Přejít k hlavnímu obsahu

Nvidia vyzývá počítačové hráče, aby se připojili k boji s nemocí COVID-19

16. 3. 2020 | 20:23 Všechny hry
Pokud vlastníte herní počítač a chcete přispět k vývoji léku na koronavirus SARS-CoV-2, přišla vaše chvíle. Díky aplikaci Folding@home můžete poskytnout část výkonu svého stroje výzkumným týmům pracujícím na vakcíně proti nemoci.
foldingahome
foldingahome

Ve svém tweetu společnost Nvidia nabádá hráče z celého světa, aby přiložili ruku k dílu a pomohli rozšířit znalosti o viru SARS—CoV-2, který způsobuje globálně rozšířenou nemoc COVID-19. Připojit se můžeme všichni, stačí si jen stáhnout program folding@home.

Výše zmíněná aplikace zapojuje počítače do celosvětové sítě, která využívá části výkonu grafické karty a procesoru jednotlivých zařízení k zvládnutí náročných počítačových úkolů a zpracování obrovského množství dat. Samozřejmě je možné ji vypnout a mít znovu k dispozici plnou sílu svého stroje. Můžete si tak sami určit, kdy chcete přispět svou troškou do mlýna.
 

Folding@home je už roky využíváno k různým výzkumům – dalo se používat i na PS3. Od počátku tohoto týdne mohou uživatelé zapůjčit svůj výkon do dvaceti tří nových projektů. Konkrétně se zkoumají vazby virových bílkovin na buňky plic a jak jim zabránit.

Tyto projekty by mohly výzkumníkům pomoci lépe porozumět koronaviru a snad i napomoci k tomu vyvinout účinnou formu léčby. Pokud jste se dosud cítili bezmocní a neschopní jakkoliv pomoci s pandemií, nyní tak můžete učinit a nemusíte při tom ani opustit dům, což byste ostatně stejně dělat neměli.
 

Jak používat folding@home

Nejdříve je třeba stáhnout si program zde. Po instalaci bude program nastaven tak, aby využíval malou část výkonu vašeho procesoru, kdykoliv budete mít zapnutý počítač. Grafickou kartu bude využívat pouze pokud to podporuje její software.

Jestli si přejete poskytnou více výkonu, než je prvotně nastaveno, najděte si ikonu folding@home ve skrytých Windows ikonách v pravém dolním rohu obrazovky. Ze základního "low" můžete přejít přes "medium" až na "full." Čím více výkonu poskytnete, tím více to zpomalí vaše zařízení.

folding@home

Jestliže se chcete podívat, na jakém projektu zrovna pracujete, nebo chcete změnit nastavení programu, vyberte z výše zmíněné nabídky možnost "Web Control."

Otevře se vám internetová stránka, na které uvidíte současný projekt, jeho ID a svoje nastavení. Pro podporu boje s koronavirem vyberte v nabídce "I support research fighting any disease." Bude vám přiřazen projekt a můžete si přečíst, s čím přesně pomáháte.

Vývojáři folding@home oznámili, že kvůli zvýšenému zájmu o program může chvíli trvat, než vám bude přiřazen projekt. Pokud máte doma počítač, který nevyužíváte, nebo si můžete dovolit sem tam ztratit část výkonu svého stroje, můžete tedy také přispět k projektu. Možná právě data zpracovaná vaším počítačem budou ta klíčová k nalezení léku.