Přejít k hlavnímu obsahu

Je Apex Legends plnohodnotným nástupcem Fortnite?

11. 2. 2019 | 20:00 Apex Legends
Apex Legends se v posledních dnech stalo absolutním hitem a tuto hru teď pravidelně můžeme vídat na prvních příčkách ve sledovanosti na twitch.tv. Otázkou však zůstává, zda-li to Apex Legends vydrží, a nebo ho po počáteční euforii zadupe všem dobře známá hra Fortnite.
Apex Legends
Apex Legends

Apex Legends dostalo na začátku ohromnou podporu především od streamerů, jako je Michael “shroud” Grzesiek nebo například Tyler “Ninja” Blevins, který se proslavil právě hrou Fortnite. Jejich podpora však nebyla jen tak, tito velcí streameři, kteří hru streamovali v posledních dnech, mají podepsaný kontrakt s developerem hry Respawn a vydavatelem EA. To nemělo za následek jen rapidní nárůst sledovanosti a hráčů pro Apex Legends, ale samozřejmě i velký úpadek pro Fortnite a v kombinaci s kritikou, kterou Fortnite v poslední době obdržel, začali lidé přemýšlet, jestli to pro Fortnite znamená konec. Je však možné, aby se Apex Legends stalo novou vlajkovou lodí battle royale her? Jaký je ve skutečnosti Apex Legends v porovnání s Fortnite?  

Fortnite je dostupnější

Fortnite je rozhodně dostupnější pro mnohem větší škálu hráčů, než Apex Legends. Zatímco si Fortnite můžete zahrát na konzolích, mobilních telefonech a dokonce i slabších počítačích, Apex Legends je dostupný pouze pro konzole a počítače a to rozhodně ne pro všechny. PC sestava, která vám zprostředkovala hodiny zábavy ve Frotnite bez větších problémů, na Apex Legends vůbec stačit nemusí!

Fortnite je vhodnější pro děti

Nebudeme si lhát. I přesto, že doporučený věk pro Fortnite je 12+ a pro Apex Legends 16+, je jen velmi málo rodičů, kteří na základě těchto věkových omezení zakáží svým dětem hrát tyto hry. Ale i tak je Fortnite vhodnější i pro mladší hráče a diváky a to mu dává malou výhodu proti Apex Legends. 

Apex Legends World

Apex Legends je mechanicky složitější

Pokud hrajete Fortnite, můžete si vzpomenout svoje začátky. Pravděpodobně vám stačilo vědět, jak získat materiál, že máte omezené místo v inventáři a pochopit, jak fungují zbraně a stavění (způsoby stavění jako takové do toho nepočítám, přece jen jde už o pokročilejší herní mechaniku a ne základní, o kterých je tady řeč). Mezitím, když začnete hrát Apex Legends musíte se seznámit s hrdiny, přičemž každý má jiné schopnosti, které musíte pochopit. Sice vám odpadávají starosti se stavěním ale přibývají problémy s podstatně složitějším systémem zbraní, což může být pro nové a celkově nezkušené hráče opravdu velmi matoucí. 

Mikrotransakce

Ve Fortnite si sice můžete pomocí mikrotransakcí nakoupit obsah, nejde však o žádný, který by vás zvýhodňoval oproti jiným hráčům. V Apex Legends si za vaše peníze můžete rozšířit sbírku hrdinů, což je sice možné i hraním, ale zabere vám to poměrně hodně času. Tito hrdinové mají navíc schopnosti, které u těch běžných neuvidíte. Tato skutečnost opět nahrává Fortnite, protože běžný hráč, který není zvyklý a nebo nechce využívat mikrotransakce, se spíše přikloní ke hře, v níž nebude znevýhodňován množstvím peněz, které do hry vloží.

Závěr

Samozřejmě se nesnažím naznačit, že je Fortnite lepší, než Apex Legends, to jak hra někoho zabaví nebo zaujme je samozřejmě velmi individuální. Někdo preferuje komiksovou grafiku a jednodušší mechaniky u Fortnite, někdo si zase najde "to svoje" u realističtějšího a mechanicky náročnějšího Apex Legends. Pokouším se však naznačit, že Fortnite má stále ve spoustě věcech navrch oproti Apex Legends a to mu dává poměrně zásadní výhodu. Co si myslíte vy? Bude Apex Legends nástupcem Fortnite, nebo jde jen o vlnu popularity, která přejde?