Přejít k hlavnímu obsahu

Dle studie OII neexistuje spojení mezi hraním násilných videoher a agresí náctiletých

12. 3. 2019 | 19:45 Všechny hry
Existuje pojítko mezi hraním her obsahujících násilí a agresivním chováním? Dle studie Oxford Internet Institute nejspíše ne.
Výchozí obrázek

Strach z toho, že videohry, ve kterých se nachází násilí, budou u svých hráčů způsobovat stejné chování i v realitě, tu s námi je už snad od jejich vzniku. Velký podíl na tom mají i mainstream média, která možnosti nekopnout si do her využijí jen málokdy, na druhou stranu je ale nutné uznat, že tento předpoklad prostě na první pohled dává logiku.

Computer Games

To ale evidentně neznamená, že je pravdivý. S tímto výsledkem totiž nyní přišla jedna z nejlépe provedených studií od Oxford Internet Institute. V ní autoři využívali informací, které získali od britských teenagerů a jejich rodičů (na otázky odpovídalo 2008 14 a 15 let starých hráčů a jejich opatrovníků), a dospěli k závěru, že propojení mezi násilnými hrami a chováním dospívajících gamerů není. To ale dle slov samotných autorů neznamená, že některé situace, na než lze při hraní narazit, samy o sobě nemohou hráče naštvat. Tyto typy chování, mezi které by šla zařadit třeba toxicita nebo griefing, by dle profesora Andrewa Przybylskiho mohly být dalším zajímavým subjektem pro budoucí výzkumy.

miluju videohry a hlavně ligu legend