Přejít k hlavnímu obsahu

ESL One New York se uskuteční již tento týden! Kdo patří k favoritům?

24. 9. 2018 | 18:20 Counter-Strike 2
Již ve středu nás čeká další zastávka prestižní série ESL One, tentokrát v New Yorku. Jak bude turnaj probíhat a kdo je jeho favoritem?
ESL One New York 2018 COOL banner
ESL One New York 2018 COOL banner

Major sice skončil teprve v neděli, už nyní se však musí týmy připravovat na další velký turnaj. Už tuto středu totiž začíná ESL One New York 2018. V největším městě Spojených států se utká o a prize pool 250 000 dolarů a prestižní titul pro vítěze celkem osm týmů z Evropy a USA. 

Boje odstartují skupinovou fází ve středu a potrvají až do pátku, kdy se rozhodne o postupujících do play-off. Týmy jsou rozděleny do dvou skupin po čtyřech, přičemž se mezi sebou utkají klasickým GSL formátem, ve kterém se všechny utkání odehrají systémem BO3.

V sobotu a neděli se boje přesunou do slavného Barclay Centers s kapacitou 19 000 fanoušků. Čtveřice nejlepších týmů se utká nejprve v sobotních semifinálových BO3 zápasech, přičemž v neděli na fanoušky čeká vyvrcholení celého turnaje, BO5 grandfinále. 

Stejně jako všechny turnaje ze série ESL One, i ten newyorský je součástí série Intel Grand Slam. V ní čeká na vítěze čtyř z deseti po sobě jdoucích turnajů odměna 1 milion dolarů. K tomu má zatím nejblíže tým FaZe Clan, který má na kontě dvě vítězství. Po jednom vítězství mají týmy Na´Vi a fnatic, druhý jmenovaný by však pro zisk Grand Slamu musel vyhrát jak turnaj v New Yorku, tak i další dva po sobě jdoucí turnaje. Ostatní účastníci ESL One New York jsou zatím bez výhry.

Celý turnaj odvysílá již tradičně Prima COOL ve spolupráci s KFC, která na svém Twitch kanále nabídne přenos kompletně v českém jazyce. Za mikrofonem se budou střídat oblíbení komentátoři Damien "DeeThane" Dante, Ivan "Dev1" Lazarov, Vojtěch "Wango" Pres, Roman "blade" Pilný a Marek "Shadye" Hovanec.

Pojďme se teď podívat na samotné týmy a jejich šance.

ESL One New York COOL banner

Ve skupině A vidíme již na první pohled jasného favorita, kterým je tým Natus Vincere. Tento ukrajinsko-ruský tým naprosto válel na Majoru, kde jej ve finále zastavila až rozjetá dánská mašina nesoucí jméno Astralis. Na´Vi patří k největším favoritům nejen ve své skupině, ale jsou také velkým favoritem k výhře v celém turnaji.

O druhé postupující místo se tedy nejspíše utkají mousesports a fnatic. Oba týmy selhaly na FACEIT Majoru a budou tak chtít  sobě i fanouškům odčinit své selhání. Mírným favoritem však bude tým fnatic, který vyměnil před turnajem Flushu za ScreaMa, což může tým nakopnout. Naopak u mousesports se očekává, že již brzo změní sestavu, navíc je podle informací uvnitř týmu velmi špatná morálka. Dá se tedy očekávat, že výkony týmu budou podobné, jaké jsme viděli na FACEIT Majoru, nebo dokonce ještě horší.

Posledním týmem skupiny A je tým Gambit, který je největším outsiderem celého turnaje. Již na FACEIT Majoru jsme viděli příšerné výkony tohoto týmu, navíc již bylo oznámeno, že s Gambit se po ESL One New York rozloučí Hobbit. Od týmu se tedy nedají očekávat žádné lepší výkony, spíše můžeme očekávat, že se tým s turnajem rozloučí bez jediné výhry.

Náš tip na postupující: 1. místo Natus Vincere, 2. místo fnatic

Ve skupině B vidíme favority hned dva - FaZe Clan a Team Liquid. Oba týmy se dostaly až do play-off FACEIT Majoru, kde si shodně vylámaly zuby na Astralis. Tento tým však v New Yorku chybí a proto budou mít oba celky volnou cestu do play-off. Oba týmy jsou však velmi vyrovnané a o prvním místu ve skupině tak nejspíš rozhodne to, který z nich si do Spojených států přiveze lepší formu.

Zapomenout však nesmíme ani na zbylou dvojici týmů, kterou tvoří zkušení G2 a mladý vycházející tým NRG. I když ani u jednoho celku se nedá příliš očekávat postup, oba dva by mohly své soupeře potrápit, což platí hlavně o NRG, kteří několikrát ukázali, že zvládnou hrát i proti naprosté špičce. Pokud se navíc budou FaZe prezentovat ve stejně špatné formě, ve které se prezentovali první dva dny Majoru, dost možná hrozí, že si jeden z této dvojice připíše skalp tohoto favorita.

Náš tip na postupující: 1. místo Team Liquid, 2. místo FaZe Clan

Štítky: ESL One New York
Student žurnalistiky a filmových věd, milovník CS:GO, majitel společné fotky s Hide the Pain Haroldem.