Přejít k hlavnímu obsahu

Dota Underlords vyjde konečně jako plná verze

23. 2. 2020 | 10:35 Dota 2
Je to již skoro celý rok od oznámení nové hry z prostředí Doty 2 v žánru Auto Chess. Za tu dobu prošli Underlordi opravdu velkými změnami a 25. února konečně opustí Early Access.
Underlordi
Underlordi

Vznik hry

Prapůvodem celého Auto Chess žánru je jak jinak než mód. Původně se objevil v Dotě 2 a získal si obrovský úspěch, lidé si dokonce stahovali Dotu, jen aby si nový mód mohli zahrát. Netrvalo dlouho a tohoto skvostného počinu si všimli zaměstnanci Valve a začali vyjednávat o převzetí módu pod svá křídla. Nakonec se s tvůrci nedohodli, a tak vznikly dvě samostatné hry na stejném principu - Dota Underlords a Auto Chess. Později se ještě přidali Riot Games se svou hrou nazvanou Teamfight Tactics, která z důvodů uvedených níže získala největší úspěch.

Vývoj

Jak šel čas, Underlordi se neustále vyvíjeli. Velmi pozitivním aspektem hry je crossplay fungující na operačních systémech Windows, Android i iOS. Nejprve jsme hráli bez Underlordů, poté nám během času přidali čtyři (Annesix, Hobgen, Jull, Enno). Ačkoli byla vidět obrovská snaha vývojářů, hra neustále ztrácela hráče po tisících.

počet hráčů DU

Důvodů bylo hned několik - pády hry na zařízeních s iOS, později i grafické bugy na iOS i Windows. Ale to nejdůležitější byla přemíra změn a enormně špatné načasování. Skvělým příkladem je přidání prvních dvou Underlordů a kompletní přepracování hry pár dní před turnajem na ESL One Hamburg 2019. Hráči neměli nejmenší šanci se připravit, a tak výsledky nemusely odpovídat jejich schopnostem. V pozdějších updatech, kterých bylo i několik týdně, jsme dostávali jednu změnu za druhou, na kterou řadový hráč, který si zahraje párkrát týdně, nemůže včas zareagovat a hru opustí, ačkoli je skvěle propracovaná.

Současný stav

Pokud jste si hru zahráli, zůstanou vám ve hře jako poděkování od vývojářů dvě herní desky, medaile vašeho nejlepšího hodnocení, a pokud jste dosáhli alespoň páté úrovně, obdržíte sochu Richarda Vranohlava a speciální plakát "hledá se".

Nyní se hra poněkud ustálila a chystá se konečně její opuštění Early Accessu. Na počest hry se koná uvítací párty v čele s velkými osobnostmi Dota 2 scény konající se 25. února od 20:00. Dota Underlords se může nazývat skvělou hrou, pokud vývojáři uberou plyn a přestanou hru měnit každým dnem. Rozhodně to není tragédie typu Artifact a díky přechodu do plné verze by se mohli Underlordi vzchopit a konečně získat nové hráče.

osobnosti
pzchallenge