Přejít k hlavnímu obsahu

Kategorie nejlepší esportové coverage bude premiérově zařazena mezi prestižní ceny Emmy

12. 12. 2019 | 16:43 Všechny hry
Elektronický sport se stále více prosazují v mainstreamových mediích a dalším milníkem je jeho zařazení mezi věhlasné ceny Emmy. Pokud jste o nich nikdy neslyšeli, tak jde o televizní obdobu filmových Oscarů, které ve Spojených státech uděluje Národní akademie televizních umění a věd.
Cena Emmy
Cena Emmy

Začátkem tohoto týdne bylo oznámeno zařazení kategorie "Outstanding Esports Coverage" pro 72. ročník udílení ceny Emmy, které proběhne v květnu v New Yorku. Loni zde byly nejúspěšnější seriály Potvora a Černobyl, rekordní počet nominací získala Hra o trůny. Mezi těmito giganty se počínaje příštím rokem bude vyhlašovat i cena, která odmění to nejlepší pokrytí esportového turnaje za uplynulý rok.

Ceny Emmy už nejsou pouze o tradičním filmu jako takovém. Výkonná ředitelka Justine Gubar při oznámení o nejnovějším přírůstku rostoucího odvětví zmínila také dávnější debatu o tom, jestli HBO seriály a online platformy typu Netflix na podobné udílení cen patří. Pokud se na takovou diskuzi ohlédnete, ani by vás nenapadlo ji rozporovat. Něco podobného, doufejme, si za pár let budeme říkat i o ceně za esport. Gubar sama sebevědomě tvrdí, že s tím, kdo do esportu vstupuje, bude za dalších pět let tohle odvětví ještě masivnější.

Pro velké hráče na poli esportu nepůjde o první možnost cenu Emmy získat. Už v roce 2018 bylo studio Riot Games nominováno v kategorii studiového designu a uměleckého směru, za počítačem generovaného draka na finále LoL světového šampionátu dokonce prestižní cenu vyhráli v kategorii živého grafického designu.

Štítky: Emmy
Tvoří a pisálkuje na pískovišti jménem PLAYzone.cz už od roku 2011. Zkoušel i jiné pozice, redaktořina a komentování je ale cesta. Přes 10000 článků a bleskovek hovoří za vše. Rád si hraje se slovy, stvořil třeba Zápasovník. Je fanouškem také klasického sportu, ze všeho nejvíc ale miluje jídlo.