Přejít k hlavnímu obsahu

Hořký konec TL na Worlds, ale i pozitivum pro NA

9. 10. 2020 | 10:27 League of Legends
Další světový šampionát vypadá pro reprezentanty ze Severní Ameriky opět bledě. Podruhé v řadě totiž LCS nebude mít velmi pravděpodobně žádného zástupce v play-off, i když konkrétně Team Liquid nebyl od postupu nijak daleko. V čem však může být tento tým příkladem pro zbytek svého regionu?
Team Liquid League of Legends
Team Liquid League of Legends

TL byli k postupu ze skupiny A opravdu blízko a hodně je nyní může mrzet úvodní porážka s nejslabšími Machi Esports. Se skóre 3:3 tedy sice každého soupeře dokázali jednou porazit, ale díky tomu, že G2 i Suning své duely s Machi zvládli, se radovat z postupu nemohou. Velkým pozitivem bylo však například vítězství nad G2, kdy se TL povedlo skvěle získávat výhodu v early game, Jensen zatlačil Capse v match upu Orianna vs. Jayce a Broxah ukázal, proč si ho vedení TL vyhlídl do svých řad. 

Pro mnohé bylo však překvapení to, že se nováček Tactical nezalekl světové stage a tým mu očividně důvěřoval natolik, že si v průběhu turnaje zahrál picky jako Twitch, Caitlyn či Kalista. Právě Tactical je pro mnohé jasně nejvýraznějším pozitivem, které znamená příslib do budoucna pro celou LCS. 

Tactical hrál velkou úlohu ve výhře nad Suning, když se svým Jhinem dosáhl skóre 10/2/8, ale také ve vítězném utkání proti G2 se právě on prezentoval velmi sympatickým výkonem za Kalistu, s níž dohrál s bilancí 6/2/12. Vyvstává tedy otázka, zda je Tactical výjimkou, nebo jestli se jeho příběhem mohou inspirovat další severoamerické týmy a více sázet na domácí talent.

V LCS je to neustále omílané téma, jelikož to vypadá, že i přes jistotu spotu v lize týmy často sází na osvědčené zkušené hráče a hvězdné cizinecké hvězdy. Dvacetiletý Tactical sice v létě vypadal jako nejlepší AD Carry v LCS, ale o to větší vyvstává otázka, proč nedostal šanci již dříve. Jeho talentu na amatérské scéně si všimli v TSM na konci roku 2018, ale jak v TSM, tak následně v Team Liquid hrál původně pouze v akademii. A kdoví, jestli by vůbec dostal šanci, pokud by Doublelift nebyl se sestavy vyřazen kvůli negativnímu přístupu a nedostatku motivace.  

Faktem ale zůstává, že se Tactical chopil své šance velice slušně a udal jasný příklad pro všechny severoamerické talenty, že do základní sestavy předního severoamerického týmu opravdu není zas tak daleko. Pro celý severoamerický region by bylo skvělé, pokud by tamní celky dokázaly podobným talentovaným jedincům dát čas na adaptaci v nejvyšší lize. Jinak totiž visí ve vzduchu otázka, zda se vůbec někdy LCS může vymanit ze situace, kdy hlavními hvězdami regionu jsou ve velké míře cizinci, kteří ve svých týmech mají často tak neochvějnou pozici, že mohou postupně ztrácet motivaci.

Zdroj: @lolesports
Štítky: Worlds, team liquid, lcs