Přejít k hlavnímu obsahu

IEM New York startuje, nabídne boje ve třech regionech i kvalifikační body na Major

6. 10. 2020 | 16:17 Counter-Strike 2
Po uplynulém ESL Pro League dál pokračují boje těch nejlepších týmů ze světa CS:GO. Tentokrát nás čeká turnaj IEM New York, který nabídne boje ve třech regionech, ale i 250 000 dolarů, body do Major kvalifikačního žebříčku nebo místo na prosincovém IEM Global Challenge.
IEM New York
IEM New York

Další turnaj z populárního okruhu Intel Extreme Masters nese tentokrát podtitul New York, stále se však bude jednat o turnaj v online prostředí. Nabídne boje ve třech regionech, přičemž Severní Amerika a CIS divize se konají jako součást kvalifikačního cyklu na nadcházející CS:GO Major.

Pojďme si detailněji představit jednotlivé divize, kdo se v nich utká a co nabídnou.

Evropa

Nás bude samozřejmě nejvíce zajímat evropská divize. Ta bude probíhat od 6. do 11. října a jako jediná nebude součástí Major cyklu. To však organizátoři vykompenzovali největší porcí prize poolu, která činí 140 000 dolarů. 

Celkem se představí osm týmů, které se utkají prvně v GSL skupinách, načež následně čtyři nejlepší týmy čeká single elimination pavouk, který rozhodne o vítězi.

I když ne všechny evropské top týmy se turnaje účastní, lineup je přesto velmi silný. Svůj post světové jedničky budou obhajovat Heroic, kteří skončili 3. na ESL Pro League. Naopak zklamání z posledního turnaje budou chtít odčinit tým Vitality, G2, fnatic a FaZe, ani jeden z nich se totiž nedostal do play-off. 

Útočit na vítězství budou také BIG, kteří však stále nemohou najít formu, kterou měli před letní pauzu. Nesmíme zapomenout ani na OG, kteří několikrát dokázali potrápit světovou špičku. Za outsidery budou Complexity, kteří stále nenašli stabilního 5. hráče a zaskakuje za ně Dán NaToSaphiX.

Skupina ASkupina B
 Francie Vitality Evropa FaZe
 Francie G2 Německo BIG
 Švédsko fnatic Dánsko Heroic
 Dánsko Complexity Evropa OG

Severní Amerika

Naopak ve světě bude nejostřeji sledovaná pravděpodobně právě severoamerická divize. V té se totiž bojuje nejen o prize pool a prestiž, ale také o důležité body do kvalifikačního žebříčku na Major. Jako bonus navíc vítěz získá pozvánku a prosincový IEM Global Challenge, který má být velkým návratem na LAN.

Celá divize bude probíhat od 6. do 18. října a utká se v ní rovnou 12 týmů. Ty se prvně ve dvou skupinách utkají ve formátu každý s každým, z nichž nejlepší tři týmy z každé skupiny postoupí do vyřazovací části. V ní se nejprve utkají týmy na 2. a 3. místě ve čtvrtfinále, vítěz skupiny bude nasazen rovnou do semifinále. O vítězi rozhodne BO5 finále.

I když soupiska týmů výrazně prořídla, je se na co těšit. Největšími favority na titul jsou bezesporu celky FURIA a Evil Geniuses, které se již nějaký čas přetahují o pozici americké jedničky. Na vítězství budou pomýšlet i Liquid nebo 100 Thieves.

Další velká jména však na turnaji chybí. Před turnajem se rozpadly týmy MIBR a Swole Patrol, které tak budou chybět, kvůli zatím nedořešeným změnám v sestavě chybí také Gen.G, stará sestava Cloud9, nebo tým Yeah. Jejich místa tak obsadilo několik týmů nižších řad americké scény, které tak budou mít šanci se předvést.

Zajímavostí bude i účast týmu Mythic, kde nastupují veteráni a známí streameři jako adreN, DAVEY nebo fl0m.

Skupina ASkupina B
 Spojené státy americké Evil Geniuses Spojené státy americké Liquid
 Brazílie FURIA Austrálie 100 Thieves
 Spojené státy americké Triumph Spojené státy americké Chaos
 Spojené státy americké New England Whalers Spojené státy americké Mythic
 Spojené státy americké Rebirth Brazílie Team One
 Spojené státy americké ImPerium Spojené státy americké RBG

CIS divize

Poslední, ale o nic míň prestižní divizí probíhá v regionu postsovětských zemí. Také v ní se bude hrát o důležité kvalifikační body na Major. Oproti americkému regionu však začne celý turnaj o týden pozděj.

Formát je stejný jako v Severní Americe. Představí se 12 týmů, které se ve dvou skupinách utkají systémem každý s každým. Naprosto shodně budou vypadat také play-off.

Největším favoritem celého turnaje je bezesporu Natus Vincere, finalista ESL Pro League z uplynulého týdne. Nic nenechá náhodě ani dosud vedoucí tým CIS RMR, kterým je Spirit. Očekává se, že právě tyto dva celky budou bojovat o titul. Počítat se musí také s týmy jako Virtus.pro, Nemiga, forZe či Gambit.

Skupina ASkupina B
 Rusko Natus Vincere Rusko Spirit
 Rusko forZe CIS Winstrike
 CIS Virtus.pro Rusko Gambit
 Rusko Espada Bělorusko Nemiga
 Rusko Cyber Legacy CIS HellRaisers
 Kazachstán K23 Rusko Ethereal

Bodování jednotlivých divizí vypadá před startem IEM New York následovně. Přeškrtnuté týmy se IEM New York neúčastní.

Severní Amerika CIS
1. Spojené státy americké Evil Geniuses3550 bodů 1. Rusko Spirit3475 bodů
2. Austrálie 100 Thieves3325 2. Rusko Natus Vincere3430
3. Spojené státy americké Team Liquid2920 3. Bělorusko Nemiga2825
4. Spojené státy americké Cloud92900 4. CIS Virtus.pro2616
5. Brazílie FURIA2875 5. Rusko Espada2250
6. Spojené státy americké Gen.G2780 6. CIS Winstrike2200
7. Spojené státy americké Triumph1400 7. Rusko Gambit1860
8. Spojené státy americké Chaos950 8. Kazachstán K231775

Celý turnaj můžete sledovat zde na Twitch TV nebo Youtube Gaming, kromě toho všechny zápasy najdete i v našem Zápasovníku.

 

Student žurnalistiky a filmových věd, milovník CS:GO, majitel společné fotky s Hide the Pain Haroldem.