Přejít k hlavnímu obsahu

Hráč týmu Sampi je mistrem světa, Češi i Slováci vypadli ve čtvrtfinále

8. 6. 2020 | 17:20 Všechny hry
Kvůli koronaviru se letos poprvé od konce druhé světové války muselo MS v hokeji zrušit, IIHF si však pro fanoušky připravilo alespoň malou náhradu v podobě virtuálního mistrovství, kde reprezentanti všech šestnácti států bránili čest svého národa alespoň za obrazovkou. Světový titul získali hráči Finska, Češi i Slováci na turnaji skončili ve čtvrtfinále.
EKI
EKI

Zrušení mnoha sportovních akcí letos posunulo do popředí virtuální odnože mnoha sportů a výjimkou není ani lední hokej. Mezinárodní federace ledního hokeje se totiž rozhodla uspořádat virtuální IIHF Esports Fan Championship, které bylo alespoň malou náhradou za zrušené mistrovství, které se mělo odehrát ve Švýcarsku.

V turnaji se utkaly zástupci všech šestnácti států, které se měly původně utkat na ledě. Tým byl složen ze dvou hráčů – jeden na platformě PS4, druhý Xbox One. Hráči se přitom museli do turnaje dostat skrz národní kvalifikace. V české PS4 kvalifikaci si nejlépe vedl hráč Komety Brno Pepcastachurcik, Xbox kvalifikaci ovládl držitel stříbrné medaile z Esport hokejové ligy a člen Rytířů Kladno Jarin87. Slovensko zase reprezentovali Fenomen36363 a gamerka ze slavné hokejové rodiny Sandra "Lady Brunette" Demitrová (rozhovor zde).

Turnaj se hrál formátem Single Elimination pavouka a čeští i slovenští reprezentant zvládli svá úvodní utkání na jedničku. Úspěch však bohužel nezvládli zopakovat ve čtvrtfinále a s turnajem se musely obě reprezentace rozloučit na 5. až 8. místě. Ani jeden výběr se však nemá za co stydět, mnohé zápasy byly opravdu těsné.

IIHF Esport

Česká stopa v turnaji však dále pokračovala ve finském výběru, Suomi totiž reprezentoval Erik "EKI" Tammenpää, který patří mezi nejzkušenější virtuální hokejisty na světě, je ale také součástí českého týmu Sampi. V jeho dresu si zajistil již individuální titul mistra světa pod záštitou EA Sports a NHL, a teď přidal na své konto další titul, což je nejunikátnější kombinace svého druhu, což jen tak nikdo nezopakuje. Spolu se svým spoluhráčem Rottadee totiž naprosto zničil veškerou konkurenci, o čemž vypovídá výhra 33:7 nad Ruskem v semifinále a také jednoznačné vítězství 24:8 nad Švédskem v boji o zlato. Finové tak po loňském triumfu na skutečném Mistrovství světa v ledním hokeji vyhráli i v tom virtuálním, a ukázali tak, kdo je na světě hokejovým číslem jedna.

Minulý rok jsem byl vždycky blízko k dosažení vytoužených cílů, ale utekly mi o vlásek. Tohle je neuvěřitelný pocit!

prohlásil radostně Erik "EKI" Tammenpää.

Hráč týmu Sampi si kromě zlaté medaile odnáší i cenu pro nejužitečnějšího hráče celého virtuálního mistrovství světa. Za vítězství kromě finanční odměny získal také oficiální merch IIHF a hlavně VIP vstupenku na příští hokejové mistrovství v Lotyšsku a Bělorusku, kde se dočká exklusivního a neopakovatelného zážitku.

IIHF Esport
Štítky: IIHF, Sampi
Student žurnalistiky a filmových věd, milovník CS:GO, majitel společné fotky s Hide the Pain Haroldem.