Přejít k hlavnímu obsahu

Hackeři kradou účty youtuberům

30. 12. 2019 | 15:06 Všechny hry
V posledních dnech se youtuberům po celé Evropě množí případy ukradených účtů slavných youtuberů. V České republice se to stalo zatím dvěma z nich, doufejme, že nebudou následovat další.
Adam Jícha
Adam Jícha

Adam Jícha, známý též jako Roth Wellden, je český youtuber s více než 300 000 odběrateli. Zabývá se točením vlogů, hraním her a také novými technologiemi. Propaguje moderní trendy, jako jsou například kryptoměny a jako jeden z prvních lidí má v ruce implantovaný NFC čip. Ten se dá využít například při placení nebo místo klíčů od domu. Během vánočních svátků mu byl odcizen jeho účet na YouTube, všechna videa byla smazána a celý byl nahrazen obsahem propagujícím virtuální kryptoměnu Bitcoin.

Kanál Roth Wellden

Adam následně oznámil tuto krádež na svém twitterovém účtu a požádal správce YouTube o pomoc.

Místo tvorby videí začal streamovat na Twitchi, kde se také vyjádřil k tématu ukradeného účtu.

"Hacknuli mi youtube kanál. Stalo se to dneska ve 21:09 přesně. Vím to, koukal jsem se na email, co mi to tam hodilo. Přišel mi mail: Už nejste vlastníkem kanálu Roth Wellden, nebo něco takového. Začal jsem to řešit a něco jsem zjistil. Ta stránka, co tam je, s tím nemá nic společného."

Hackeři jsou údajně z Ruska a snaží se vydělat na kryptoměně Bitcoin a nejspíše proto ji také propagují. Druhým z českých ukradených kanálů je Michael Musician, kde jste mohli nalézt převážně hudební remixy. Když se podíváme i na jeho kanál, zjistíme, že se jedná o stejné hackery. Kanál se opět jmenuje "Changpeng Zhao", nejsou na něm ale nahraná videa propagující Bitcoin.

Michael Musician

Žádný hacker se k útoku dosud oficiálně nepřihlásil, ani nepožádal o výkupné. Jak se bude situace vyvíjet se dozvíme v příštích dnech. Všem youtuberům, kteří přišli o své účty přejeme, aby se situace co nejrychleji vyřešil a mohli pokračovat ve své tvorbě.

Zdroj: tn.nova.cz