Přejít k hlavnímu obsahu

Jak může dopadnout kvalifikace na Vodafone MČR v CS:GO?

16. 10. 2020 | 11:45 Counter-Strike 2
Poslední týdny jsou opravdu krušné, harmonogram domácích turnajů napěchovaný. Příští týden však uzavře naši kvalifikační sezónu posledním otevřeným turnajem a následným finále říjnové Vodafone MČR série, tak si pojďme nastínit, jak vypadá aktuální pořadí MČR klasifikace a jaké jsou ty nejžhavější koncové scénáře.
Vodafone MČR 2020 v CS:GO
Vodafone MČR 2020 v CS:GO

Nejprve začněme těmi, kdo mají jistý postup na jubilejní desátý ročník Vodafone MČR v počítačových hrách. Řeč je o těchto šesti týmech: SINNERS, eSuba, Enterprise Esports, Eclot Gaming, Dark Tigers a v neposlední řadě Sampi. Letošní CS:GO finále nabízí osm postupových slotů a o zbylé dva jsou ve hře čtyři různé týmy.

Nejdelší dobu na postupových pozicích strávil tým eEriness MARVO, který za celý rok vynechal jediné dva týdenní turnaje a jedinkrát chyběl na měsíčním finále. Stinx a spol. ale od července ani jednou nezaznamenali postup do finále, takže sbírají spíše nižší počty a konkurence je dohání. Řeč je hlavně o Entropiq, kteří se dali dohromady až v létě, ale i přesto jsou nyní virtuálně na osmé pozici. Největší boj svádí týden co týden se Sazka.BRUTE, kteří v poslední době mají opravdu parádní formu a bylo by naivní je odepisovat. Matematicky jsou stále ve hře také DEFEATERS, jejichž postupové scénáře ale nejsou vzhledem k posledním změnám příliš pravděpodobné.

My vás v posledních týdnech pravidelně zásobujeme aktualizacemi MČR klasifikace po každém turnaji, nyní vám však poprvé přineseme pořadí, jak bude vypadat po odečtení hráčů mimo základní sestavu. Pro vysvětlení, součástí každého týmu mohl být v průběhu sezóny libovolný počet hráčů, do závěrečného pořadí se však počítají pouze ti, kteří budou figurovat na šestičlenné soupisce na letošní MČR finále. Zatímco Entropiq žádné odpočty nečekají, tak DEFEATERS jsou oproti tomu dokonce ve dvanácti hráčích. Aktuálně by pořadí bylo následovné:

#Název týmuBodůSestava
7. místo Česká republika eEriness MARVO1124,6Zajda, stinx, Valencio, desty, replay, Bordel
8. místo Česká republika Entropiq1067,6leckr, AJTT, capseN, hones, daxen, forji
9. místo Česká republika Sazka.BRUTE986,4Crazyy, fredi, KWERTZZ, suplicK, zur1s
10. místo Slovensko DEFEATERS877,0heikkoL, Adejis, MATYS, Filixos, Rutk0, Tomyo
Pozn.: Týmu Sazka.BRUTE se počítají body pouze za 5 hráčů kvůli kauze Pepik (více zde)
MČR merch

Ve hře je v tuto chvíli až 250 MČR bodů, protože v pondělí se odehraje Vodafone MČR One Night Stand #3 a ve středu bude následovat finále Vodafone MČR série. Na finále turnajové série se kvalifikuje osm nejlepších týmů ze tří kvalifikačních turnajů, přičemž Entropiq, BRUTE a DEFEATERS již mají účast na finále stoprocentní a eEriness by to taktéž nemělo utéct, pokud se nesejdou výsledky pěti jiných týmů a oni kompletně nevyhoří.

Vzhledem k tomu, že každý tým může v obou turnajích nasbírat pět různých bodových zisků, což dohromady dělá dvě desítky variant, tak vzhledem k tomu, že početních kombinací všech týmů současně vytváří stovky až tisíce scénářů, tak vám nepřineseme detailní tabulku, co se stane za jaké bodové kombinace. Spíše pro vás máme připraveno několik základních scénářů, které něco rozhodnou. Protože těch neurčitých je opravdu mraky.

Na co všechno se musejí spoléhat DEFEATERS?

Nejhorší výchozí pozici mají DEFEATERS, kteří bezpodmínečně musejí oba zbývající turnaje vyhrát, pokud chtějí na MČR postoupit. Současně ale musejí spoléhat na to, že Sazka.BRUTE nezískají alespoň 141 bodů a současně si Entropiq nepřipíší 60 či více bodů na své konto. Oba navíc mají jistých 27 bodů za účast na finále série, což jen dokresluje těžkou pozici, ve které DEFEATERS jsou. Zdá se to nereálně, ale naděje umírá poslední, což?

Mohou se Sazka.BRUTE spolehnout sami na sebe?

Odpověď zní ano. Vítězství v obou zbývajících turnajích znamená 250 bodů, zatímco součet dvou druhých míst je bodů 150. Pokud tedy BRUTE potvrdí stoupající formu, tak výsledky ostatních týmů vůbec řešit nemusejí. Samozřejmě, pokud by Entropiq nebo eEriness MARVO vypadli v turnajích dříve, vyhrát oba turnaje nemusejí, ale takových scénářů je ve hře nespočet. Jisté však je, že se s určitostí u BRUTE rozhodne až na finále série.

Co potřebují Entropiq, aby se neklepali ve finále série?

Entropiq jistě budou v pondělí chtít odčinit zaváhání ze Sazka eLEAGUE a na Vodafone MČR One Night Standu zazářit. Ideálně tak, aby už nemuseli řešit výsledek finále měsíční série. V ideálním případě však musejí ONS turnaj vyhrát a současně doufat, že BRUTE nepostoupí do jeho finále. Druhá možnost s totožným výsledkem je při druhém místu Entropiq, za předpokladu vypadnutí BRUTE ve čtvrtfinále. V obou případech by už BRUTE nemohli Entropiq dohnat. Ve všech ostatních nevýherních scénářů Entropiq, pokud BRUTE doslova nevyhoří, budou muset řešit průběh finále série. Hodně v tomhle může napomoci i samotné seedování pavouka v ONS.

Může se vše rozhodnout již na One Night Standu?

Scénář spojený s vítězstvím Entropiq v pondělním Vodafone MČR One Night Standu má ještě jednu nadstavbu. Do teď jsme se totiž nebavili o eEriness MARVO, kteří ve spolupráci s Entropiq mohou všechno rozhodnout už v tomhle turnaji a středeční finále tím přijít o velkolepý náboj. Pokud by Entropiq ONS turnaj ovládli a ve finále je doplnili hráči eEriness, tak BRUTE ani DEFEATERS už nemohou ani jeden tým dohnat. Svým způsobem tak týmy na sedmém i osmém místě mají stále všechno ve svých rukou, pokud to samozřejmě dovolí samotný pavouk.

Obejdou se eEriness MARVO bez přímé konfrontace?

Nejlepší pozici, ale nejhorší formu ze závěrečných bojů o postup na MČR, mají bezesporu eEriness MARVO. Stále však mohou postoupit i bez toho, aby museli zvládnout přímou konfrontaci s konkurenty. Pokud by se nestalo, že by BRUTE vyhráli oba turnaje a Entropiq byli dvakrát druzí, tak ve všech ostatních kombinacích eEriness stačí, aby v obou případech postoupili do semifinále. Na Vodafone MČR One Night Standu v tomhle sehraje roli seedování, ale v bodování pro finále série jsou aktuálně všichni v TOP 4, takže by se ve čtvrtfinále nepotkali.

Jaký je nejzajímavější scénář pro závěrečné měsíční finále?

My, co se nás postupová matematika netýká, si samozřejmě jako fanoušci přejeme co největší drama do posledních momentů. Ideálně, aby vše rozsekl až finálový zápas finále měsíční série. Pokud se vše nerozhodne již na pondělním Vodafone MČR One Night Standu, kam se můžete přihlásit i vy, tak vám před vrcholem měsíčné série detailně přineseme všechny varianty postupové matematiky. Nejzajímavějším scénářem samotného ONS turnaje je ale ten, kdy Sazka.BRUTE získají co nejvíce bodů a eEriness MARVO co nejméně, Entropiq teoreticky pak roli nehrají. V takovém případě totiž na středečním finále měsíční série bude rozhodovat každý jeden zápas!

MČR PC 2020
Štítky: MČR
Tvoří a pisálkuje na pískovišti jménem PLAYzone.cz už od roku 2011. Zkoušel i jiné pozice, redaktořina a komentování je ale cesta. Přes 10000 článků a bleskovek hovoří za vše. Rád si hraje se slovy, stvořil třeba Zápasovník. Je fanouškem také klasického sportu, ze všeho nejvíc ale miluje jídlo.