loot možnosťami v ďalších hrách, je to absolútne identické s rozdielom, že reálne peniaze schováme za pekné skiny. Od momentu, kedy som vedel, že budem sem tam sa hrať na daných kasínach, som nastavil svoj Twitch permanentne na 18+,

tvrdí slovenský člen esportové síně slávy.

Oni on se paradoxně nevyhne kritice ze strany jiných streamerů, kterým není cizí otevírání krabic, či jiná forma hazardu, a snaží se ho osočovat z propagování hazardu, zatímco oni sami nemají stream nastavený ani na obsah pro dospělé, nebo jsou popřípadě sponzorování jinou pay to play hrou. Jak jsme již zmínili, Dev1 si vždy dá záležet, aby dal jasně najevo, že spolupracuje s Fortunou a tedy použité peníze ve slotech nejdou z jeho kapsy. Známý slovenský streamer dále tvrdí, že přímo sloty začaly být u nás na internetu legální teprve v lednu a ač se jedná o zdánlivě lákavou a zábavnou činnost, jak na hraní, tak i sledování, stále se jedná o velice nebezpečnou zábavu, která nezodpovědnému člověku může zničit život, zvláště pokud si tak snaží vydělat. Měl by opravdu být tento obsah tolerovaný na platformě takového kalibru, i když tam nezletilí mají natolik snadný přístup?

Štítky: dev1