Přejít k hlavnímu obsahu

PAX Arena: Který americký tým je nejlepší? Poslední velký turnaj vyhrávají Sentinels

28. 7. 2020 | 10:30 VALORANT
Severoamerická scéna již přivítala spoustu špičkových organizací a právě v tomto regionu se nejvíce "práská do koní". Také turnaje tu probíhají na pravidelné bázi a jeden takový opět ukázal, kdo jak na tom je.
PAX Arena: Sentinels
PAX Arena: Sentinels

Dosavadním nejúspěšnějším Valorant týmem Severní Ameriky by se dali označit TSM, kteří vyhráli celou řadu turnajů v čele s T1 x NSG Showdown, nejvíce dotovaným americkým turnajem. V posledních kláních se jim ale nedařilo dle představ, a této šance se chopila silná konkurence. Sentinels vyhráli Gamers For Equality, Gen.G ovládli Pulse Invitational a Cloud9 vyhráli EsportsDoug x eUnited Charity Clash. Tohle všechno se odehrálo v posledních dvou týdnech, což jen ukazuje, jak vyrovnaná je americká špička. A to nezmiňujeme ani T1, od kterých se čekají velké věci, ale kteří se zatím s výjimkou jednoho turnaje, kde skončili druzí, v plné síle neukázali.

Kompletní elita se však o víkendu utkala na turnaji s názvem PAX Arena Invitational, který byl součástí Ignition Series a nabídl 25 tisíc dolarů. Kromě výše zmíněných týmů nechyběly ani další organizace 100 Thieves, Complexity, Renegades, Team Envy, Immortals nebo třeba výběr v čele s Ninjou. Ze známých celků se neúčastnil akorát FaZe Clan, jenž sice v posledních dnech představil dvě nové posily, ale sestavu stále nemá kompletní.

Skupinová fáze nejlépe vyšla T1, kteří za 8 map ztratili v průměru na každé jen 5 kol a jediný vyrovnaný zápas hráli proti Envy. Nejvíce zajímavé dění nabídla skupina D, kde se představily čtyři známé organizace. V souboji o první místo si ale Sentinels počínali sebevědomě a C9 nepustili ani mapu. Podobně dopadlo také céčko, kde Immortals až s překvapivě velkým klidem porazili Gen.G. Z osmičky postupujících celků do play-off, které už měly jisté prize money, jsme dosud nejmenovali pouze výběr Homeless v čele s dephhem, jenž sebral mapu TSM a jako jediný tým bez organizace šel dále ze 2. místa skupiny A. 100 Thieves zde naopak potvrdili nevábnou formu.

Skupina A Skupina B
1. Spojené státy americké TSM4-0+40 1. Spojené státy americké T14-0+62
2. Spojené státy americké Homeless3-1+20 2. Spojené státy americké Team Envy3-1+39
3. Spojené státy americké Built By Gamers2-2-22 3. Kanada Way 2 French2-2-7
4. Spojené státy americké 100 Thieves1-3+4 4. Spojené státy americké Echo 81-3-22
5. Spojené státy americké 100 Blifted0-4-42 5. Spojené státy americké Team Kephrii0-4-72
 
Skupina C Skupina D
1. Spojené státy americké Immortals4-0+48 1. Spojené státy americké Sentinels4-0+47
2. Kanada Gen.G Esports3-1+18 2. Spojené státy americké Cloud93-1+31
3. Spojené státy americké Mixup2-2+12 3. Spojené státy americké Complexity2-2-16
4. Spojené státy americké Prospects1-3+1 4. Spojené státy americké Renegades1-3+1
5. Spojené státy americké Team Mang00-4-79 5. Spojené státy americké Team Owl0-4-63

Vyřazovací část už ale svým formátem nenabídla prostor na zaváhání. V prvním čtvrtfinále byli TSM od týmu Envy opravdu prověření, po dvou těsných mapách to ale mezi nejlepší čtveřici dotáhli. Ještě vyrovnanější klání předvedli Sentinels a Gen.G, kde druhý jmenovaný sice šel na Bindu do vedení, ale tým v čele se sinatrou to dokázal otočit. Co se týče horního pavouka, tak nejvíce šokující ale bylo samotné semifinále, kde TSM nedokázal ani na jedné mapě uhrát více než 4 body a Sentinels s ledovým klidem prošli do velkého finále.

U překvapení ale zůstaneme i ve spodní části pavouka, protože Homeless se nespokojili s postupem ze skupiny a na dvou mapách si poradili s T1, kteří měli konečně šanci ukázat svou sílu, ale tentokrát to po jednoznačném průběhu své skupiny nepotvrdili. Také v závěrečném čtvrtfinále pak dokázal zvítězit tým ze druhého místa své skupiny, u Cloud9 to ale takové překvapení není, že Immortals porazili. Právě C9 šli do semifinále jako favorité a své role se zhostili na výbornou, když Homeless nedokázali ani jednou vyhrát žádnou stranu.

Sentinels vs. Cloud9, tak znělo složení souboje o titul a 10 tisíc dolarů za první místo. Všechno odstartovalo Ascentem, kde Sentinels vyšla útočná lépe strana a i když se soupeř snažil dotahovat, tak výsledek zněl 13:11. V TenZovi a spol. úvodní prohra však zažehla oheň a Haven byla opravdová jízda. 13:6, máme srovnáno. Sentinels se však dokázali vzchopit a třetí mapu, Bind, zvítězili stejným poměrem jako úvodní Ascent. Z map poolu už tak zbýval pouze Split, kde se Sentinels prezentovali parádní obranou, za kterou získali 9 bodů a poté už to dokázali poměrem 13:7 doklepat k cennému triumfu. Oni navíc věděli, že musí, protože pátá mapa by byla opět Haven, jelikož map ve hře zatím stále není pět na kompletní best-of-five sérii, na kterém předtím na C9 nestačili.

PAX Arena Invitational: play-off pavouk
  Spojené státy americké TSM2         
     Spojené státy americké TSM0      
  Spojené státy americké Team Envy0         
        Spojené státy americké Sentinels3   
  Spojené státy americké Sentinels2         
     Spojené státy americké Sentinels2      
  Kanada Gen.G1         
           Spojené státy americké Sentinels 
  Spojené státy americké T10         
     Spojené státy americké Homeless0      
  Spojené státy americké Homeless2         
        Spojené státy americké Cloud91   
  Spojené státy americké Immortals0         
     Spojené státy americké Cloud92      
  Spojené státy americké Cloud92         
Štítky: PAX, Sentinels
Tvoří a pisálkuje na pískovišti jménem PLAYzone.cz už od roku 2011. Zkoušel i jiné pozice, redaktořina a komentování je ale cesta. Přes 10000 článků a bleskovek hovoří za vše. Rád si hraje se slovy, stvořil třeba Zápasovník. Je fanouškem také klasického sportu, ze všeho nejvíc ale miluje jídlo.