Přejít k hlavnímu obsahu

ESL Pro League je zpět s novým LAN formátem

15. 3. 2019 | 16:32 Counter-Strike 2
Nejprestižnější liga ve hře CS:GO vyslyšela kritiku týmů a vrací se zpět ve zbrusu novém formátu.
ESL Pro League new format
ESL Pro League new format

Devátá sezóna ESL Pro League se vrátí na obrazovky již 12. dubna a přináší s sebou zbrusu nový formát. Díky němu uvidíme více týmů a méně zápasů, které však díky LAN formátu ve studiích ESL budou o to atraktivnější.

ESL Pro League trophy by Bart Oerbekke

Stejně jako konkurenční ECS, i ESL Pro League sklízela dlouhou dobu kritiku kvůli velkém množství online zápasů, které nechávaly týmům málo času na přípravu na ostatní turnaje. ESL proto ve spolupráci s hráčskou asociací WESA přichází se zbrusu novým formátem, který týmům ulehčí, ale zachová si přitom atraktivitu.

Příští sezóna se odehraje ve třech regionech - v Evropě, Americe a asijsko-pacifickém regionu. V každém z nich budou týmy rozděleny do čtyř skupin po čtyřech týmech na základě žebříčku ESL. Právě rozdělení týmů do menších skupin má přinést atraktivnější utkání, protože bude každá hra bude důležitá.

Zde přichází ta největší změna - zatímco APAC divize se bude hrát dále online, evropská a americká divize se odehraje ve studiích ESL. Právě LAN formát má podle ESL zajistit stejné prostředí pro všechny týmy, díky čemuž budou utkání lepší a vyrovnanější.

ESL Pro League Format

Jak bude probíhat cesta na finálový turnaj? V každém regionu uvidíme dvojitou skupinovou fázi, kde se týmy vždy utkají ve skupinách po čtyřech týmech.

V Evropě se týmy utkají ve čtyřech skupinách po čtyřech, přičemž vítěz skupiny postoupí rovnou na finále, zatímco celky na druhém a třetím místě postoupí do druhé fáze. V ní již uvidíme pouze dvě skupiny po čtyřech, z nichž na finále postoupí týmy na prvním a druhém místě. Evropský region tedy bude mít na finálovém turnaji celkem 8 týmů.

Podobný formát bude mít také Amerika s tím rozdílem, že v první fázi budou 3 skupiny obsahovat týmy z NA divize, zatímco v poslední skupině uvidíme pouze jihoamerické celky. I zde však platí, že vítězové postoupí přímo do finále a týmy na druhém a třetím místě postupují do druhé části. Z této části však postupují pouze vítězové skupin, celkem tedy postupuje 6 amerických týmů.

Poslední region bude mít v první fázi opět 4 skupiny po 4, dvě skupiny však budou čistě australské a novozélandské, třetí skupina bude pro čínské týmy a čtvrtá skupina pro týmy z jihovýchodní Asie. Zde se však nehraje o přímý postup, ale týmy na prvním a druhém místě postupují pouze do druhé fáze. Zde uvidíme týmy opět ve dvou skupinách, přičemž na finále postoupí vítězové těchto skupin.

Na finálovém turnaji tedy uvidíme 16 týmů a očekává se, že formát zůstane stejný, jako jsme vídali na turnajích ESL One, IEM a EPL Finals v uplynulých letech. Dějiště zatím není známé, podle zahraničních zdrojů by se však mohlo finále konat ve francouzském Montpellier.

V evropské a americké části uvidíme následující týmy, účastníci APAC části se určí pomocí kvalifikace.

 Dánsko Astralis Spojené státy americké Cloud9
 Německo BIG Spojené státy americké Ghost
 Evropa FaZe Brazílie INTZ
 Francie G2 Spojené státy americké Liquid
 World HellRaisers Brazílie MIBR
 Dánsko Heroic Spojené státy americké NRG
 Ukrajina Natus Vincere Austrálie Renegades
 Švédsko Ninjas in Pyjamas USA + Kanada compLexity
 Dánsko North Spojené státy americké eUnited
 Bulharsko Windigo Spojené státy americké Swole Patrol
 Turecko ex-Space Soldiers Francie Envy
 Švédsko fnatic Spojené státy americké Rogue
 Evropa mousesports Argentina Isurus
 Dánsko OpTic Kolumbie FULL SEND
 Polsko devil.one World JAGUAR
 Francie ex-3DMAX World Vítěz ESL LatAm South

 

Student žurnalistiky a filmových věd, milovník CS:GO, majitel společné fotky s Hide the Pain Haroldem.