Přejít k hlavnímu obsahu

Dny EU LCS jsou u konce. Přichází éra LEC!

20. 11. 2018 | 19:50 League of Legends
Evropská nejvyšší liga, EU LCS, končí a na její místo se postaví úplně nová značka. Nově se soutěž bude jmenovat League of Legends European Championship (zkráceně LEC).
League of Legends European Championship
League of Legends European Championship

Franchising přináší novou éru

S příchodem nové kompetitivní sezóny přichází úplně nové jméno, nové logo, nové týmy, noví hráči i noví komentátoři. Soutěž, která by se dle Riot EU měla hodně podobat dosavadní evropské LCS, dostala jméno League of Legends European Championship. Došlo k tomu zejména kvůli přílišné podobnosti EU a NA LCS. I když jsou si tyto regiony po mnoha stránkách velmi blízké, ve mnohém se liší a nová značka evropské soutěže má napomoci k jasnému stanovení těchto rozdílů. 

LEC

Nové prvky v sobě bude mít i celkový grafický design LEC, což jde poznat už dle prvních zveřejněných materiálů. Tým, který stojí za celým projektem LEC, chce, aby se nová liga vzhledem výrazně lišila od jakékoliv jiné ligy v League of Legends. Už minulý rok se po grafické stránce evropská LCS začala pomalu odlišovat od té americké, a to zejména různorodostí využitých barev. Tento trend přetrvává i u loga LEC, které přišlo na azurovém a oranžovém pozadí. Logo má vyjadřovat vysokou úroveň a explozivnost celého regionu.

Týmy

Zůstávající týmy z roku 2018:

  • Fnatic
  • Misfits Gaming
  • G2 Esports
  • FC Schalke 04 Esports
  • Team Vitality
  • Splyce

Nové týmy:

  • SK Gaming
  • Origen
  • Rogue
  • exceL
LEC 2019

V průběhu posledních týdnů unikl na veřejnost trochu odlišný seznam. Týmy North a Movistar Riders se nakonec s Riotem nedohodli na podmínkách partnerství a seznam musely doplnit Splyce a exceL. Splyce si jistě každý pamatujete z posledních let EU LCS kterých se tým účastnil vždy na velmi vysoké úrovni. Organizace exceL doposud působila pouze na britské scéně, kde dlouhodobě patřila k absolutní špičce. Někomu bude v oficiálním seznamu chybět Astralis. Vlastnická společnost místa v LEC, RFRSH, se však rozhodla odkoupit tým Origen a do nové éry evropské nejvyšší soutěže vstoupit pod jeho jménem. 

Spoustu otázek

Kdy začíná první sezóna LEC?

První hra se odehraje v pátek 18. ledna 2019!

Kdo bude komentovat v nové sezóně?

Kompletní seznam komentátorů ještě není ohlášen. Nově v týmu uvidíme Froskurinn, kterou dobře znají diváci čínské LPL a mezinárodních turnajů, jako Worlds či MSI. Neuvidíme naopak Devina Yeunga, více známého jako PiraTechnics, který se chce v životě posunout dál od League of Legends. Je možné, že o dost méně uvidíme oblíbenou tvář evropského League of Legends, Sjokz, která se stala freelancerkou a už tedy není vázána pouze k Riot Games. Sama se však na sociálních sítích nechala slyšet, že od EU LCS nikam utíkat nechce a LEC pro ní bude v blízké budoucnosti prioritou číslo 1. Podobný status má i dánský analytik Deficio, který se stal součástí nového Origenu. Je tedy dost pravděpodobné, že ho v nové LCS už jako komentátora neuvidíme.

Jaké jsou sestavy?

Sestavy zatím nejsou ani u jednoho celku oficiálně známé, ale na našem webu budeme informovat o všech drbech i oficiálních prohlášeních. Zatím není známý ani termín, do kdy se musí jednotlivé sestavy oznámit.

Jak se změní formát soutěže s přechodem z EU LCS na LEC?

Formát ligy by se neměl výrazně lišit od loňské sezóny EU LCS. Z ligy každopádně nebude žádný tým sestupovat - místa v lize jsou permanentní. V oficiálním prohlášení ale Riot Games připouští, že jsou možné menší změny.

Štítky: EU LCS, LEC