Přejít k hlavnímu obsahu

FIFA 21 přijde kvůli toxicitě o dvě provokativní gesta

10. 8. 2020 | 16:15 EA SPORTS FC 24
FIFA je známá pro svá oslavná gesta nad vydařenými góly a dalšími výkony, ovšem hráči je zřídkakdy používají pro tyto účely. Se stále narůstajícím problémem toxicity ve hře se EA rozhodlo k odstranění dvou nejprovokativnějších gest, která už neuvidíme v pokračování FIFA 21.
Dele Alli
Dele Alli

EA se rozhodlo přistoupit k razantnímu kroku a ze hry úplně odstranit dvě nejvíce provokativní možnosti, jak oslavit gól. FIFA tedy ve snaze o potlačení stále se rozrůstající toxicity přijde o "Shush" a "A-OK" ve svém nadcházejícím pokračování FIFA 21. Herní komunita si čím dál více stěžuje na stále se zhoršující chování hráčů a obrovský nárůst toxicity, pomůže však toto řešení?

Proč vlastně ale odstraní pouze tyto dvě vybraná gesta? Postupem času se obě stala víceméně fenoménem, který se stále častěji namísto oslavy gólu používal k vyprovokování a zesměšnění oponenta, a často úspěšně. V současné době a situaci jsou navíc tato gesta některými označována za vyjádření bílé nadvlády a ač s tímto verdiktem spousta lidí nesouhlasí, i tak to vývojáře přimělo jednat, EA si přirozeně chce zachovat dobré jméno.

FIFA v souvislosti s touto problematikou není ani zdaleka jedinou hrou, která byla nucena odebrat některé prvky hry. Z Call of Duty: Modern Warfare bylo diskrétně odstraněno podobné gesto, a i když se o tom nemluvilo přímo, údajně se jednalo o další zásah proti rasismu ve hře. Vraťme se však zase k fotbalu, úpravy nekončí u odstranění těchto dvou gest, EA se také rozhodli zredukovat čas, po který může hráč oslavovat, aby nevznikal zbytečný prostor po posměch.

FIFA 21 tak nabídne časové okno z původních 30 sekund na pouhých 10 sekund po výkopu míče, 12 po vhazování a 15 sekund na rohové kopy, výkopy a penalty. Více času hráčům stále zůstává na volný kop, což dává smysl, jelikož se musí při tomto úkonu více soustředit a přesně zamířit, aby se akce vydařila. Zdánlivě se však zdá, že se jedná o pouze malou a ne tak významnou změnu, ale vývojáři do tohoto kroku, který má omezit toxicitu, vkládají velké naděje.

Zdroj: ginx.tv