Přejít k hlavnímu obsahu

Naší největší konkurencí jsou samozřejmě týmy jako FaZe nebo Astralis, říká majitel týmu Entropiq

23. 12. 2020 | 16:52 Všechny hry
V rámci naší rubriky Hráč měsíce jsme se za měsíc listopad rozhodli ocenit celou organizaci Entropiq, konkrétně za její nejúspěšnější tažení na MČR. Nikdo jiný nedosáhl na vrcholu sezónu takových úspěchů, tedy dvou zlatých a jedné stříbrné medaile. Ohodnotit premiérovou sezónu na scéně jsme formou rozhovoru dostali tu možnost s majitelem organizace Martinem Kabrhelem.
Martin Kabrhel
Martin Kabrhel
Zdroj: Zdroj

Rok 2020 se nám chýlí ke konci. Jak jej hodnotíš z pohledu prvního roku Entropiq na esportové scéně?

Myslím, že rok 2020 pro Entropiq dopadl úplně úžasně a musím říct, že moje předpoklady se více než naplnily. Dopadl dokonce lehce nad moje očekávání, která byla neskromná. Co se týče výsledků, tak ty jsou skvělé – několik titulů a dalších top umístění na MČR, MSR. Jsme s tím velmi spokojení. Co se týče posunu organizace, tak jsme za deset měsíců vybudovali extrémně silný brand a nadále v tom budeme pokračovat i v roce 2021. Pevně jsme zakotvili jakožto nejelitnější organizace na česko-slovenské scéně, jsem z toho nadšený a těšíme se na další postup do Evropy.

Když se zpětně ohlédneš za výběrem her, na které jste v Entropiq vsadili, jsi spokojený, nebo ti něco chybí?

Jak jsem říkal i na začátku sezóny na únorové debatě k MČR, tak Entropiq bude hry vybírat dobře a oportunisticky, a přesně v tomhle smyslu jsme to dělali. Tenkrát jsme měli na našich stránkách napsáno "Dota coming soon", máme to tam pořád a myslím, že z toho uděláme nějaké vtipné memečko, že v Entropiqu bude stále "Dota coming soon". O Dotu máme pořád zájem, ale nenašli jsme ještě vhodný match. Nikoho, s kým by to dávalo smysl. 

Co se týče zbylých her, tak si myslím, že jsme hodně spokojení. Udělali jsme poměrně agresivní vstup do VALORANT scény, kdy jsme to vnímali jako velkou příležitost, která s sebou nese samozřejmě i rizika. Myslím, že Valorant scéna bude do budoucna důležitá. Stále na této sekci pracujeme, učíme se spoustu nových postupů s cílem mít opravdu špičkový tým na mezinárodní scéně.

U zbytku her, jako je CS:GO, PUBG a Hearthstone, tedy u klíčových her lokální česko-slovenské scény s potenciálním přesahem do zahraničí, jsme měli velmi šťastnou ruku hned od začátku. Stejně tak i u FIFA sekce, kde jsme nově nabrali dva zahraniční reprezentanty a máme pro rok 2021 velké ambice.

Entropiq na teambuldingu (Martin Kabrhel v zelené mikině)
Entropiq na teambuldingu (Martin Kabrhel v zelené mikině)
Foto: Archiv týmu Entropiq

Dokážeš si vzpomenout, jaké konkrétní cíle sis začátkem roku s kolegy stanovil? Které se splnily a které nikoliv?

Už jsem na to vlastně odpovídal. Určitě platí, že jsme si stanovili vysoké cíle a prakticky všech jsme dosáhli, protože za mě se Entropiq perfektně etabloval na lokální scéně jakožto nejlepší esportová organizace. Co se týče sportovního hlediska, tak nejtěžší věc, na kterou jsem upozorňoval, jsou hráči. V tom pracujeme, jak můžeme. Hodně investuji do realizačního týmu, abychom byli opravdu schopni najít ty talenty, se kterými se dá dlouhodobě pracovat a kteří budou sdílet naši vizi. To se nám i vcelku daří.

Co se týče širšího povědomí o esportu a proniknutí do mainstreamu, jsme nadšeni z našich spoluprací hlavně s Vladimírem Šmicerem, Machem Muradovem a dalšími ambasadory. I u našich partnerů to sedlo, jak mělo. Ať už jde o lokální firmy jako je YourGate nebo Fine Gusto, tak i spolupráce s tak velkými značkami jako Puma a McDonalds je něco, co nás neskutečně těší. Prostě cíle jsme měli nastaveny vysoko a myslím si, že jsme je lehce předčili. Doufám, že úplně stejně se nám bude dařit v roce 2021.

MČR v počítačových a mobilních hrách vám vyšlo téměř na výbornou, díky čemuž jste se stali nejúspěšnější organizací. Jak moc si vážíš tohoto konkrétního úspěchu?

Určitě jsem rád, že se nám podařilo hned na prvním MČR umístit se takto dobře. Přeci jen je MČR zatím nejprestižnější událost česko-slovenského esportu s dlouhou tradicí. Vnímám to jako hezké zakončení sezóny a odměnu za naši snahu. Jen škoda, že jsme si nemohli MČR užít naživo.

Co vás od ostatních profesionálních týmů u nás odlišuje, že se vám tohle povedlo už při vaší premiéře?

Jak jsem již psal, máme přísná kritéria výběru a spolupracujeme jen s těmi nejlepšími. Důležité je ale určitě i zázemí, které hráčům poskytujeme, ať se jedná o mentální kouče, trenéry, týmové manažery atd. V podstatě se hráčům snažíme poskytnout maximální komfort, aby se mohli na 100 % věnovat hře.

Ty jsi v esportu pořád relativní nováček. Existuje něco, čím tě scéna překvapila a změnila postupem času tvůj prvotní pohled a očekávání, ať už pozitivně nebo negativně? Vnímáš její posun?

Příjemně mě překvapily některé tuzemské organizace a jejich profesionalizace. Je vidět, že esport u nás už není jen o tom, že si pět kluků jde zahrát, ale začíná se to celé dělat více koncepčně a byznysově. Za rok 2020 se domácí esport hodně posunul, ale nesmíme usnout na vavřínech, stále je daleko pozadu za zahraničím.

Bereš růst esportu obecně, nejen vás jako týmu, jako důležitý cíl? Vnímáš někoho na domácí scéně jako rivala, případně koho bereš jako největší konkurenci?

Určitě, růst esportu a celého ekosystému obecně je důležitý pro všechny zapojené subjekty, ať již jde o organizace nebo organizátory. Čím více do mainstreamu se esport dostane, tím větší investice do něj budou proudit, z čehož samozřejmě těží všichni. Na domácí scéně slušně fungují třeba Sampi nebo ENTERPRISE esports. A co se týče naší největší konkurence, tak to jsou samozřejmě týmy jako FaZe nebo Astralis.

Hráči měsíce listopadu: Entropiq

Co vaše jednotlivé české sestavy? VALORANT jste propustili a u CS:GO sekce se spekuluje o ledasčem. Jaký máš obecně pohled na tato velká přestupová období? Jako příležitost, nebo spíše nešvar?

Nejsem velký zastánce dělání častých změn, když se zrovna pár zápasů nedaří. Jsou ale situace, kdy změna soupisky, pokud se udělá dobře, může jedině pomoct. Vše ale záleží na situaci a jak se změna provede. Tudíž odpověď je, že to může být příležitost i nešvar, vše záleží na provedení.

A co mezinárodní scéna? Pokukujete po dalších mezinárodních akvizicích, pokud se nějaká zajímavá možnost naskytne? Pokud ano, po jakých? Nebo je domácí scéna o něco více prioritní?

Po nových talentech se díváme stále. Pokud se nějaká zajímavá možnost objeví, tak samozřejmě může přijít další zahraniční akvizice. Vše záleží na tom, co za příležitost to bude. Zahraničí je pro nás aktuálně celkově zajímavější, i když samozřejmě neopomíjíme ani domácí scénu.

Spoustu čtenářů i mě by určitě moc zajímalo, jaký bude rozdíl mezi Entropiq v roce 2020 a Entropiq v roce 2021?

Jdeme po správné cestě, takže mnoho věcí co děláme bude stejných, ale máme v plánu se více zaměřovat na zahraniční scénu.

A na závěr „jednoduchá“ otázka. Co bys popřál českému esportu pro následující sezónu?

Profesionální fungování, offline eventy, stejný růst jako letošní rok i bez COVIDu a spousty spokojených fanoušků. Hlavně tedy těch, co fandí Entropiqu!

Tvoří a pisálkuje na pískovišti jménem PLAYzone.cz už od roku 2011. Zkoušel i jiné pozice, redaktořina a komentování je ale cesta. Přes 10000 článků a bleskovek hovoří za vše. Rád si hraje se slovy, stvořil třeba Zápasovník. Je fanouškem také klasického sportu, ze všeho nejvíc ale miluje jídlo.