Přejít k hlavnímu obsahu

Dvanáctiletý chlapec zemřel na infarkt poté, co hodiny hrál PUBG

9. 10. 2020 | 09:00 PUBG: Battlegrounds
Egyptská média přinesla zprávu o smrti dvanáctiletého dítěte, které zemřelo na infarkt poté, co hodiny hrálo PUBG bez přestávky.
PUBG
PUBG

Sanitka chlapce odvezla do Al-Salam Hospital ve městě Port Said. Pohotovostní služba z oddělení zdravotního ředitelství potvrdila, že chlapec zemřel ještě před příjezdem do nemocnice. Rodiče uvedli, že vedle svého syna nalezli mobilní telefon, na němž stále běžela zapnutá hra. Byla podána žaloba a záležitost se bude vyšetřovat.  

Po smrti chlapce Al-Azhar, nejvyšší náboženská instituce v zemi, vydal varování před ujmou, kterou mohou elektronické hry jako PUBG způsobit dětem. Fatwa centrum vysvětlilo, že ačkoliv se tyto hry na první pohled zdají jednoduché, používají složité psychologické metody, aby vzbudily závislost a násilí. Uvedlo, že tato hra přitahuje ty, kdo touží po dobrodružství, a využívá jejich soutěživou stránku, jelikož jenom ti nejsilnější hráči přežijí. Centrum varovalo před nebezpečím, které představují hry tohoto typu a apelovalo na odborníky, kazatele a učitele, aby tento problém šířili do veřejného povědomí.  

Krom toho Al-Azhar doporučil rodičům nepřetržité sledování dětí, kontrolu aplikací, které používají, omezení takto tráveného času a podporu dalších aktivit, jako je sport a studium. 

Egypt není jedinou zemí, která se škodlivosti PUBG obává. Hra byla v minulosti zakázána v Nepálu, Jordánsku a Iráku, v létě letošního roku pak hra dostala prozatímně stopku v Pákistánu. Škodlivost videoher je silně diskutované téma, a to nejen v posledních měsících. Týká se nejen oblasti Blízkého východu, v Nizozemsku například minulý rok muž zavraždil personál v kině, neboť věřil, že hraje Fortnite a snažil se ochránit svou dceru.