Přejít k hlavnímu obsahu

TI9: OG výhrou nad Liquid přepisují historii a stávají se prvním týmem, který získal druhý Aegis!

25. 8. 2019 | 14:42 Dota 2
The International je největším turnajem a vyvrcholením sezóny MOBA hry Dota 2. Zároveň si z něj hráči odnesou nejvíce peněz, které si kdy kdo odnesl z esportového turnaje.
#OGWIN
#OGWIN

Finálový den (25. srpna)

Tři poslední týmy, tři finalisté z posledních dvou let, ale jen jeden se může stát novým šampionem. Nebo snad staronovým? Přesně tak, protože PSG.LGD ve finále LB sice šli nejprve do vedení, ale Liquid sérii následně otočili a poprvé v devítileté historii The International poznáme historicky prvního dvojnásobného šampiona.

OG vs. Liquid

1. hra – Od začátku měli navrch hráči Liquid, kteří se postupně za první půl hodinu dostali až ke 20tisícovém gold leadu. Hra se ale dostala do fáze, kdy už Ana na Spectře měl opravdu velkou sílu a po jednom povedeném fightu s buybacky OG dokázali téměř rozhodnutou hru posléze srovnat a vypadalo to, že právě oni budou klepat na vrátka soupeřovy báze. Liquid vše vsadili na jednu kartu a bez jediného buybacku se po zisku několika killů rozběhli midem. Zcela nepochopitelně však Ana nevyužil svého buybacku, kdy mu chybělo asi 15 sekund k respawnu, a Liquid i přes prezenci několika hrdinů soupeře trůn umlátili a ujímají se vedení.

2. hra – Agresivita. OG se dokázali oklepat z úvodní prohry a od počátku hry druhé udávali tempo a dokonale využívali nadraftované kombinace Monkey Kinga s Ember Spiritem. Zejména MinD_ControLovi se druhá hra vůbec nepodařila a postupným navyšováním náskoku si OG dokráčeli k vyrovnání série.

3. hra – Jestli OG v minulé hře udávali tempo od samého úvodu, tak co teprve nyní? Liquid si šli pro podobný pick jako ve druhé hře a Templar Assassin s Tidehunterem jim opět těžce nevyšli. OG naopak táhl Topson na Pugně a když před dvanáctou minutou zaznamenal ultra kill, tak bylo jasné, že výhra byla jen otázkou času.

4. hra – Liquid konečně obměnili své picky a na hře to bylo jasně poznat. Snažili se totiž aplikovat podobný playstyle jako předtím OG, tedy agresivní playe pod první věže. OG však stačila krátká povedená sekvence a vše se rázem otočilo, což ještě podpořil fakt, že se poprvé ve finálové sérii dostali k IO, tedy hrdinovi, se kterým jsou na turnaji neporažení. Dva další fighty a bylo hotovo, opět to bylo jen nějakých 24 minut. OG tak opět předvedli, že dokáží vypilovat formu vstříc jednomu turnaji, a nutno uznat, že forma to byla neskutečná. Svět si nemohl přát lepší tým, který v totožné sestavě, navíc jako první v historii, obhájí světový titul!

The International 2019: Upper Bracket
  Čína PSG.LGD2            
 Út 5:00 | WB1   Čína PSG.LGD2         
  Rusko Virtus.pro0            
    Čt 12:00 | WB5   Čína PSG.LGD1      
  Čína ViCi2            
 Út 7:30 | WB2   Čína ViCi Gaming0         
  Filipíny TNC1            
       So 7:40 | WB7   Evropa OG3   
  Evropa OG2            
 St 4:00 | WB3   Evropa OG2         
  Čína Newbee0       Ne 8:00 | BO5   Evropa OG 
    Čt 15:00 | WB6   Evropa OG2      
  World Secret1            
 St 7:30 | WB4   World EG1     World Liquid1   
  World EG2            
The International 2019: Lower Bracket
           World EG0     Čína PSG.LGD1 
     Rusko VP0             
  Švédsko Alliance0 St 10:00   Čína RNGU0 Pá 12:00   World Liquid2    
 Út 10:30   Čína RNGU2          Ne 4:40  
  Čína RNGU1    Pá 4:40   World Liquid2       
     Filipíny TNC0             
  World fnatic0 St 11:00   World Liquid2    So 11:40   World Liquid2 
 Út 11:30   World Liquid2             
  World Liquid1        Čína ViCi0       
     Čína Newbee1             
  Peru Infamous1 Čt 4:00   Peru Infamous0 So 4:40   World Secret0    
 Út 12:30   Peru Infamous2             
  Čína Keen0    Pá 8:00   World Secret2       
     World Secret2             
  World Mineski1 Čt 7:00   World Secret2          
 Út 13:30   World Mineski1             
  CIS Na`Vi0                

Pátý den play-off (24. srpna)

Hned na úvod předposledního hracího dne se těsně před koncem možnosti navýšení nakonec prize pool přehoupl přes 34 milionů dolarů. Spolu s tím se ale s turnajem rozloučili Vici Gaming, z hlediska regionů se tak z vyvrcholení TI9 stal souboj PSG.LGD proti západu.

Na to však následoval rematch loňského finále UB i následného grandfinále, tedy zápas, na který každý čekal. Oba týmy stále působí ve svých původních sestavác, a o to větší náboj klání mezi PSG.LGD a OG mělo. Vedení sice nejprve získala čínská strana, OG se ale nevzdali, parádními výkony otočili sérii ve svůj prospěch a po sedmi letech tedy v grandfinále máme tým, který bude mít přímou šanci na obhajobu.

Sobotní dopoledne vítězně uzavřel druhý z bývalých šampionů, jízdu Secret před branami finálového dne utnul Team Liquid. V tuto chvíli máme tedy stále devět hráčů, kteří jako první v historii mohou získat druhý Aegis.

Čtvrtý den play-off (23. srpna)

Pokračování devátého šampionátu bylo ve znamení spodního pavouka, kde nejvíce důvodů k radosti může mít šampionů z před dvou let. Team Liquid se po nepříliš povedené skupinové fázi dostává do stále větší formy, což tentokrát pocítil čínský tým Royal Never Give Up a posléze i Evil Geniuses, kteří se tak po dvou prohrách v řadě loučí na 5.-6. místě. Mezi dvě série Liquid se ještě vměstnali Secret, kteří konečně dokázali zvládnout sérii v pouhých dvou hrách a po výhře nad Infamous je zítra čeká Vici Gaming, a případně zmínění Liquid.

Třetí den play-off (22. srpna)

Do dalšího dne vstoupilo už pouze posledních deset týmů. Jako první se řadu dostal na Lower Bracket, kde v úvodním klání dne přemohl peruánský celek Infamous ve třech hrách americkou naději jménem Newbee.

Následovala snaha jednoho z favoritů celého TI zapomenout na zklamání z prohry v horním pavouku. Hráči Secret opět ukázali, jak špičková je jejich hra z pozice, kdy jsou pozadu, a po dvou po návratech do hry poslali domů Mineski, posledního reprezentanta regionu SEA.

Dostáváme se k semifinálovým bitvám horního pavouka, kde se hrálo o dvě jistá umístění v TOP3 celého šampionátu. Nejprve změřily své síly dva čínské celky, PSG.LGD a Vici Gaming, kde ve dvou téměř totožně dlouhých hrách triumfoval loňský vicemistr. A do finále Upper Bracketu si nemohl přát zajímavějšího soupeře.

Svoji cestu za rematchem velkolepého loňského finále totiž dokonali i evropští miláčci z OG. N0tail se opět postavil svému někdejšímu parťákovi Flyovi a nutno říci, že každá jedna hra stála za to. Do finále UB se ale mohl probojovat jen jeden a Evil Geniuses tak nyní čeká cesta skrze Lower Bracket.

Druhý den play-off (21. srpna)

V úvodním duelu dne nastoupili loňští šampioni OG proti Newbee. Jejich perfektní Dota poslala velmi rychle Newbee do Lower Bracketu.

Následující série byl a podstatně zajímavější, a to proto, že se konala odveta z minulého roku mezi EG a Secret. První hru ovládli celkem s přehledem Evil Geniuses. Na druhé mapě to vypadalo na 2:0, ovšem Secret dokázali díky svým velkým ultimátkám vyvraždit své oponenty a získat GG. V rozhodující hře byli EG drceni od evropského supertýmu, ale díky kombinaci Phantom Assasin a Magnus se podařilo Arteezymu prosekat přes nepřítele až k trůnu a posunout tak EG do semifinále, kde si to rozdají se svými úhlavními nepřáteli z OG.

Nyní se přesouváme do Lower Bracketu. Domácí Royal Never Give Up vyzvali hvězdy z Virtus.Pro. Za masivní podpory publika se jim podařilo přejet druhý tým DPC žebříčku 2:0 a zachovat si tak v turnaji život. Pro VP je to obrovské zklamání, uvidíme jestli dojde k personálním změnám.

Závěrečná série proti sobě postavila Liquid a TNC Predator. Od evropského týmu se čekalo daleko více ve skupinové fázi, ale každý ví z TI7, že Lower Bracket je jejich oblíbené místo. V rychlých dvou hrách poslali Filipínce domů a zahrají si tak proti RNGU.

První den play-off (20. srpna)

První klání na stadionu proti sobě postavilo PSG.LGD a Virtus.Pro. Domácí díky skvělému výkonu a obrovské podpoře publika dokázali zdolat druhý tým DPC žebříčku a posunuli se tak do semifinále Upper Bracketu.

Na řadě byl další čínský tým Vici Gaming bojující o setrvání v UB proti TNC Predator. Tato série byla poněkud vyrovnanější. První hra trvající 76 minut nakonec dopadla lépe pro Filipínce. Čekala nás další více než hodinová hra, tentokráte se však radovali domácí a my se mohli těšit na další strhující bitvu. Ta už netrvala tak dlouho, po 35 minutách se nejen díky kombinaci Shadow Demon + Leshrac podařilo urvat vítězství a zahrají si tak proti svým rivalům o zaručené třetí místo.

Následovaly eliminační BO1 série. Nejprve vyzvali Alliance domácí Royal Never Give Up. Hra vypadala vyrovnaně, v jeden moment se podařilo Číňanům zabít hned několik hrdinů evropského celku, kteří neměli na vykoupení a rázem byla hra ukončena.

Málokdo očekával že v prvním kole Lower Bracketu se potají Liquid s Fnatic. Místy nekoordinovaná hra filipínského celku způsobila, že Liquid setrvají v turnaji.

V následující sérii vyzvali jihoameričtí Infamous domácí Keen Gaming. Jen málokdo věřil víceméně peruánskému týmu proti takto silné konkurenci. Nezastavitelná Templar Assasin však dovedla Infamous k vítězství a poslala první čínský tým balit kufry.

Poslední zápas dne jsme viděli Mineski a Na´Vi. Ve strhující hře se CIS tým rozhodl zničit trůn, a to se mu šeredně vymstilo. Mineski dokázali vyvraždit nepřátelské hrdiny, poté získat pro sebe Mega creepy a nakonec GG od Na´Vi.

The International 2019

První den (15. srpna)

Favorité z týmu Secret dominovali skupině A se skóre 6-0, následovali PSG.LGD s pěti výhrami a jednou prohrou. Na opačné straně tabulky se nacházali Chaos Esports Club s jednou výhrou a pěti prohrami. Skupinu B ovládli podle očekávání Vici Gaming se čtyřmi body. Hned za nimi se nacházeli obhájci titulu OG a Virtus.Pro se třemi body. Nepříjemné překvapení zažili Evil Geniuses, kteří ze dvou sérií získali pouze jeden bod.

Druhý den (16. srpna)

Skupině A nadále dominoval tým Secret s čistým kontem 4-0-0. Tři ze čtyř možných bodů si připsali také švédští Alliance, kteří mají nyní podstatně blíže k Upper Bracketu. Druhou skupinu stále ovládají úřadující šampioni z OG. Mohli jsme u nich vidět převratnou strategii s Io hranou na Carry. Evil Geniuses si po prvním hracím dnu výrazně zvýšili šanci na UB po výhrách nad RNG a favority skupiny Vici Gaming. Naopak Virtus.Pro, kteří se také řadí mezi favority na vítězství, zaznamenali dvě katastrofální porážky od VG a Na´Vi. Po druhém dni se tedy nachází na spodku tabulky.

Třetí den (17. srpna)

Dvou velkých vítězství se dočkali domácí PSG.LGD. Nejprve zvítězili nad Filipínci z Mineski a následně porazili lídry skupiny Secret a zajístili si tak místo v Upper Bracketu. Po remízách s TNC Predator a Mineski měl i tým Secret jisté místo ve skupině vítězů. Naopak smutný den to byl pro Chaos Esports Club, poté, co si zajistili konec na turnaji už ve skupinové fázi. Skupinu B nadále ovládají OG s pětibodovým náskokem na Na´Vi. Poslední den skupin bude pro všechny ostatní týmy klíčový, protože se rozhodne, kdo půjde do Upper Bracketu, kdo do Lower Bracketu a kdo bude balit kufry.

Čtvrtý den (18. srpna)

Poslední den skupinové fáze byl kratší, skupinu A čekala pouze jedna série, skupinu B dvě. Postup do Upper Bracketu si na poslední chvíli zajistili Virtus.Pro, Evil Geniuses, Newbee a TNC Predator.


Na takto prestižní klání se nedostane jen tak někdo. Kvalifikovat se můžete dvěma způsoby, a to přes DPC systém a nebo přes regionální kvalifikace. Pokud se kvalifikujete na dostatečný počet DPC turnajů a umístíte se na předních místech, získáte velké množství DPC bodů. Prvních dvanáct týmů v pořadí na konci sezóny dostane přímou pozvánku na The International, ostatní týmy se utkají o zbylých šest míst v regionálních kvalifikacích (Evropa, Jižní Amerika, Severní Amerika, Čína, CIS, Jihovýchodní Asie).

Formát turnaje

Celkem 18 týmů je rozděleno do dvou skupin, ve které hraje každý s každým BO2 sérii. První čtyři týmy z každé skupiny postupují do Upper Bracketu, další čtyři týmy se musí spokojit s Lower Bracketem a celky s nejnižším počtem bodů ve skupině turnaj opouštějí. Skupinová fáze se hraje v hotelu, play-off letos uvidíme v Mercedes Benz Aréně v Šanghaji.

Prizepool

  • 1. místo: 15 590 940 $ (45,5 %)
  • 2. místo: 4 454 554 $ (13 %)
  • 3. místo: 3 083 923 $ (9 %)
  • 4. místo: 2 055 948 $ (6 %)
  • 5.-6. místo: 1 199 303 $ (3,5 %)
  • 7.-8. místo: 856 646 $ (2,5 %)
  • 9.-12. místo: 685 316 $ (2 %)
  • 13.-16. místo: 513 987 $ (1,5 %)
  • 17.-18. místo: 85 665 $ (0,25 %)

Harmonogram

  • 15.-18. srpna: skupinová fáze
  • 20.-25. srpna: vyřazovací fáze

Týmy

Zdroj: seagm.com