Přejít k hlavnímu obsahu

IEM Katowice: soO neobhájil své klasické druhé místo!

3. 3. 2019 | 00:54 StarCraft 2
Hlavní část turnaje i oficiální stream se sice rozjíždí až ve čtvrtek souboji ve skupinách, ale už ode dneška se v Polsku tvrdě bojuje o postup do hlavní části turnaje. Tam už sice čeká 12 hráčů, ale o další dvanáctce se rozhodne právě v nadcházejících dnech.
katowice SC2
katowice SC2

UPDATE #4: Přesně jak nadpis říká, soO neobhájil pozici, díky které je ve světě SC2 pověstný. Věčně druhý hráč totiž v Katowicích porazil nejprve Protosse herA a následně se ve finále v 6 hrách vypořádal i se Statsem. Poprvé ve své kariéře tedy v major turnaji zvítězil a odnesl si zaslouženou trofej. Jeho cesta turnajem tak snadná nebyla, v playoff přinesl asi nejlepší hru turnaje se Serralem, ale všemu předcházel rozporuplný výkon ze skupiny, kdy o jeho postupu rozhodovala až poslední hra Scarlett, nakonec nepustil jedinou mapu a jako jediný postoupil z negativním skóre 2-3. Král je mrtev, ať žije soO!

UPDATE #3: Skupiny jsou u konce, korejští hráči v nich potvrdili svoji dominanci a mimo výhry finského hráče Serrala ve skupině C a třetího místa Američana Neeba v Béčku to do play-off nedotáhli žádní další hráči nepocházející z Korey (v hlavní části turnaje jich ale stejně moc dalších nebylo, na nepostupových místech ve skupinách skončili jen čtyři hráči neprezentující barvy Korey). Pavouk v play-off tedy vypadá takto, barvy podbarvení určují rasu, za kterou hráč hraje (zelená Protoss. modrá Terran, červená Zerg).

Finální pavouk

UPDATE #2: Známe kompletní sestavu 24 hráčů, kteří se utkají ve skupinách hlavního turnaje. Ze třetího kvalifikačního pavouka postoupila trojice korejců: Creator, soO a GuMiho. Oplakávat můžeme PartinGa, Kelazhura nebo mladičkého Itala Raynora. Poslední kvalifikace ukázala sílu Lamba v ZvZ, kdy si zajistil postup z looseres bracketu porážkou Impacta a Elazera. Spolu s ním postoupili dva největší favorité – Stats a Solar. S turnajem se naopak loučí zmiňovaný Elazer, Zanster a Impact. 

UPDATE #1: Odehrány máme dva kvalifikační pavouky prvního dne. Vzhledem k tomu, kolik je v turnaji velkých jmen, nedá se asi mluvit o překvapení nebo upsetech. Nicméně fakt, že se do hlavní části neprobojoval například sOs, Cure nebo německý favorit ShoWTimE či Holanďan Harstem, bude pro mnohé fanoušky jistě zklamáním. Dále v článku najdete aktualizované oba pavouky prvního dne.

Jak jsem již psal, ve čtvrtek se dočkáme skupinových bojů. Z každé ze čtyř skupin po šesti hráčích se dva hráči dočkají postupu do prvního kola playoff, vítěz skupiny postoupí přímo do čtvrtfinále a další tři hráči se s turnajem ve skupinové části rozloučí. Finální rozložení skupin zatím nevíme, pojďme se ale podívat, kdo se do turnaje zatím probojoval přes takzvané server kvalifikace. Jedná se celkem o 11 hráčů s tím, že jeden seed ještě obdržel Serral, protože je to Serral (a také s tím má něco málo společného to, že zvítězil v posledním WCS Global Finals a stal se tak mistrem světa). Nicméně aktuálně se kvalifikovali:

  • Protossové: Neeb, Patience a Zest. 
  • Zergové: Serral, Dark a Rogue.
  • Terrani: Bunny, INnoVation, Maru, SpeCial, TY, uThermal.

Loni v Katowicích Serral neuspěl, vyřadil ho v semifinále Classic 3:0, který však následně stejně drtivě prohrál ve finále s Roguem. Naštěstí pro Serrala, Classic se letos polského turnaje neúčastní a ve třetí offline kvalifikaci jej nahradí polský Terran Basior. To ale předbíháme, pojďme na offline kvalifikace pěkně od začátku. 

Pavouk 1

Z každého kvalifikačního pavouka postupují oba semifinalisté, ale ti, kteří prohrají se propadají do druhého pavouka, ze kterého postupuje ještě jeden další hráč. Kvalifikační pavouk je tedy v podstatě double elimination a postupují semifinalisté winners části a finalista losers části.

Pavouk 2
Pavouk 3
pavouk 4

Mezi favority jistě patří především korejští hráči, dobrou šanci na postup má však například Lambo, ShoWTimE nebo Scarlett. O hlavní části, o tom kdo postoupil a nepostoupil, se budeme určitě bavit v pravidelném podcastu Supply Block ve středu od 18:30.