Přejít k hlavnímu obsahu

Které světové organizace byly z hlediska vyhraných prize money letos těmi nejúspěšnějšími?

28. 12. 2019 | 14:03 Všechny hry
V létě jsme se ohlíželi za polovinou roku očima úspěchů světových organizací. Číslem jedna byl Team Liquid, následovaný G2 Esports. Kromě nich se ale přes milion dolarů ve výhrách prize money dostali pouze Team Secret a nikdo další. Dalo se tak více než očekávat, že se vše bude v druhé polovině bude ještě přesýpat.
Strýček Skrblík
Strýček Skrblík

10. FaZe Clan – 3 166 000 $

FaZe Clan je po celém světě známý podporou velké škály titulů. Velkou popularitu mají CS:GO a Call of Duty sekce, rok 2019 byl ale rokem jiných her. Největší podíl na ziscích z turnajů zaznamenali vicemistři světa v PUBG, které následuje Fortnite squad. Obě tyto hry předčily dokonce i součet CS:GO a Call of Duty.

9. Sentinels – 3 260 000 $

Příběh Sentinels byl letos příběhem objevením správného talentu ve správném titulu. Tuto organizaci totiž reprezentuje Bugha, který rovné tři miliony utržil triumfem na Fortnite World Cupu. Sentinels sice zaměstnávají například i úspěšný Apex Legends tým, právě Bugha byl ale vyhlášen hráčem roku celého esportového odvětví.

8. Team Secret – 3 310 000 $

Secret byli v polovině roku mezi nejlepšími třemi, a i když měl největší úspěch sezóny teprve přijít, na více než osmou příčku to nestačí. Přes dva miliony dolarů totiž organizaci vyneslo čtvrté místo na TI9 v Dotě 2. Kromě toho ale za Secret letos úspěšně bojovaly i týmy v R6S, PUBG Mobile nebo dokonce v Age of Empires.

7. Gen.G Esports – 3 450 000 $

Největší úspěch roku přišel pro Gen.G v závěru roku, její korejská PUBG sekce totiž získala titul světových šampionů a tento úspěch utváří 94 procent z celkových finančních odměn. Vedle PUBG hájí barvy Gen.G i LoL tým nebo jméno Seoul Dynasty v Overwatch League, které pro nový rok poprvé rozšiřuje i CS:GO tým.

6. Cooler Esport – 3 510 000 $

Na šestém místě máme skokana roku, Cooler Esport loni utržili jen něco přes deset tisíc dolarů. Důvod je prostý a jmenuje se Fortnite World Cup. Barvy tohoto týmu totiž hájí dvojice šampionů mezi dvojicemi, nyhrox a aqua. Mávání bankovkami v podání Epic Games tak pomohlo ke vzrůstu právě i této poměrně malé organizaci.

5. PSG.LGD Esports – 3 540 000 $

Po čtyřech týmech, které loni v TOP10 nefigurovaly, tu máme obhájce bronzové pozice. Umístění PSG.LGD i v letošním roce táhne úspěšný Dota 2 tým, protože například FIFA sekce v kolaboraci slavného fotbalového klubu a známé herní organizace letos na výhrách vynesla pouze 37 tisíc dolarů.

4. Lazarus – 4 220 000 $

Nový název, nové vedení a nový business model. To vše přineslo kanadské organizaci Lazarus opravdu úspěšný rok, ve kterém úspěšně bojovalo hned několik sekcí. Největší příděl na finanční konto se podařil vystřílet Fortnite sekci na World Cupu, kromě toho se dařilo i týmům na poli CS:GO, Hearthstone, PUBG a dalších her.

3. NRG Esports – 5 280 000 $

Stupně vítězů startujeme týmem, který byl letos úspěšný hned v několika titulech. I tady sice máme více než poloviční podíl v podání Fortnite, kromě toho se ale San Francisco Shock – Overwatch tým vlastněný NRG – stal vítězem světové ligy. Stovkami tisíc ke třetímu místu přispěly i týmy v CS:GO či Apex Legends.

2. Team Liquid – 9 400 000 $

Po postupných krůčcích tu máme velký skok na kontě obhájce loňského stříbra. Liquid by se bez ostychu dali za své úspěchy označit za nejlepší organizaci světa, na celkový triumf to ale v tomhle žebříčku nestačí. Jediným důvodem je prohra ve finále TI9, která sice vynesla balík, ale ani ve spolupráci s veleúspěšným CS:GO týmem to bylo pořád málo. A to i přesto, že oproti loňskému roku utržili skoro o 3 miliony dolarů na výhrách více.

1. OG – 15 840 000 $

Králem tohoto žebříčku se nemohl stát nikdo jiný, než šampioni nejštědřeji dotovaného turnaje esportového historie. Koneckonců je to stejný příběh jako před rokem, když N0tail a spol. získali svůj první titul z The International. Uvidíme, jak v nadcházejícím roce bude úspěšná nově složená CS:GO sekce pod křídly OG.


Kdo se do TOP10 nedostal?

Závěrem se podívat i na týmy, které se možná dost překvapivě do žebříčku nedostaly. Nejvíce se nabízí všestranně úspěšná organizace G2 Esports, která po polovině roku byla dokonce na druhé příčce s 1,73 miliony dolarů. Dále jsou tu třeba Astralis, kteří doplácejí na to, že jako organizace podporují především hru, která není tak štědře dotovaná jako Dota 2 nebo Fortnite. Letos i tak získali hezkých 2,15 milionů dolarů. Z loňských týmů v TOP10 ale odpadla i další velká jména: Evil Geniuses, Virtus.pro, Fnatic, Cloud9 a Vici Gaming.

Tvoří a pisálkuje na pískovišti jménem PLAYzone.cz už od roku 2011. Zkoušel i jiné pozice, redaktořina a komentování je ale cesta. Přes 10000 článků a bleskovek hovoří za vše. Rád si hraje se slovy, stvořil třeba Zápasovník. Je fanouškem také klasického sportu, ze všeho nejvíc ale miluje jídlo.