Přejít k hlavnímu obsahu

Mistři si jdou pro změnu! CaNNiE končí v základní sestavě SINNERS a nahrazuje ho oskar

1. 12. 2020 | 12:20 Counter-Strike 2
SINNERS Esports ve své premiérově sezóně na domácí scéně vyhráli vše, co se dalo. To ale neznamená, že se s tím spokojí, protože jejich cíle jsou daleko vyšší. Na cestě do Evropy už se nebudou spoléhat na dovednosti CaNNiEho, minimálně ne v základní pětici. Které možnosti dávají největší logiku a proč vůbec k takové změně dochází?
oskar
oskar

UPDATE: Vše se o den později potvrdilo a je oficiální – Tomáš 'oskar' Šťastný posiluje tým SINNERS. Největší česká osobnost historie Counter-Striku se tak po pěti letech vrací na domácí scénu. Po HellRaisers, mousesports, znovu HellRaisers a Sprout tak nyní bude útočit na Evropu v barvách českého týmu. „Vždycky jsem se chtěl vrátit do Česka, když jsem začínal v Evropě, protože bych chtěl mít tým, který bude konkurovat těm nejlepším a bude třeba v TOP 5. To by byl úplně nejlepší pocit, že je vůbec možné vytáhnout z malé země něco dobrého a prosazovat se.“ Více o návratu domů prozradil sám hráč v oznamovacím videu pod vyjádřením níže.

Nová základní sestava SINNERS Esports vypadá takto:

 Česká republika Jindřich 'ZEDKO' Chyba
 Česká republika Sebastian 'beastik' Daňo
 Česká republika Max 'SHOCK' Kvapil
 Česká republika Adam 'NEOFRAG' Zouhar
 Česká republika Tomáš 'oskar' Šťastný

Obsáhlé vyjádření CaNNiEho o jeho konci:

„Nejsem moc na dlouhé texty, ale něco jsem začal a bylo by to dobré dokončit. Bohužel, už nadále nebudu pokračovat v aktivní sestavě SINNERS. Samozřejmě, je mi to líto, člověk si plánuje cíle na další rok a pak se vše změní v jedné vteřině. Esports, neboli The future of entertainment, je ale zaměstnání, kde se s tím musí i trochu počítat, nikdy nemáte žádnou jistotu.

„Když jsem se to dozvěděl po vyhraném MČR, byl to pro mě šok. Nikdy bych nevěřil tomu, že ikona, ke které jsem tak moc vzhlížel, mě nahradí v týmu, který jsem složil. Bohužel, oskar je stále nejlepší Čech, který se kdy dotknul CS:GO. Má týmu aktuálně více co nabídnout. Těžko mu mohu konkurovat. Bohužel sdílím s Oskarem stejnou pozici, a tak nešlo nic dělat. Klukům nemám nic za zlé a udělal bych asi stejnou věc, kdyby měl přijít třeba STYKO.

„Naopak. Chtěl bych všem klukům z týmu nesmírně poděkovat. It‘s been a hell of a year! Měli jsme svoje ups and downs, ale vždycky jsme se oklepali, i když na nás byl vyvinutý obrovský tlak. A myslím, že jsme se zapsali hodně dobře jako ''průkopníci'' česko-slovenského esportu.

„Také bych chtěl poděkovat Maxovi a Moritzovi. Cokoliv, co jsem kdy potřeboval, dokázali splnit, vždy tu byli pro mě a za tu dobu jsme se stali dobrými přáteli a toho si strašně moc vážím! Hlavně děkuji našim fanouškům, kteří nám celý ten rok fandili! A nakonec také Petru Syrovátkovi, protože bez něj bychom nemohli dělat to, co nás baví a SINNERS by nikdy nevznikli.

„Je to klišé, ale moje budoucnost jako hráče je ve hvězdách. Musím o svátcích popřemýšlet o tom, co bude dál, protože jsem měl úplně jiné plány, ale rád bych bych dokázal opak všem, kteří o mně jako o hráči pochybovali!“

Původní znění článku:

SINNERS Esports vznikli letos v lednu a za deset měsíců si domácí scénu doslova a do písmene podmanili. Jediné změny proběhly v realizačním týmu, kde nejprve působil Tomáš 'efron' Pechman, který se ale postupně stáhl za oponu, a koncem léta naopak přišel švýcarský analytik Bruno 'Dukkha' Lopes. Ani ten ale domácí jedničce nestačil a po konci v australském týmu Paradox Gaming si SINNERS vyzkoušeli, jaké je to hrát pod taktovkou Michala 'KETUBOR' Csontoše, který hříšníky doplnil již na MČR. Slovenský matador se snažil najít zajímavé zahraniční angažmá, ale žádné nebylo tak lákavé, aby v zahraničí zůstal. Jeho akvizice ještě není oficiální, ale podle všeho se přivítání do soupisky blíží mílovými kroky – ačkoliv sám KETUBOR je zatím stále u protinožců.

Změna to ale pro novou sezónu nebude jediná. V sobotu večer se na sociálních sítích týmu objevil teaser, že přichází něco velkého. 15sekundové video se odehrává v liberecké Home Credit Aréně, kde své zápasy hraje hokejový klub Bílých Tygrů, s nimiž SINNERS Esports spolupracují. Že by se nový trenér dočkal speciální pocty při jeho odhalení? Ale kdepak. Jako možnosti se nabízí buďto generální partnerství, které by profesionální organizaci a CS:GO tým posunulo ještě o několik levelů výše, nebo příchod velké posily. V takovém případě by se nedalo hovořit o nikom z domácí scény, takže by se nejvíce nabízel příchod jednoho z dvojice Ladislav 'GuardiaN' Kovács, Tomáš 'oskar' Šťastný. U takových jmen už si speciální přivítání představit dokážeme. A nejen my.

Do ohně všem spekulacím přiložili sami SINNERS o dva dny později, v neděli, kdy proběhlo rozloučení s Hubertem 'CaNNiE' Ludwigem, primárním sniperem týmu. Krátké vyjádření však hovoří pouze o konci v aktivní sestavě, což neznamená sbohem. Jen čas ukáže, jak přesně to s ním bude, ale je jasné, že náhrada je na cestě!

CaNNiEho nejvíce trápila konzistentnost, která na domácí scéně nemusela být tolik vidět, ale hlavně v důležitých mezinárodních kláních byl mnohdy nedostatečnou oporou, která se od role AWP očekává. Pokud SINNERS Esports opravdu míří do TOP 30 světa, tak právě CaNNiE byl bohužel potenciálně tím nejvhodnějším kandidátem na výměnu. Detailní informace neznáme, v čem vězel ten hlavní problém, ale je veřejně známo, že CaNNiE byl také po většinu času nejvíce emotivním hráčem týmu, což ne vždy dodá na potřebném klidu na spoušti.

Právě konzistentnost je ale problematickou součástí hry většiny domácích sniperů. Blogg1s dokáže sypat jeden highlight za druhým, ale stejně nebýt na čele tabulky, protože jeho agresivita je mnohdy až přehnaná. Fraged pošle parádní flickshot, ale poté netrefí obyčejnou střelu, ať má den jakýkoliv. CapseN od svého objevení naopak neudělal takový hráčský progres, jak se u něj očekávalo, ačkoliv do Entropiq zapadl opravdu dobře. Jediný, o kom by se dalo hovořit jako o největším potenciálním upgradu, tak by to bylo v případě Davida 'forsyy' Bílého – objevu roku 2019 a hlavní hvězdy ENTERPRISE esports v tom letošním. Kruh spekulací se však uzavírá tím, že zdroje nejvíce skloňují jména dvou domácích legend, o nichž jsme se zmínili o pár odstavců výše.

Ladislav 'GuardiaN' Kovács i Tomáš 'oskar' Šťastný jsou nejznámějšími postavami dvou zemí, ze kterých se skládá naše esportová scéna. Oba hrají roli AWP, která se v SINNERS Esports aktuálně uvolnila. Oba však jsou z hlediska osobnosti úplně někým jiným. Příchod GuardiaNa by znamenal předání zkušeností ze světa všem členům týmu, protože slovenský ostrostřelec se již delší čas snaží předávat zkušenosti domácím hráčům, ačkoliv na naši scénu obecně příliš chvály nepěje. Oskarův příchod by naopak znamenal ryzí posílení individuálních kvalit. Je však naprosto reálné, že i přes rozdíly obou veteránů se SINNERS mohli zajímat o oba hráče. Rozdíl je však ten, že GuardiaN stále pobírá plat na lavičce NAVI, zatímco oskar už nějaký čas nikde nehrál a možná by tahle možnost byla správně načasována, aby se mohl vrátit domů a znovu nalézt radost z hraní. Současně je však otázkou, jestli by do kádru hříšníků zapadl po lidské stránce, o které se v Evropě leccos namluvilo.

oskar

Pokud se z těchto dvou scénářů jeden opravdu stane, tak jako ten pravděpodobnější se stát být příchod oskara, o kterém také zdroje hovoří podstatně častěji. Odrazit bychom se v takovém případě mohli přímo z Twitteru samotného hráče, oskar totiž před dvěma týdny napsal ve svém posledním tweetu dva emoty, které by se daly volně přepsat jako „konečně nastal ten správný čas“. Současně by to ale znamenalo, že se o přestupu rozhodlo již před vrcholem letošní sezóny a my se možná nikdy nedozvíme, jestli CaNNiE o svém benchi věděl již během MČR, kde se hráčsky rozhodně neztratil a měl spoustu povedených momentů. Příchod takové legendy, jakou oskar bezesporu je, by navíc mohl pomoci udržet hvězdného NEOFRAGa a přilákat KETUBORa do role trenéra. Jako skládanka to dává smysl – sám oskar navíc býval hokejistou, takže proto ten teaser z arény?

Pokud se všechny spekulace potvrdí, tak SINNERS Esports budou hrát v tomto složení:

 Česká republika Jindřich 'ZEDKO' Chyba
 Česká republika Sebastian 'beastik' Daňo
 Česká republika Max 'SHOCK' Kvapil
 Česká republika Adam 'NEOFRAG' Zouhar
 Česká republika Tomáš 'oskar' Šťastný

 Slovensko Michal 'KETUBOR' Csontoš – trenér
 Česká republika Hubert 'CaNNiE' Ludwig – na lavičce

Štítky: SINNERS, Cannie, oskar
Tvoří a pisálkuje na pískovišti jménem PLAYzone.cz už od roku 2011. Zkoušel i jiné pozice, redaktořina a komentování je ale cesta. Přes 10000 článků a bleskovek hovoří za vše. Rád si hraje se slovy, stvořil třeba Zápasovník. Je fanouškem také klasického sportu, ze všeho nejvíc ale miluje jídlo.