Přejít k hlavnímu obsahu

Mistrovství světa je zrušeno a česká reprezentace se musí spokojit s titulem mistrů Evropy

18. 1. 2021 | 12:00 Dota 2
Dvanáctý šampionát od Mezinárodní esportové federace měl zavítat do izraelského letoviska Eliat. Původní termín konání byl nejprve odložen na začátek letošního roku, všichni ale víme, že světová pandemická situace se nezlepšila, takže definitivní zrušení bylo nevyhnutelné.
IeSF Mistrovství světa
IeSF Mistrovství světa
Zdroj: Zdroj

IESF Mistrovství světa 2020 mělo stejně jako naposledy přivítat elitní hráče Doty 2, Tekkenu a eFootball PES. Česká republika si stejně jako v roce 2019, kdy součástí reprezentační výpravy do jihokorejského Soulu byla i naše šéfredaktorka, opět brousila zuby na nejvyšší příčky v Dota 2 turnaji, kde opět nechybělo ani Slovensko. Naposledy chyběla českému výběru jediná výhra k postupu mezi nejlepší čtyři, Finsko ale tehdy bylo proti.

Součástí letošního národního týmu byl jediný člen jihokorejského dobrodružství, Pavel 'Mambos' Beneš. Ten aktuálně působí v týmu Hippomaniacs, s jehož kompletním složením dal pro Českou republiku dohromady to nejlepší, co kromě několika individuálních hráčů v zahraničí naše scéna nabízí. Parádní souhra i aktuální forma se v tom nejlepším potvrdily na Mistrovství Evropy, kde český výběr po jedné prohře ve skupině opanoval play-off a po výhrách nad Izraelem, Finskem a Srbskem se pětice ve složení Mambos, CURRY, Tipek, Muf, sehny stala mistry Evropy! Slovenský nároďák bohužel nepřežil první hrací den, když neprošel skupinovou fází.

IeSF Mistrovství světa: Evropská kvalifikace
  Izrael Izrael0         
 Neděle 16:00   Česká republika Česká republika1      
  Česká republika Česká republika1         
    Neděle 17:15   Česká republika Česká republika1   
  Finsko Finsko1         
 Neděle 16:00   Finsko Finsko0      
  Švédsko Švédsko0         
       Neděle 20:00   Česká republika Česká republika 
  Belgie Belgie0         
 Neděle 16:00   Srbsko Srbsko1      
  Srbsko Srbsko1         
    Neděle 18:30   Srbsko Srbsko0   
  Turecko Turecko1         
 Neděle 16:00   Turecko Turecko0      
  Nizozemsko Nizozemsko0     Finsko Finsko0   
       Neděle 21:15   Turecko Turecko 
        Turecko Turecko2   

Následující smutnou zprávou však bylo odložení, které ale bylo, nutno říci, minimálně očekávané. Mistrovství světa pro rok 2020 se tedy mělo odehrát až začátkem roku 2021, konkrétně 13. a 14. února v izraelském Eliatu – my už ale nyní máme definitivně potvrzeno, že ani tento termín nenabídne špičkové dotařské bitvy. Mambosův výběr by jistě patřil mezi horké kandidáty na medaili, ale taková je bohužel realita všude kolem nás.

Dvanácté MS bylo Mezinárodní esportovou federací definitivně zrušeno a prize pool bude rozdělen za umístění v online regionálních kvalifikacích. Největší části z celkové dotace 75 tisíc dolarů se dočkala Dota 2 a z regionů si na nejvíce peněz přijde právě Evropa. Češi si tak jako mistři starého kontinentu přišli na 7653 dolarů a svým způsobem, jelikož si vyhráli nejvíce, jsou neoficiálními mistry světa. Berte to však hodně s nadsázkou, protože v oznámení o zrušení turnaje je jasně psáno, že mistři světa nebudou v žádné ze tří oficiálních her určeni. Aktuálně se tak už řeší pouze konání online ceremoniálu, který by 12. Mistrovství světa od IESF uzavřel.

Na čase je se dívat kupředu, protože spolu se zrušením aktuálního šampionátu bylo potvrzeno, že pořadatelství toho následujícího opět připadne Eliatu. Izrael tak o velkolepou akci nepřijde, a dokonce se plánuje navýšit počet účastníku finálového eventu, aby opět dosahoval velikosti turnaje v Soulu. Tehdy se do Dota 2 turnaje kvalifikovalo dvacet národních týmů, zatímco v Eliatu se měla představit pouze polovina. Snaha o rozšíření bude také u oficiálních titulů, jejichž bude cílem rozšířit o jeden nebo dva nové tituly. Ty však zatím potvrzeny nejsou.

Česká reprezentace ve hře Dota 2
Česká reprezentace ve hře Dota 2
Foto: Česká asociace esportu / PLAYzone
Štítky: IESF
Tvoří a pisálkuje na pískovišti jménem PLAYzone.cz už od roku 2011. Zkoušel i jiné pozice, redaktořina a komentování je ale cesta. Přes 10000 článků a bleskovek hovoří za vše. Rád si hraje se slovy, stvořil třeba Zápasovník. Je fanouškem také klasického sportu, ze všeho nejvíc ale miluje jídlo.