Přejít k hlavnímu obsahu

Nejlepší tým Evropy? Jednoznačně G2 Esports!

13. 7. 2020 | 12:35 VALORANT
Ignition Series je aktuálně nejprestižnější sérií nezávislých Valorant turnajů, které mají oficiální podporu. V Evropě se o víkendu konalo již druhé pokračování, které pořádal francouzský Team Vitality. Ten sice žádnou vlastní sekci zatím nemá, ale to ničemu nebránilo uspořádat první opravdu velký evropský turnaj.
G2 Esports Valorant
G2 Esports Valorant

Klání s názvem Vitality European Open bylo otevřené naprosto komukoliv, do hlavní části se však z 256 týmů dostalo pouze nejlepších osm. Prvním evropským turnajem takového měřítka byl před třemi týdny G2 Esports Invitational, ten však ještě nehostil plnohodnotné týmy, nýbrž pouze mixy známých osobností. G2 se však kromě pořádání vlastních turnajů do Valorantu pustili naplno a v současnosti jsou jedinou Tier 1 organizací, která disponuje vlastním týmem. Starý kontinent zatím stále vyčkává, na rozdíl od vysoké aktivity v Severní Americe.

Vitality European Open

G2 Esports v těžké kvalifikaci nezaváhali a 10. až 12. srpna si zahráli o celkových 15 tisíc euro, z čehož většinu bral samotný šampion. Cíl byl tedy jednoznačný! G2 Esports se na úvod skupiny utkali s FABRIKEN, proti kterým sice nezvládli první mapu, ale na další dvou už to byla demolice. Zápasy proti Apexis z Turecka i need more DM z Maďarska už si pohlídali s klidem a do play-off šli jako vyšší seed. Druhá skupina byla však zamotanější, a proto v 1. kole play-off šli na PartyParrots se známým ex-CS:GO hráčem ANGE1em. Tady na úvod závěrečného dne přišel opět pomalejší start a scénář byl totožný, jako ve skupinové fázi. Prohru první mapy následovaly dvě rychlé výhry – na které G2 následně navázali i ve 2. kole WB a do grandfinále šli s výhodou jedné mapy.

Vitality European Open

Hvězdná sestava z různých koutů Evropy se však i proti Prodigy, které předtím porazila 2:0, vrátila k předchozímu scénáři, jenž se naplnil i do třetice. Prodigy sice na úvodním Havenu srovnali stav, poté však následovaly výhry 13:4 a 13:8 na Ascentu a Splitu, díky čemuž se G2 Esport stali relativně s přehledem šampiony dosud největšího evropského turnaje. Výhra 10 tisíc euro musí těšit zejména Ardiise, který se tímto po svém devátém finále stává vůbec nejúspěšnějším Valorant hráčem světa. Nejdůležitější však bude sledovat budoucí vývoj evropské scény, protože dokud do kolotoče v nové FPS hře nevstoupí další světoznámé organizace, tak jen těžko může evropská scéna vzkvétat do úrovně, jakou má třeba v CS:GO. Stále jsme však teprve na začátku.

Vitality European Open

Oficiální složení G2 Esports je zatím čtyřčlenné, Belgičan davidp byl na turnaji pouze jako host. Všichni se však shodují na tom, že o víkendu opravdu exceloval a slavná organizace by jej měla okamžitě podepsat!

G2 Esports nyní hrají v tomto složení:

 Španělsko Oscar 'mixwell' Cañellas Colocho
 Polsko Patryk 'paTiTek' Fabrowski
 Švédsko Jacob 'pyth' Mourujärvi
 Lotyšsko Ardis 'Ardiis' Svarenieks
 Belgie David 'davidp' Prins – stand-in

Tvoří a pisálkuje na pískovišti jménem PLAYzone.cz už od roku 2011. Zkoušel i jiné pozice, redaktořina a komentování je ale cesta. Přes 10000 článků a bleskovek hovoří za vše. Rád si hraje se slovy, stvořil třeba Zápasovník. Je fanouškem také klasického sportu, ze všeho nejvíc ale miluje jídlo.