Přejít k hlavnímu obsahu

Kvalifikace na Mistrovství světa klepe na dveře a dva Češi budou u toho

7. 8. 2020 | 09:00 Teamfight Tactics
Miloslav “Thrae“ Poslední a Jakub “JJPasak“ Šperk oficiálně potvrdili účast v kvalifikaci na Mistrovství světa v Teamfight Tactics, do které vstoupí už tuto sobotu. Do akce se zapojí celkem 64 hráčů, ze kterých postoupí pouze tři nejlepší! Kterého z těchto dvou českých top hráčů přijdete podpořit?
Mistrovství světa v Teamfight Tactics
Mistrovství světa v Teamfight Tactics

Kvalifikace na Mistrovství světa v TFT už je tady! Zápasy se budou konat během dvou víkendů. První dva dny kvalifikace se konají již tuto sobotu 8. srpna a neděli 9. srpna. Začínají vždy ve dvě hodiny odpoledne. Semifinále se poté bude hrát o týden později 15. srpna a finále 16. srpna.

Pořadatelé na formát kvalifikace nakonec zvolili třífázový švýcarský systém párování, který se používá například v šachu, nebo bridži. Ze 64 hráčů postoupí 32, pak 16 a do finále jde top 8.

  • Skupiny: Několik kol švýcarského párování
  • Semifinále: Top 16 hráčů ze kterých postoupí top 8
  • Finále: Poslední den určí nejlepší tři hráče, kteří se zúčastní Mistrovství světa TFT

Tato kvalifikace je pro tři regiony, kterými jsou EUW (40 hráčů), EUNE (16 hráčů) a CIS (8 hráčů). Kompletní seznam hráčů naleznete ZDE.

Mistrovství světa v Teamfight Tactics

Každý kvalifikační den se bude hrát pět her na body. Mezi těmito dny NEBUDE bodový reset. Je to proto, aby ti, kteří si první den vedou dobře, měli výhodu, ale také, aby ostatní hráči měli prostor na návrat.

  • Úplně první kolo bude mít párování náhodně
  • Každé následující kolo, bude hráčům přiřazená skupina na základě získaných bodů
  • Každá skupina bude mít hráče se stejným, nebo co nejbližším počtem bodů
  • Po každém kole by všichni hráči měli být seřazeni podle celkového počtu bodů. Poté, pro další párování, bude prvních 8 hráčů přiděleno do Skupiny 1, 9. - 16. hráčů do Skupiny 2 atd.

Za první místo je 10 bodů poté 8, 7, 6 a nakonec 4, 3, 2, 1. Jakékoliv bodové shody budou rozhodnuty dle tzv. SOS Score (Součet všech bodů soupeřů z předchozích skupin hráče / celkový součet her všech soupeřů z předchozích skupin hráče). Podle SOS score se po první hře budou určovat veškeré další skládání skupin. Podle něj se také bude vyřazovat.

V semifinále se body vyresetují na 0 a poté začne stejný systém, jako jsme si popsali výše pro skupiny.

Formát pro semifinále:

  • 8 hráčů ve dvou pevně daných skupinách. Hráči budou rozmístěni podle předchozích výsledků
  • Odehraje se 5 her. Tento formát turnaje odměňuje hlavně konzistenci a díky tomu se do finále dostanou jen ti nejlepší
  • Nejlepší 4 hráči z každé skupiny postoupí do finále. Pokud dojde ke shodě, srovnají se srovnají se pozice ze skupinové fáze.

Formát pro finále:

  • Stejně jako v semifinále, body budou vráceny na 0
  • Upravený bodový systém — za první místo hráč dostane 10 bodů, poté 8, 7, tady je ta změna a místo 6 je to 5, 4, 3, 2, 1
  • První tři hráči s nejvyšším počtem bodů se kvalifikují na Mistrovství světa TFT

Víme, že to zní docela krutopřísně složitě, ale věřte, že až to uvidíte v akci, hned to pochopíte.

Jelikož herní developeři ještě nemají finálně dořešené turnajové kódy a divácký režim, tak ve skupinách a semifinále budou hru streamovat samotní hráči. Velké finále budou vysílat přímo pořadatelé.

Jsou si vědomi, že počáteční turnaj nejspíš nebude dokonalý, přičemž jej chtějí využít jako příležitost k tomu, aby od hráčů získali zpětnou vazbu a mohli formáty doladit před řadou soutěží, kterou mají v plánu do budoucna pořádat.

Z nejlepších českých taktiků se kvalifikace účastní Jakub “JJPasak“ Šperk a Miloslav “Thrae“ Poslední, kteří již oficiálně potvrdili účast. Přijďte je podpořit na jejich streamy a do komentářů nám můžete napsat, komu budete fandit.