Přejít k hlavnímu obsahu

Jaká je budoucnost hraní ve virtuální realitě?

9. 1. 2020 | 12:41 Všechny hry
Několik let existují brýle, díky kterým se dostaneme do takzvané virtuální reality. Jak ovlivnily svět počítačových her a jak se tento trend bude vyvíjet, si zkusíme zodpovědět v následujícím článku.
VR
VR

Už nějaký ten pátek jsou k dispozici speciální brýle, díky kterým se můžeme ponořit do takzvané virtuální reality. Hraní her i sledování filmů si tak můžeme užít naplno, mezi nejznámější patří HTC Vive, Oculus Rift nebo Valve Index. Všechna tato zařízení mají jednu společnou vlastnost, a to vysokou cenu, která se pohybuje i nad dvaceti tisíci korun. K tomu připočtěte několik desítek tisíc za dostatečně výkonný počítač a rázem zjistíte, že zahrát si VR hru není úplně levná záležitost. Někdo by sice řekl, že VR brýle se dají koupit i k mobilnímu telefonu nebo si je můžete vyrobit z krabice od bot. To je sice pravda, ale zde platí, že kvalita odpovídá ceně a za málo peněz nemůžete čekat hodně muziky. Ne všichni hráči si v dnešní době mohou dovolit vysoce výkonný herní počítač a k němu ještě drahé brýle, budeme tedy muset počkat až jejich cena klesne. Stále si však můžeme položit otázku, vytlačí virtuální realita klasické hraní v rámci delšího časového horizontu?

Velký potenciál mají FPS střílečky, kde představa, že okolo vás běhají ostatní hráči coby vojáci, musíte se doopravdy přikrčit před kulkami nebo mířit snímačem místo myší, zní opravdu skvěle. Hraní tak nabyde zcela nový rozměr, a to, že rozhodovat nebude jen to, jak umíte hýbat myší nebo ovládat klávesnici, nýbrž jak se umíte hýbat celí. Možná se z hraní stane dokonce zdravá záležitost, místo běhání v lese si třeba půjdete zaběhat na bitevní pole nebo na Dust 2. Již dnes se pořádají turnaje v tomto typu her.

 

FPS VR

Nejvýznamnější VR League mezi FPS střílečkami pořádá Gameplay za podpory společností Oculus a ESL. Jde o klání ve čtyřech různých titulech, ve kterých se minulou sezónu rozdalo rovných 250 tisíc dolarů. Právě jednou z těchto FPS stříleček je oblíbený Onward, jež se opravdu hodně podobá Counter-Striku. Jako voják musíte spolupracovat se svými týmovými kolegy a prostřílet si cestu k vítězství. Finanční odměna nejvyšší soutěže se přehoupla přes padesát tisíc dolarů, což už se rovněž začíná blížit větším turnajům v klasických esportových hrách. Co se ale běžným hrám ani zdaleka neblíží, je povědomí veřejnosti. To ale můžeme připsat tomu, že VR hráčů je mezi námi stále velmi málo a časem se jejich řady nepochybně rozrostou.
 

Už v dnešní době je přidána virtuální realita v jedné z největších esportových her, tedy v Dotě 2. Zatím se dá využít pouze při sledování zápasů, kdy se například schováte do křoví a sledujete, jak okolo vás běhají creepové a další všemožné postavy. Nevýhodou je, že všechny MOBA hry jsou na virtuální realitu příliš složité. Zahrát dobře takového Invokera [Invoukra] je fuška i na klávesnici, natož pro každé kouzlo vykonat určitý pohyb. Možné by bylo oddělení klasických hráčů a VR hráčů, jelikož VR hráči by neměli proti klávesnici a myši nejmenší šanci.

Když to shrneme, VR hraní se určitě v budoucnu více rozšíří a stane se z něj samostatné herní odvětví. Ale kdo ví, třeba si jednou zahrajeme Dotu nebo Counter Strike ve virtuální realitě a klasické hraní zcela vymizí.

Štítky: VR