Přejít k hlavnímu obsahu

Návrat do historie aneb Mozillova "Curse story"

18. 7. 2018 | 11:10 League of Legends
Dnešní scéna ho může mít spojeného čistě s komentováním, ale co se týče zahraničí, Mozilla tam s přestávkami strávil období čtyř let a prošel si řadou nejslavnějších světových organizací.
Výchozí obrázek

Dnešní scéna ho může mít spojeného čistě s komentováním, ale co se týče zahraničí, Mozilla tam s přestávkami strávil období čtyř let a prošel si řadou nejslavnějších světových organizací.

Nám se v uschovaných archivech podařilo vyhrabat Mozillovu takzvanou "Curse story", která hovoří o boji o evropskou LCS v divizi Curse Gaming, dnešního Teamu Liquid, s názvem Team LoLPro. Vracíme se tak rovných pět a půl roku zpět v čase, kdy se český topař snažil probojovat mezi skutečnou smetánku. Samotný výsledek ale není to, proč si tuhle dobu chceme připomenout.

Jedna ze sestav Teamu LoLPro i s triem litevských spoluhráčů Mozilly

Abychom se ale dostali do kontextu, Mozilla byl součástí sestavy ve složení Malunoo, extinkt, Sleper a LeDuck. V tehdejší kvalifikaci do jarního splitu EU LCS bylo 15 týmů, slot v soutěži čekal na 5 nejlepších, takže relativní šance existovala pro každého, kdo byl plně připraven a obětoval tomu maximum. Tohle se bohužel netýkalo Teamu LoLPro a po prohrách s DragonBorns (Shushei a spol.) a Teamem Acer (feat. Amazing) přišlo vystřízlivění, v tomhle případě konečná v turnaji.

„DB game: Věděli jsme, že Spontexx je "beast Eve", tak jsme mu ji nechtěli nechat a původní plán byl ji hrát na midu, ale Extinkt nechtěl hrát proti Kayle, takže jsem ji dostal já, což by proti Olafovi bylo fajn, ale DB udělali dobré "mind games" a hrál jsem ji proti Xinovi, který navíc dostal firstblood. I tak se ta hra dala vyhrát, ale pár špatných callů a dost chyb znamenalo prohru. (záznam zápasu o pár řádků níže)

„Acer game: Šel jsem laneswap a docela se mi dařilo. Nechtěli jsme poslat AP Yi proti Fiddlovi na midu, tak jsme ho poslali proti Shenovi s tím, že Yi bude jen farmit s nulovým potenciálem na zabití a že budeme získávat killy pres TP. Pak ale přišel jeden moment, kdy jsme ztratili 3 za 1 a draka, no a zápas byl u konce.

„Zhodnocení zkušenosti v Curse: Pochopil jsem hodně o tom, co musí dobrý tým mít pro to, aby mohl být úspěšný, a mít jen dobré hráče není zdaleka ani zlomek toho, co je potřeba. Od tréninkového režimu, dobrého manažera, zázemí, pohodu v týmu, naladit se na stejný tón se zbytkem týmu, dobrý bootcamp a spoustu dalšího. Curse nemělo z tohodle nic.“

Takhle vypadala Mozillova výpověd krátce po neúspěšné kvalifikaci. Tímhle návratem do historie bychom chtěli poukázat, že ačkoliv se zdá být pět let ne úplně šíleně dlouhá doba, tak esport a nejen ten lolkový si za tuto dobu ušel neskutečnou cestu. Mozilla si prošel ledasčím a i tenhle příběh ukazuje, že byl jedním z těch, kdo si úspěch zasloužil a spolu s Kazmitchem by se dal považovat za dva historicky nejlepší domácí hráče, kteří se neprobojovali na nejvyšší metu, LCS.

Dnes již pouze oblíbený komentátor a občasný streamer však šel ještě více do hloubky, a když se na to podíváme s časovým odstupem, můžeme být rádi za dnešní profesionální přístup světové scény. Každá přední organizace má řadu manažerů, koučů na všechno možné, aby se hráči mohli soustředit jen na výkony sebe a svého týmu, které by díky tomu měly být na nejvyšším možném levelu. Pokud ani tak nestačí, až tehdy musejí přijít změny, ale vyzkouší se maximum. Jde o pět let starou výpověď, ale i tak si troufneme říci, že i pro dnešní hráče to může být inspirativní.

Mozilla a Freeze dlouho drželi český prapor v zahraničí, jednou si za Ninjas in Pyjamas zahráli i spolu

„Psal jsem tady "tl;dr" každého dne, ale přeci jen, nepsal jsem všechno.

„Hráli jsme docela dobré množství scrimů v průběhu toho měsíce, podle mě, ale nebyl snad moment, kdy bychom se všichni koukli na replay a řekli si: "Todle dělej jinak, todle je špatný, atd." Picky a bany byly dělané tak blbě, že to snad ani nešlo hůř, v tom smyslu, že to bylo dělané podle toho, co si chtěl zahrát Extinkt. Spíše to ale bylo tak, že si každý určoval svůj pick sám, jako v soloQ, s žádným větším plánem pro hru, spíše counter pick lane. Manažer, Francouz, začal ze začátkuu působit jako milý chlapík, ale po tom, co jsme prohráli, tak jsme jakoby já a LeDuck pro něho přestali existovat. Je to sobec, který myslí na svoji slávu, když jsme potřebovali třeba jídlo, tak vždycky musel někdo chodit s ním, pití už vůbec neobstarával, snažil se kecat do picků a banů, aniž by měl páru o hře. Co mně ale nejvíc vadilo, že místo nějaké motivace před zápasem nám řek, že nemůžete prohrát, když prohrajete, jdete pryč.

„Bootcamp byl shit. Priletěl jsem do Polska, jeli jsme taxi do hotelu a docela dobrý začátek. Pak po celé 3 dny jsme chodili do herny v metru, kde bylo asi 253235 stupňů a ping 120 s na h.vno PC i monitory. Já sám jsem pak konečně našel na netu místo, kde trénovali Fnatic – samozřejmě si ho zarezervovali spoustu dní dopředu–, kam jsme chodili pěšky v zimě – proto jsem nastydl, taxi samozřejmě nee. Tam už byl internet i PC relativně OK, ale že by někdo třeba připravil věci dopředu a zarezervoval nebo tak, to nic.

„Něco jako Curse trika pro hráče? Mikiny? Vybavení? Nope.“

Poslední velkou štací Moziho zahraniční kariéry byla akademie SK Gaming

„Co se týče samotného týmu, tak Sleper přiletěl až 2 dny před turnajem a celou dobu se tu učil na zkoušky. Extinkt většinu času spal, a když jsme měli scrimy, tak se většinou dokázal jen naštvat, když někdo něco dělal špatně. Malunoo si po celou dobu tady skypoval, jel Twitter a takové sr.čky. Nějaká komunikace mezi hráči a vytváření pouta? Nope. Jediný LeDuck, ačkoli dokázal být někdy otravný, tak furt hrál a měl snahu připravit nějaké picky, bany, scouting o soupeřích a tak.

„Co dobrého mi Curse dalo? Ačkoliv to líčím jako hodně špatnou zkušenost, tak koneckoncu po zhlédnuti toho, v jakém zázemí a jak vše funguje třeba u Fnatic nebo Copenhagen Wolves a dalších, vím, jaký je ten správný recept na chování se v tymů a zázemí, což se mi bude hodit při výběru dalšího týmu. Můj plán je tedy si najít nový tým, se kterým to zkusím v červnu na kvalifikaci do S3 znovu a když se to nepodaří s vědomím, že jsem pro to udělal vše i že jsem hrál v týmu, co do toho dal vše, tak budu vědět, že je na čase změnit povolání.

„Závěrem jsem určitě rád za tuhle příležitost, co jsem měl, hodně jsem se toho naučil, opět jsem zažil, co to znamená být pořádně pod stresem, tlakem a nervozitou, zahrál jsem si proti těm nejlepším evropským celkům a budu si hodně dávat pozor do budoucna, ať už v LoLku nebo životě, do čeho jdu.

„Mějte se fajn. :)“

Co proslavilo Mozillu jako hráče, jako topaře? Jedině Irelia!

Líbil se vám tenhle návrat do historie s tehdejší autentickou výpovědí hráče, co kromě Curse prošel slavnými organizacemi jako Fnatic nebo SK Gaming? Dejte nám vědět do komentářů, jestli máte zájem o další články s tématikou minulosti českých a slovenských hráčů v zahraničí.

Tohle je dnešní Mozilla, komentátor. Uslyšíme ho počtvrté v řadě komentovat finále Mistrovství ČR?

Staré (dobré?) časy League of Legends bychom na závěr připomněli i legendárním videem z roku 2013, v jehož hlavní roli je "hvězda" soloQ Niddus, který se na Mozillově streamu předvedl:

Štítky: mozilla
Tvoří a pisálkuje na pískovišti jménem PLAYzone.cz už od roku 2011. Zkoušel i jiné pozice, redaktořina a komentování je ale cesta. Přes 10000 článků a bleskovek hovoří za vše. Rád si hraje se slovy, stvořil třeba Zápasovník. Je fanouškem také klasického sportu, ze všeho nejvíc ale miluje jídlo.