Přejít k hlavnímu obsahu

Freeze: RBE jsem si vybral kvůli Rift Rivals

12. 6. 2018 | 15:03 League of Legends
Před letním splitem si na nás krom Neona a Sheriffa udělal čas i Aleš "Freeze" Kněžínek, který se po kompetetivní pauze vrací do hry a na nové cestě si vybral turecký tým Royal Bandits.Z Evropy do Ameriky a teď do Turecka
Výchozí obrázek

Před letním splitem si na nás krom Neona a Sheriffa udělal čas i Aleš "Freeze" Kněžínek, který se po kompetetivní pauze vrací do hry a na nové cestě si vybral turecký tým Royal Bandits.

Z Evropy do Ameriky a teď do Turecka

Aleš "Freeze" Kněžínek je už dlouho ikonou domácí scény a slávy dosáhl díky svým výkonům ve hře League of Legends. Byl vůbec prvním hráčem z tuzemské scény, který si zahrál v LCS a po něm to dokázal zatím jen Patrik "Sheriff" Jírů. Freeze se po pauze vrací na profesionální scénu skrz tureckou ligu TCL, kde bude reprezentovat tým Royal Bandits. Ten skončil na jaře na druhém místě a Freeze bude svou přítomností chtít týmu pomoci kvalifikovat se na světový šampionát. 

Již brzy se navíc Royal Bandits ukáží na Rift Rivals a zahrají si proti regionům Ruska a Vietnamu, což bude Freezův první odehraný mezinárodní turnaj v kariéře. Před Royal Bandits Freeze působil jak v evropské LCS v týmech Ninjas in Pyjamas, Copenhagen Wolves a H2K, tak v Americe v týmech Renegades (LCS) a Tempo Storm (CS). Pohled na aktuální dění v jeho kariéře nám Aleš nastínil v následujícím rozhovoru.

Ahoj Freezi! Na úvod gratulujeme k návratu na profesionální scénu. Na začátku roku 2018 jsi řekl, že se chceš co nejvíce zlepšovat. Myslíš, že ti to vyšlo a dostal ses do své nejlepší formy?

No, nejprve jsem si musel dát život trochu do pořádku. Byl jsem šíleně ztracený a pořádně jsem nevěděl, co chci dělat. Procházel jsem si obdobím, kdy mě chvilku něco bavilo, pak mě to přestalo bavit a začalo mě bavit zase něco jiného. Jakmile mě ale znovu chytnulo lolko, tak jsem se do toho pustil naplno. Mým cílem je stále dostat se do LCS a hrát na nejvyšší úrovni.

V průběhu jarního splitu jsi byl několikrát součástí komentátorského týmu EU LCS. Líbila se ti role analytika a dokážeš si představit, že by ses tomu někdy v budoucnu věnoval na trvalo?  

Dokázal bych si představit, že bych to dělal později ve svém životě. Jestli o mě bude zájem tehdy, to už nevím, ale momentálně se chci pořád soustředit na profesionální hraní. Tak nějak jsem se bavil s Deficiem, jak se má a tak a on mě potom oslovil ohledně toho, jestli bych si nechtěl vyzkoušet být na analyst desku. Nelíbilo se mi, že tam nebylo tolik prostoru na to se vyjádřit. Moje úseky, kdy jsem mohl mluvit, byly hodně časově limitované a nemohl jsem nic okomentovat tak, jak bych úplně chtěl. Určitě mě to ale poskytlo náhled do toho, jak Riot funguje a buduje největší hvězdy esportu.

Celkem otevřeně jsi na svých sociálních sítích vyjádřil stesk po LCS. Jak moc tě mrzí, že nabídka z LCS nepřišla a jak vnímáš nyní své angažmá v Turecku?

Ani jsem si neuvědomil, že jsem rok nehrál competetive a že to byla tak dlouhá doba. Proto jsem se rozhodl, že když žádný LCS tým nechce měnit ADC hráče, vyzkouším hrát tento split v Turecku. Pak uvidím, kam mě moje cesta zavede, ale doufám, že se ukážu a že o mě bude zájem v LCS. Hlavně tedy doufám, že se kvalifikujeme s týmem na Worlds.

Měl jsi na stole i jiné nabídky než z Royal Bandits? Proč ses rozhodl právě pro tento tým? 

Měl jsem nějaké nabídky z druhých lig, ale žádná z LCS. Pro Royal Bandits jsem se rozhodl, protože za měsíc poletíme na Rift Rivals, na které už byl můj tým kvalifikovaný a mám v něm podle mě největší šanci podívat se na Worlds. 

S týmem jsi teprve chvíli, ale pociťuješ nějaké výrazné změny oproti prostředí v Americe či Evropě? Jak vidíš vaše šance v nadcházejícím splitu? 

Bere se to tady o dost více laxně, než v Americe či Evropě. Momentálně mi přijde, že jsme top 3 tým v Turecku, takže cíl vyhrát TCL by měl být dosažitelný. Prostředí, morálka a další věci, jsou v každém týmu jiná, ale zatím toto angažmá hodnotím velmi pozitivně. Většina spoluhráčů jsou mladi kluci, takze se trochu cítím starší a jako leader, ale to snad přežiju.

Znáš své soupeře v lize? Na koho z nich se nejvíce těšíš?

Za největšího soupeře pokládám Supermassive a GBM, protože v jarním splitu vyhrál tenhle tým TCL. Jsem hodně zvědavý, jak moc dobří jsou.

Díky za rozhovor a přejeme hodně štěstí v blízké budoucnosti! Chtěl bys na závěr něco vzkázat našim čtenářům/tvým fanouškům?

Pro ty z vás, co mě ješte podporují a sledují, děkuji, vážím si vás. Po tom fiasku na české scéně jsem se hodně oddálil od fanoušků a radši jsem teď v módu, kdy nic moc nekomentuji nebo se neukazuji. Přece jen ten hate, co jsem dostal, byl pro mě neuvěřitelný a nemístný. Lidi na české scéně velice rychle zapomínají, co kdo kdy dokázal a co kdo kdy pro českou scénu udělal. Nemyslím si, že je třeba náhoda, že 90 % hráčů v zahraničí z CZSK je AD Carry main.

 


Letní split turecké ligy začíná již tuto sobotu a Freeze se od 19:00 postaví se svým týmem proti obhájcům jarního titulu, SuperMassive eSports. Rift Rivals, kde se utká tým Royal Bandits se soupeři jako Gambit Esports, EVOS Esports nebo GIGABYTE Marines se uskuteční na začátku příštího měsíce, ve dnech 4.-7. července.

Aktuální sestava Royal Bandits

{#Německo} Sergen "Broken Blade" Çelik 
{#Turecko} Can "Closer" Çelik  
{#Německo} Felix "Abbedagge" Braun 
{#Česká Republika} Aleš "Freeze" Kněžínek 
{#Turecko} Mustafa Kemal "Dumbledoge" Gökseloğlu 
Štítky: freeze