Přejít k hlavnímu obsahu

Fortnite jako heroin? Co je na tom pravdy?

8. 2. 2019 | 09:07 Fortnite
Se stále větší a větší popularitou Battle Royale hry Fortnite se povědomí o ní začíná rozšiřovat do ostatních, často i nehráčských vrstev. Dostala se totiž i mimo jiné k americkému odborníkovi na závislost, Lorrinu Marerovi a také k českému klinickému psychologovi a psychoterapeutovi, Janu Kulhánkovi.
Výchozí obrázek
Fortnite1

"This game is like heroin. Once you are hooked, it's hard to get unhooked, " řekl Lorrine Marer pro americký server Bloomberg. Ve volném překladu tato věta znamená něco jako: "tato hra je jako heroin, jednou se do ní chytnete a poté je už těžké dostat se zpět." Což je velice silné přirovnání, protože srovnávat hru s drogou takového rázu je tak trochu přehnané. 

Naopak Jan Kulhánek, klinický psycholog a psychoterapeut, na to má trošku mírnější názor. "Hra Fortnite je úspěšná i proto, že na ní vzniká závislost snadněji než na jiných hrách, je rychlá a akční a navíc zdarma, tak si ji každý může stáhnout." Dále také doplňuje, že toto není problém jenom této hry, pouze kvůli její veliké hranosti se zde závislost zejména u mladších dětí nebo adolescentů vyskytuje více. A také podle něj existuje taková jednoduchá hranice: "hry by neměly být hlavním zdrojem zábavy, "  říká v rozhovoru pro televizi DVTV.

Jaký je váš názor na celé toto téma, přiklonili byste se spíše k Marrerovi, Kulhánkovi, anebo ani k jednomu ?