Přejít k hlavnímu obsahu

Martin Štefanko ukončuje svou závodní kariéru

6. 12. 2019 | 15:38 Virtuální závody
Domácí scéna virtuálních závodů má na domácím i zahraničním poli dvě proslulá jména, Michal Šmídl a Martin Štefanko. Jeden z nich ale nyní po jedenácti letech ukončuje svou závodní kariéru, kterou ale na domácí půdě uzavřel vítězně.
Martin Štefanko
Martin Štefanko

Martin 'Štefii' Štefanko na tohle velké oznámení čekal s ukončením letošní sezóny elitního šampionátu F1 Esports, kde již druhým rokem hájil barvy týmu Haas F1. Zatímco v loňském roce, kdy se ve startovním poli objevoval vedle svého parťáka i rivala, Michala Šmídla, dokázal nasbírat 23 bodů a celkově skončil patnáctý.

Letošek byl ale o poznání horší. I když se jeho týmu absolutně nevedlo (s velkým odstupem skončil Hass F1 Team suverénně poslední mezi deseti stájemi) a například jeho kolega Jan Fehler nedokázal z jedenácti účastí vydolovat jediný bod, tak se Štefanko do závodu podíval pouze jednou. V Silverstone sahal po bodech, ale ve svém jediném vystoupení vyšel na prázdno. I tak jsou zkušenosti z elitního šampionátu k nezaplacení.

Na domácí simracing scéně se mu dařilo o poznání více. V seriálu Virtual GP nechyběl ani jeden ročník, v roce 2017 se stal dokonce jediným, kdo v celkovém pořadí historie šampionátu předčil nezpochybnitelného krále Michala Šmídla. S působením se rozloučil posledním domácím závodem, kdy na For Games dokázal Šmídla symbolicky předjet v poslední zatáčce japonské Suzuky a dát sbohem českému publiku těsným vítězstvím.

Jeho budoucnost z oficiálního vyjádření není zřejmá, nicméně doufáme, že jde spíše pouze o přerušení kariéry. Štefiimu otevřelo virtuální závodění spoustu dveří a byla by škoda o ikonu domácího závodění nadobro přijít.

Tvoří a pisálkuje na pískovišti jménem PLAYzone.cz už od roku 2011. Zkoušel i jiné pozice, redaktořina a komentování je ale cesta. Přes 10000 článků a bleskovek hovoří za vše. Rád si hraje se slovy, stvořil třeba Zápasovník. Je fanouškem také klasického sportu, ze všeho nejvíc ale miluje jídlo.