Přejít k hlavnímu obsahu

Liquipedia se vyjadřuje k match-fixingu a falešným týmům, přichází přísnější pravidla a kontroly

29. 10. 2020 | 08:00 Dota 2
Nejslavnější a nejoblíbenější esportová wiki, Liquipedia, známá především pro svou legitimitu, se v poslední době musela vypořádávat s velkým množstvím falešných týmů a turnajů s cílem match-fixingu pro osobní využití. Aby se podobným situacím předešlo, zpřísňují se pravidla a kontroly ve spolupráci s Valve a dalšími relevantními organizátory.
Liquipedia
Liquipedia

Oblíbená esportová webová stránka Liquipedia je přímo napojena na esportovou organizaci Team Liquid a často se na jejím obsahu podílejí dobrovolníci. Hned v několika hrách je tato wiki tím nejcennějším zdrojem pro kompetitivní scénu, zejména pro tituly CS:GO a Dota 2. Nyní však vydala na redditu podrobnou výpověď na téma falešných turnajů ve hře Dota 2, a dokonce napodobenin stávajících týmů.

Nepravdivé údaje sloužily jako pokus vytvořit smyšlené zápasy pro sázkové weby a zajistit legitimitu pro falešné účty, nebo přímo k manipulaci legitimních událostí nepravými výsledky. Údajně téměř každý týden jsme tak na stránce mohli být svědky uměle vytvořených Dota 2 turnajů, organizátorů a přímo týmů. Jak je známo, Liquipedia je zárukou kýžené legitimity a mnoho sázkových webů se připojuje k jejímu otevřenému API pro sledování zápasů, turnajů a jejich výsledků. Pokud tedy potřebujete mít k dispozici zápas pro sázení, stačí mít na tomto webu stránku s turnajem.

Jedním z kuriózních případů byl NA Summer Shuffle, turnaj se sestavou známých týmů, který vypadal opravdu věrohodně, dokud se neozvaly organizace, které svou účast popřely. Stránka a legitimní turnaje jsou často také pod útokem podvodníků s cílem ovlivnit zápasy – dle výpovědí se takoví lidé neštítí ani urážek, obtěžování, a dokonce vyhrožování ve snaze udržet falešné výpisy turnajů na webu.

Liquipedia se tak nyní rozhodla uplatnit přísnější pravidla pro proces ověřování, patří sem například kontrola Dota 2 ticketů, existence informací o pravidlech a soupiskách, oficiální oznámení a ověření sponzorů. Nová opatření se sice stále dají obejít, měla by však výrazně ovlivnit celou nepříznivou situaci. Kromě svých vlastních opatření ale dále volají o pomoc Valve a další organizátory turnajů, doufejme tedy, že se společnými silami celá kauza brzy obrátí k lepšímu.

Zdroj: ginx.tv