Přejít k hlavnímu obsahu

Obdržel slavný YouTuber PewDiePie shadowban?

31. 10. 2020 | 14:51 Všechny hry
Pár dní nazpátek se internetem rozšířila zpráva o tom, že PewDiePie, druhý nejodebíranější Youtube streamer, byl potrestán shadowbanem (ban, na který není tvůrce obsahu upozorněn). Diváci nemohli najít jeho kanál ani ve vyhledávání, ani v oznámeních, byl dostupný pouze přes přímý odkaz.
PewDiePie
PewDiePie

Ban je pro kohokoliv, koho živí sociální platformy jako je Youtube nebo Instagram, noční můrou. Znamená ztrátu hlavního zdroje financí, fanoušků a táhlé procesy, pokud se snažíte svůj účet vybojovat zpět. Shadowban je označení pro ban, který není majiteli oznámen a znamená prakticky zneviditelnění účtu.

Druhému nejodebíranějšímu kanálu na Youtube, který vlastní Felix 'PewDiePie' Kjellberg, se 19. října podobné zneviditelnění přihodilo. Fanoušci si všimli, že se jim nezobrazuje v doporučených videích a když se pokusili kanál dohledat, odešli s neúspěchem. Naštěstí tato situace netrvala dlouhou dobu, účet byl už po několika hodinách znovu lehce dohledatelný. Google vydal prohlášení, ve kterém toto označil za chybu.

26. října se ke kauze konečně vyjádřil i majitel účtu. Podle něj nešlo o shadowban, protože lehčí problémy sledoval už několik dní předtím. Podle jeho fanoušků měla jeho videa v tomto období nižší sledovanost.

I když o svůj účet strach nemá, přijde mu zvláštní, že tato chyba postihla pouze jeho. „Nemyslím si, že jsem dostal shadowban. Prostě jsem usoudil, že se stala chyba. Ale trápí mě jedna otázka: jak se to stává? Jak se to stalo? Poptal jsem se a jsem jediný, komu se podobná chyba přihodila,“ projevil svojí zvědavost PewDiePie.

Pewdiepie také slavil 24. svoje narozeniny, ale místo obvyklých gratulací se mu na Redditu množily starosti fanoušků o jeho účet a otázky, zda by to opravdu mohl být shadowban. Není potvrzeno, že by Youtube tyto tresty vůbec uděloval.

Felixův kanál nyní standardně funguje, jeho videa mají miliony shlédnutí a žádná další podobná chyba nás snad nečeká.

Zdroj: dexerto.com
Štítky: PewDiePie