Přejít k hlavnímu obsahu

Dvanáct českých ligových fotbalistů se utká v rámci Datart e:LIGA Challenge

3. 4. 2020 | 14:49 EA SPORTS FC 24
Datart e:LIGA byla ještě dlouho před vypuknutím pandemie koronaviru jedním z největších turnajů posledních měsíců, na domácí FIFA scéně možná i nejprestižnější za opravdu dlouhou dobu. Na tento koncept nyní navazuje jednorázová týdenní Challenge, do které se nezapojí esportoví hráči, ale samotní ligoví fotbalisté.
Datart e:LIGA Challenge
Datart e:LIGA Challenge

Fotbaloví fanoušci přišli o svou zábavu, ligové soutěže po celém světě jsou pozastaveny. Současné aktivity mnohých klubů už hojně nahrazuje působení v esportu, ne všude však přichází pozitivní ohlasy. Zatímco na sociálních sítích FC Viktorie Plzeň se úspěchy T9Lakyho oslavují, na stránkách AC Sparty Praha esport stále nepřináší pochopení. Další pokus o změnu přinese Datart e:LIGA Challenge, kam se ale právě Sparta nezapojí.

V rámci této Challenge ve FIFA 20 se představí dvanáct českých fotbalistů, kteří budou po jednom zastupovat většinu prvoligových klubů. Inspiraci si Datart e:LIGA Challenge vzala zřejmě ze zahraniční, ve Španělsku se totiž kromě sevillského derby uskutečnil i velkolepý turnaj dvaceti hráčů LaLigy Santander. Ten dokázal na dobrou věc v současné nepříznivé světové situaci vybrat parádních 180 tisíc euro. Charitativním počinem už se na domácí scéně může pyšnit organizace Entropiq, která pro Nemocnici Na Bulovce uspořádala turnaj domácích FIFA hvězd a rovných 200 tisíc korun můžeme považovat za hezký úspěch. Nyní však T9Lakyho, Serona či Emericksona nahradí reální fotbalisté, kteří si od 4. do 18. dubna zpříjemní individuální přípravu touto výzvou.

Všichni s napětím sledujeme, co se děje u nás i po celém světě. Ligový fotbal v tomto období vždy nabízel lidem emoce, které fanouškům aktuálně schází. Věříme, že si virtuální zápasy ligových hvězd své publikum najdou. Současně díky němu máme možnost na dálku pomoci. Tudíž vítězný hráč zajistí pro svůj klub možnost určit dětský domov či domovy, do kterých z Nadačního fondu LFA Zelený život poputují prostředky na nákup ochranných a zdravotnických pomůcek,

prohlásil Daniel Hajný, obchodní a marketingový ředitel Ligové fotbalové asociace.

Mezi favority Datart e:LIGA Challenge bude patřit liberecký Karel Knejzlík, který nechyběl ani v samotné Datart e:LIZE. Velkou konkurencí mu jistě bude třeba Vít Beneš, který před přestupem do Maďarska, odkud zamířil do Olomouce, kde nyní působí, dokonce i aktivně streamoval své počínání. Knejzlík však není jediný fotbalista, který se zúčastnil e:LIGY. Mezi zlínskou elitu se tehdy probojoval i Lukáš Železník, který však svůj mateřský klub opustil a v nové výzvě bude hájit barvy Opavy. Fotbalisté často hovoří o tom, že volný čas, například pokud jsou někde na hotelu, tráví hraním FIFY opravdu hodně. Zapomínat tak nemůžeme ani na Jana Kopice a spoustu dalších. Komentování celého turnaje se zhostí virtuální profík ze Sparty, Jan 'Emerickson' Krupička.

Jsem rád, že LFA přišla s touto myšlenkou. Všechny nás trápí, co se děje kolem nás a věřím, že se u turnaje zabavíme nejen my, ale že nabídneme i trochu pozitivní energie všem fanouškům. Když už jim nemůžeme předvést nic na trávníku, pokusíme se o to aspoň online,

chválí uspořádání tohoto turnaje Vít Beneš z SK Sigma Olomouc.

Nominaci jednotlivých klubů jsme se dozvěděli teprve tento týden a vůbec nevím, co od kluků můžu čekat. Bude to samozřejmě hlavně zábava, na druhou stranu každý z nás bude chtít uspět. Navíc všichni nastoupíme s rovnými podmínkami, takže rozhodne skutečně umění s ovladačem. Už se nemohu dočkat,

říká natěšeně jeden z favoritů Karel Knejzlík z FC Slovan Liberec.

V čase našeho společného působení v Jablonci jsme proti sobě sehráli spoustu zápasů. Byly to vždy vyrovnané souboje, ale už je to přeci jen nějaký čas. Sám jsem zvědavý, jestli se Beny od té doby trochu zlepšil

hecuje na závěr Jan Kopic z FC Viktorie Plzeň kamaráda Víta Beneš.

A jakou charitativní činnost tedy tato Challenge nabídne? Kdo celé klání dvanácti hráčů ovládne, tak bude moci dle vlastního výběru zvolit, kam přesně věnuje dar ve výši 100 tisíc korun, který věnuje pořadatel turnaje LFA ze svého nadačního fondu Zelený život – jak jinak, než na podporu aktuálního boje proti koronaviru.

Seznam účastníků a rozdělení základních skupin:

  • Skupina A
    Lukáš Provod – SK Slavia Praha
    Matouš Trmal – 1. FC Slovácko
    Lukáš Železník – Slezský FC Opava
     
  • Skupina B
    Lukáš Bartošák – FC Fastav Zlín
    Karel Knejzlík – FC Slovan Liberec
    Jan Matoušek – FK Jablonec
     
  • Skupina C
    Vít Beneš – SK Sigma Olomouc
    Jan Kopic – FC Viktoria Plzeň
    Dominik Kříž – 1. FK Příbram
     
  • Skupina D
    Lumír Číž – FC Baník Ostrava 
    Jakub Nečas – Bohemians Praha 1905
    Patrik Žitný – FK Teplice

Rozpis zápasů skupinové fáze:

  • Sobota 4. dubna
    17:00 – Knejzlík vs. Bartošák (skupina B)
    17:30 – Žitný vs. Nečas (skupina D)
    18:00 – Bartošák vs. Matoušek (skupina B)
    18:30 – Nečas vs. Číž (skupina D)
    19:00 – Knejzlík vs. Matoušek (skupina B)
    19:30 – Žitný vs. Číž (skupina D)
     
  • Úterý 7. dubna
    14:30 – Železník vs. Provod (skupina A)
     
  • Středa 8. dubna
    18:00 – Kříž vs. Beneš (skupina C)
    18:30 – Číž vs. Nečas (skupina D)
    19:00 – Kopic vs. Beneš (skupina C)
    19:30 – Nečas vs. Žitný (skupina D)
    20:00 – Kříž vs. Kopic (skupina C)
    20:30 – Číž vs. Žitný (skupina D)
     
  • Sobota 11. dubna
    17:30 – Matoušek vs. Bartošák (skupina B)
    18:00 – Provod vs. Trmal (skupina A)
    18:30 – Bartošák vs. Knejzlík (skupina B)
    19:00 – Železník vs. Trmal (skupina A)
    19:30 – Matoušek vs. Knejzlík (skupina B)
     
  • Středa 15. dubna
    18:00 – Beneš vs. Kříž (skupina C)
    18:30 – Trmal vs. Provod (skupina A)
    19:00 – Kopic vs. Kříž (skupina C)
    19:30 – Provod vs. Železník (skupina A)
    20:00 – Beneš vs. Kopic (skupina C)
    20:30 – Trmal vs. Železník (skupina A)
Štítky: e:LIGA
Tvoří a pisálkuje na pískovišti jménem PLAYzone.cz už od roku 2011. Zkoušel i jiné pozice, redaktořina a komentování je ale cesta. Přes 10000 článků a bleskovek hovoří za vše. Rád si hraje se slovy, stvořil třeba Zápasovník. Je fanouškem také klasického sportu, ze všeho nejvíc ale miluje jídlo.