Přejít k hlavnímu obsahu

Marek Štěpánek z ESA: Zájem o esport ve společnosti roste

29. 11. 2019 | 18:00 Všechny hry
Marek "Lepidlo" Štěpánek je zakladatelem esportové studentské asociace. Mezi kolegy je nazýván "šamanem", který se snaží propojit různé subjekty, ať už to jsou esportové týmy, studentské spolky nebo partneři, kteří pomáhají organizaci ESA. Funguje jako stratég a má na starost především jednání s partnery.
Marek Štěpánek
Marek Štěpánek

Proč zrovna derby mezi Hradcem Králové a Pardubicemi?

Z prostého důvodu, jeden ze sedmi zakládajících členů pochází přímo z Hradecké univerzity. Celý náš tým se setkal za hodně zvláštních okolností, kdy já jsem třeba z MUNI, další z VUT, Báňské atp. Právě Lubomír byl kluk s obrovskými sny a obrovskými realizačními schopnostmi, jak se časem ukázalo. Potom, co jsme se setkali jako ESA, začal Lubomír pracovat na vzniku SGAUHK (Student Gaming Academy), tedy místní spolek pro gaming. V rámci toho, že každý jsme z jiné univerzity, snažíme se udržovat vztahy mezi těmito univerzitami. Konkrétně jsme začali s Masarykovou, VUT a Hradcem, přičemž právě v Hradci funguje dlouholetá tradice univerzitního derby v hokeji, a proč toho nevyužít? Lubomír je ten člověk, který na tom vyšíval už třeba přes rok, aby si vytvořil kontakty a důvěru od univerzity, od malých dnů otevřených dveří, kde nám ITComputers, respektive xDiablo pomohlo tím, že nám tam dalo hardware na takovou akci, po právě zmiňované derby. Lubomír také pomohl založit Murloc Bar, což je esportový bar tady v Hradci. Jednoduše nám to všem přišlo jako logický krok dál a všem se ten nápad moc líbil.

Super, vyčerpávající odpověď. Co je z organizačního hlediska nejobtížnější?

Z organizačního hlediska je nejobtížnější to, že jsme v prostorách univerzity a musíme respektovat všechna pravidla, která si přejí dodržet. Ta složitost spočívá především v domluvě na zavírací a otevírací hodiny, že nesmíme narušovat běžný běh univerzity a výuku, která tady probíhá během dne. Samozřejmě další věc je koordinace jednotlivých členů týmu a jednotlivých lidí. Současný event organizuje nás sedm z celé ESA a každý má na starosti jinou sekci - někdo domluvu partnerů, někdo domluvu s univerzitami, logistiku, techniku, nastavení streamu atd. je toho fakt strašné hafo. Třetí pilíř, na kterém to stojí, je potom průběh eventu jako takového, prostě příprava a ten průběh, aby všechno šlapalo jako hodinky. Tím, že to je první akce svého druhu v České republice a zároveň první akce tohohle charakteru, kterou pořádáme my, tak je to celé hodně náročné.

Jak jsi spokojený s dosavadním průběhem? Je něco, co se povedlo nebo naopak nepovedlo?

Hele, je to naprosto fantastické. Začnu určitě tím pozitivním, třeba organizačními schopnosti Martina Těšíka, který stojí za streamem s hromadou dalších dobrovolníků z Báňské, Hradce a Pardubic. Do toho Lakart, který to celé pomáhá adminovat. Průběh vůbec té kvalifikace studentů na derby, kterou měl na starosti Lubomír. Já jsem hrozně spokojený s tím, že i od partnerů dostáváme feedback, že se jim to líbí a že to je povedené, což se týká především RoG a XDiabla. Od univerzit to vypadá, že se jim to také velice líbí. Hráči a fanoušci jsou z toho nadšení, jsou tam emoce, což přesně chceme! Co byl třeba takový malý fail bylo, že nám měl přijet speaker, ale bohužel se zasekl v koloně, takže jsme museli improvizovat a namísto jeho přednášky, protože to celé začínalo přednáškami, které se mimochodem povedly fantasticky, jsme udělali takový krátký rozhovor, stejný jako vždy před boxerským zápasem. Chtěli jsme tak nastavit čas a borci z obou týmů se výborně vyhypovali, takže i z toho jsem nakonec nadšený. Celý ten průběh streamu funguje skvěle na to, že nemáme žádné pořádné zkušenosti s produkcí. Takže si myslím, že kluci odvádějí perfektní práci. Komentátoři jsou naprosto fantastičtí, jelikož se do toho dostali a zní jako profíci. Hráči předvádí taky naprosto vyrovnanou hru, takže s tím jsem maximálně spokojený. Jinak když to řeknu, tak jenom drobné organizační trable, převažuje především to dobré.

Je to na tom vidět. Když jsi mluvil o tom, že postoj univerzit se mění a že i partneři o to začínají mít zájem, cítíš že ve společnosti se mění názor na esport?

Cítím to velmi silně. Když třeba přednáším nebo prezentuji esport a naši činnost na studentských srazech, tak když to vezmu jako od té naší studentské komunity a ptám se “kdo z vás hraje počítačové hry?”, tak se na tebe jen tak dívají. Ale stačí jen říct, že je to stejné jako masturbace, že se není za co se stydět, že to je naprosto přirozená věc. V tu ránu se začnou chlámat a najednou zjistíš, že třeba sedmdesát procent lidí něco hraje. Je tam obrovská zátěž ze strany rodičů, vůbec veřejnosti. Takové ty poplašné zprávy typu “gaming vyvolává v lidech násilné chování”. Pak se ale ohlédneme 2000 let dozadu, jak se na Planetě pořád válčilo, z čeho je podle mě jasné, že to není příčina nějakého násilí. Situace je taková, že se to spíš mění, a to i tím, že univerzity jsou ochotné vytvářet univerzitní týmy a dávat šanci akcím takového ražení. Třeba to, že esportová učebna na Báňské vznikla, tak to je přesně ten projev toho postupu a progresu. Já osobně si myslím, a myslíme si to snad všichni v ESE, že je potřeba zdvihat povědomí i z nějaké té edukativní stránky, že se o počítačových hrách a vůbec o kybernetické bezpečnosti, která je s tím úzce spojená, musí mluvit. Řešením není popřít, že tady nějaký esport je, ale řešení je o tom mluvit a přistupovat jinak k těm dětem, které dneska hrají. Tak aby věděly, proč hrají, co jim to dává do života (jestli vůbec), že si tím rozvíjí nějaké strategické myšlení, nějaké týmové a komunikační dovednosti, ale že zároveň u toho nemůžou trávit celý život.

 Je zájem o esport vlastně od nějakých dalších univerzit nebo středních škol? Plánujete se rozšiřovat?

My takhle oficiálně spolupracujeme už asi s pěti univerzitami a z dalších univerzit máme hromady studentů, který se účastní 3E ligy a chtějí s námi jinak spolupracovat a pomáhat nám. Pracujeme vlastně na tom, abychom s nimi spolupráci měli oficiální a mohli bychom dělat takové derby třeba v Praze mezi VŠE a UK, nebo mezi Prahou a Brnem. Tohle všechno je v našem zájmu. Zároveň pracujeme jako studentská komunita, odkud máme obrovský zájem, a tak se jej snažíme nějak koordinovat. Například jsme získali plnou podporu studentské rady „Slovenská ráda vysokých škol Slovenska“, kam jsme vlastně rozšířili naší univerzitní ligu. Tudíž už i na Slovensku máme několik desítek studentů, kteří se teď účastní ligy. Ten zájem o to roste a je to určitě ještě běh na dlouhou trať, aby to bylo propojené a zaštítěné třeba státem.

Děkuji moc. Přeji tobě i celé organizaci ESA mnoho úspěchů do budoucna.

 

Štítky: ESA