Přejít k hlavnímu obsahu

GLOSA: Obří prize pool z TI rozvíjí pouze nejvyšší patra Doty. Pravda, nebo rozšířený mýtus?

27. 5. 2020 | 20:32 Dota 2
Mnohokrát jsem se setkal s názorem, že peníze z Battle Passu slízne jen pomyslná smetánka a týmům na nižší úrovni to nic nepřinese. Pojďme si nyní probrat fakta a zjistit, jak se skutečně věci mají.
OG
OG

Pokud se s tímto názorem setkáte, pramení nejspíše z hlavy lidí, kteří se sice zajímají o esport, ovšem Dota 2 není jejich šálek čaje. Bohužel jsou mezi nimi i lidé, kteří by i o této hře, ačkoli je nezajímá, alespoň základní přehled mít měli, jelikož reprezentují nás všechny, fanoušky esportu. Takový pohled na věc se vlastně nabízí, pramení však z totální neznalosti prostředí Doty. Obrovské peníze v řádech milionů dolarů z The International skutečně získá jen smetánka, z řad hráčů to jsou například Notail, Kuroky nebo Sumail.

Problém s tímto mýtem netkví v tom, že na The International soutěží opravdu jen ti nejlepší z nejlepších, ale v tom, že tak obrovské peníze, které si týmy odnesou, jim dovolí dát si klidně i půlroční pauzu. Pověstní jsou tím OG, letos si však odpočinek po TI značně prodloužili i Secret nebo bývalí hráči týmu Liquid, dnes reprezentující vlastní organizaci Nigma. A právě díky prodlouženým prázdninám těch nejlepších vznikají volná místa na Majorech, kde se hraje o milion dolarů, což rozhodně nejsou malé peníze. Nejen na Majorech se však uvolňují pozice pro slabší týmy, některé elitní organizace zkrátka zpočátku sezóny hrají jen na DPC turnajích a ostatní vypouští, o peníze jim totiž nejde. Volná místa tak zaplní slabší týmy, které by se jinak na turnaj nedostaly nebo by se dost pravděpodobně kvalifikovaly na Minor, a i tam se dostanou ještě slabší týmy, které se tak mají šanci předvést před diváky a vydělat si docela slušné peníze. Dovolím si použít výraz bývalého amerického prezidenta Ronalda Reagana, že bohatství takzvaně "prokape" od nejvyšších vrstev až k těm nižším.

ESL One Hamburg 2019

Hamburk versus Birmingham

ESL každoročně pořádá své turnaje v Hamburku a Birminghamu. Turnaje se zdánlivě neliší, hraje se o stejné peníze, tedy 300 tisíc dolarů, dokonce vzájemně bojuje shodný počet týmů, ale důležitou odlišnost přeci jen najdeme. V Hamburku je turnaj organizován již na podzim, tedy v době, kdy velké týmy soutěží jen na Majorech nebo dokonce nesoutěží vůbec. Šanci tedy dostávají týmy nižších úrovní, jako Wind and Rain nebo Vikin.gg na posledním ročníku. Na druhou stranu, v Birminghamu je turnaj běžně pořádán na přelomu května a června. Najednou, ačkoli finančně atraktivní turnaj není, zde najdeme světovou elitu, hlavně proto, aby si celky vyzkoušely hrát proti týmům z druhého konce světa, jelikož to je jedna z jejich generálních zkoušek na The International.

Doufám, že po přečtení tohoto článku se vám rozšířily obzory a tento velmi rozšířený mýtus už nepovažujete za pravdivý. A pokud tomu tak není, napište mi na Facebook, rád s vámi nejen tuto problematiku prodiskutuji.