Přejít k hlavnímu obsahu

Norská organizace NOREG Gaming fejkovala zápasy a dokonce ukradla logo Entropiq!

19. 10. 2020 | 20:46 Counter-Strike 2
Herní scéna občas dokáže vytvořit bizarní situace. Ale to, co dnes vyplavalo na povrch ze Skandinávie, je trošku na jiném levelu. Vlastně jsme asi nikdy nic podobného neviděli. Místní organizace, jestli se tak daný subjekt dá nazývat, si totiž na základě upravených dem vymýšlela zápasy proti známým týmům, a k tomu dokonce ukradla logo české organizace! Ale pojďme na to hezky postupně.
NOREG Gaming
NOREG Gaming

O týmu NOREG většina z vás s největší pravděpodobností neslyšela. Jedná se o norský celek, za který před dvěma lety hrála jména jako jkaem, zEVES nebo H4RR3. Blízko měli postupu na WESG do Číny, ale z mnoha kvalifikací a turnajů vyhráli pouze 500 dolarů a po čtyřech měsících existence přišel definitivní rozpad. Nyní se však přesuňme do roku 2020, kde se najednou zjevila organizace NOREG Gaming. Měla být původem také z Norska, ale s původním jádrem nemít nic společného. V sestavě NOREG hráli takřka neznámí hráči, ale najednou se na Twitteru zjevily zprávy o tom, že v jednom turnaji porazili Endpoint, aktuálně TOP 30 tým světa. Internetovým detektivům se to však nezdálo a první oprávněné pochybnosti na sebe nenechaly dlouho čekat.

Jeden uživatel Twitteru se v reakci na status s výhrou 19:17 a 16:14 nad Endpoint zeptal flameZe, talentovaného hráče daného týmu, jestli o nějakém takovém zápase vůbec ví, načež ten odpověděl jednoznačně, že absolutně nechápe, co se děje. Největším paradoxem na tom všem ale je, že tento zápas byl dokonce i živě odvysílán na Twitchi. Jak by se tedy mohlo stát, že vlastně neproběhl, i když jste jej mohli sledovat? Jednoduše. NOREG Gaming si opatřili demo zápasu mezi Endpoint a Budapest Five, které je volně k dostání na HLTV.org, a svépomocí změnili názvy týmů a jména hráčů na ty svého týmu – tak, aby oni byli na straně vítězné a Endpoint na straně poražených. Tenhle konkrétní zápas vytipoval uživatel Redditu s přezdívkou Daniel1606 podle skinů.

V tu chvíli už bylo více než jasné, že je všechno naprosto špatně a nikdo nedokáže pochopit, jaká vůbec mohla být motivace k podobnému kroku vztáhnout. I ten samotný turnaj, ve kterém měli NOREG vyhrát nad Endpoint, byl kompletně vymyšlený a s největší pravděpodobností grafika ukradená odjinud. Celá tato komická situace má navíc i přesah na domácí scénu, protože pokud se důkladně zadíváte na náhledový obrázek tohoto článku, tak vám na grafice z údajného turnaje jistě přijde něco v nepořádku. Ano, vidíte správně, jde o kopii loga Entropiq, kam jsou pouze umístěné dva extra prvky. Entropiq ještě nejsou v Evropě tak známí, takže pokus dobrý. Za organizací navíc měl údajně stát Bubzkji z Astralis, který jakékoliv spojení s NOREG Gaming na Twitteru popřel.

Celá tato kauza neměla ani trvání jednoho dne, protože v tuto chvíli se už k jakémukoliv kanálu vymyšlené organizace ani jejího turnaje nedostanete. Twitter byl smazán či deaktivován a stejný osud potkal i Twitch kanál, kde se vám objeví klasická hláška o stroji času. Posledním archivovaným záznamem NOREG Gaming je omluva týmům a Bubzkjimu za falšování zápasů. Přesto si troufneme říci, že něco takového esport dlouho neviděl, a přirovnat by se to dalo maximálně k Severní Koreji, která je podle místní propagandy mistrem světa ve fotbale.

NOREG Gaming
Tvoří a pisálkuje na pískovišti jménem PLAYzone.cz už od roku 2011. Zkoušel i jiné pozice, redaktořina a komentování je ale cesta. Přes 10000 článků a bleskovek hovoří za vše. Rád si hraje se slovy, stvořil třeba Zápasovník. Je fanouškem také klasického sportu, ze všeho nejvíc ale miluje jídlo.