Přejít k hlavnímu obsahu

Jaro pod lupou: OG Patrik

23. 4. 2019 | 11:18 League of Legends
Letošní jarní split je u konce a je na čase se ohlédnout za první polovinou sezóny z pohledu českého střelce týmu Origen, Patrika "Patrik" Jírů.
OG Patrik
OG Patrik

Z H2-16 do podceňovaného Origenu

Po nepovedeném letním splitu loňského roku v H2K se Patrik pro mnohé překvapivě dostal k nabídce od organizace, která se po dvou letech vrátila na vrchol evropské scény. Origen složil zbrusu nový tým, který sice na papíře nevypadal vůbec špatně, ale jen málokdo by ho řadil mezi kandidáty na zisk titulu. Zvlášť, když v lize působí vicemistři světa z Fnatic, nebo nový supertýmy Misfits a G2. V tomto článku se podíváme na Patrikův přechod do Origenu, který bude doplněn o nejdůležitější Patrikovy statistiky ve srovnání s evropskou konkurencí.

Origen 2019

Na spodní lajně utvořil Patrik dvojici s veteránem Mithym a zpočátku to trochu skřípalo. V laning fázi sice nebyl žádný větší problém, ale občas si Mithy s Patrikem nevyhověli v pohybu po mapě, nebo koordinaci v týmových šarvátkách. Postupně se však jejich synergie zlepšovala a Origen začal šlapat i jako celý tým, na čemž měl lví podíl hlavně trenér André Guilhoto. Na sestavě bylo s každým týdnem vidět velké zlepšení a s tím rostly i výkony českého marksmana.

Goldový rozdíl v 15. minutě:

Patrik Statistiky LEC

Nukeduck byl největším playmakerem a Patrik tvořil stabilně nejvyšší damage, díky čemuž byl Origen velmi nebezpečným soupeřem úplně každému evropskému týmu. Hodně pomohlo, že se s týmem sladili Mithy a Kold, kteří v prohraných zápasech často nebyli na stejné vlně se zbytkem týmu a v momentech, kdy se rozhodli k engage, jejich tým nereagoval a nechal je na pospas osudu.

KDA Ratio:

Patrik LEC

Patrik nakonec díky svým výkonům získal stejně jako jeho spoluhráč Nukeduck hned pět cen za nejlepšího hráče zápasu, čímž se umístil na děleném třetím místě v celkovém žebříčku, jenž nakonec ovládl Selfmade z SK Gaming se sedmi oceněními a těsně za ním Caps se šesti. Patrik obýval na konci splitu třetí místo po boku dalších dvou ADC hráčů, Kobbeho ze Splyce a Rekklese z Fnatic.

Podíl týmového poškození:

LEC statistiky

I když jen o pár hlasů, Patrik se nakonec těsně nedostal do nejlepší trojice střelců v LEC anketě All-Pro Team. Na úkor Patrika se top trojka skládala z Kobbeho (SPY), Upseta (S04) a Rekklese (FNC). Mezi nejlepší tři hráče v jeho roli českého zástupce v LEC ale zvolili třeba Caps a GrabbZ z G2 Esports, nebo Odoamne ze Schalke 04. Poměrně velkou nevoli výysledky hlasování vyvolaly také v fanoušcích LEC na Redditu, kde padaly věty jako „Patrik byl tento split vážně dobrý...” nebo „Patrik byl okraden! Podle mě jasně nejlepší ADC jarního splitu.”

Účast u týmových killů:

Patrik Kill Participation

V play-off Patrik se svými spoluhráči hned dvakrát jasně (0:3, 0:3) padl proti G2 Esports. V obou sériích Origen sahal po vítězství nejvýše v jedné hře a zbytek byl jednoznačnou záležitostí. O dost lepší vzpomínky bude mít český reprezentant na předfinálový souboj s Fnatic, ve kterém Origen vyhrál 3:1. Meta se před play-off poměrně změnila a Patrik už nebyl takovým tahounem, jako v základní části. Celoé play-off proto strávil spíše v roli toho, který nesmí dělat chyby a za co nejmenší cenu co nejvíce pomáhat svému týmu.

Průměrné vytvořené poškození za minutu:

Patrik LEC Damage

V předfinále proti Fnatic měl největší úspěch s netradičním botlanerem Sonou, která s Taricem tvoří nečekaně silnou kombinaci. Tahle taktika Origen skvěle vyšla, o čemž svědčí i Patrikovo finální skóre 7/2/14. Cíl pro příští split je naprosto jasný, udržet se na špičce evropské LEC a postoupit na Světový šampionát, který se letos bude konat v naší Evropě. Origen na jaře předvedl velkou sílu, ale ještě ho čeká dlouhá cesta. 

Patrika a jeho spoluhráče uvidíme znovu v akci s příchodem letního splitu, který začne někdy v průběhu června. Díky umístění v nejlepší trojce uvidíme Origen také na očekávaném mezinárodním turnaji Rift Rivals, na kterém změří síly s nejlepšími týmy severoamerické LCS. Těšit se tak můžeme na Patrikovy duely s Doubleliftem, Zvenem i Sneakym. 

Štítky: LEC, Patrik, Origen