Přejít k hlavnímu obsahu

Pět legend, které nikdy nevyhrály The International

24. 4. 2020 | 12:13 Dota 2
Dnes se podíváme na pět legendárních hráčů, kteří přes své nezměrné herní dovednosti nedokázali vyhrát The International.
Aegis
Aegis

Ludwig "zai" Wåhlberg

Podobně jako spousta profesionálních hráčů začal i zai svou kariéru na MOBA hře Heroes of Newerth. Kvůli větší profesionální scéně a možností vydělávat daleko více peněz přesedlal na Dotu 2. Již v začátcích jeho Dota 2 kariéry si ho vyhlédl celek SADBOYS, jehož se později ujal gigant Evil Geniuses. S EG získal na svém prvním The International třetí místo, později přešel do týmu Secret a navzdory papírovým předpokladům vypadl velmi brzy z TI. Musel se tak dívat, jak EG zvedají nad hlavu Aegis. Později se do svého domovského týmu opět vrátil a získal další třetí místo. V roce 2018 přešel do Optic Gaming a pomohl vybudovat druhou nejlepší organizaci v Severní Americe. Po nevydařeném TI se vrátil do Evropy k Secret, se kterými vyhrál mnoho turnajů včetně Majorů. Na Aegis však stále čeká.

zai

Liu "Sylar" Jiujun

V našich končinách ne úplně nejznámější hráč, ale přesto Sylar patřil mezi světovou Carry elitu. Jen málokdo měl k vítězství The International blíže než on. Už v roce 2012 s LGD Gaming obsadil třetí příčku po prohře s Na´Vi v Upper Bracketu a následném fiasku proti konečným šampionům Invictus Gaming. Přesto je to úžasný výkon, když uvážíme, že to byl jeho druhý Dota 2 turnaj vůbec, a ten vůbec první, It's Gosu Monthly Madness Asia, byl měsíčním turnajem o pouhých tisíc dolarů. Nejblíže získání Aegisu byl v roce 2014, kdy ve finále TI narazil na svého dřívějšího kapitána Xiao8. Sylar reprezentoval barvy Vici Gaming a po první hře to vypadalo, že Aegis získá jako nic. Stal se ale přesný opak a Sylar odešel domů s prázdnou. Další rok opět uzavřel spojenectví se svým dřívějším kapitánem a společně opět hájili barvy LGD Gaming. Po skvělé jízdě však narazili na šampiony Evil Geniuses a opět skončili třetí. Ačkoli jsou známější čínští Carry hráči, jako například Burning, Sylar toho ve své kariéře dokázal opravdu mnoho a rozhodně se řadí mezi nejlepší čínské hráče historie.

Sylar

Aliwi "w33" Omar

Jeho kariéra začala v malých evropských týmech jako Balkan Bears nebo MeePwn´d. Větší týmy se o něj začaly zajímat až ve chvíli, kdy jako první hráč dosáhl 8 000 MMR. Vyhlédl si ho tehdy tým Secret, se kterým vyhrál Šanghajský Major. Poté ho z nevysvětlitelných důvodů vyhodili, a tak se ocitl v nově zformovaném americkém týmu Digital Chaos. S ním na The International 2016 prolétl Lower Bracketem a dostal se až do finále, kde podlehli Wings Gaming. Poté ještě několik měsíců v týmu zůstal, ale výsledky se nedostavovaly. Až do začátku roku 2019 střídal týmy i kontinenty, poté se usadil v týmu Liquid, dnes Nigma. S nimi opět došel na TI9 do finále, nestačil však na dvojnásobné šampiony OG. Navíc, jako jeden z mála hráčů dokáže skvěle zahrát Meepa, což se jeho tým nebojí využít.

Lu "Somnus" Yao

Čínský hráč známý rovněž jako Maybe, přišel na profesionální scénu v roce 2014. Vybrali si ho LGD Gaming, ale po pár měsících ho "odložili" do své akademie CDEC. Těsně před The International 2015 ho opět povolali do hlavního týmu, se kterým dosáhl na třetí místo. Kuriozitou je, že akademie LGD.CDEC se dostala do finále a získala stříbrnou medaili. Na sedmém ročníku opět skončil čtvrtý, opět o jednu příčku za druhým týmem organizace, LGD.ForeverYoung. Jeho největším úspěchem bylo druhé místo o rok později, kdy ve velmi vypjatém finále podlehli OG 2-3. Somnusova konzistence je neuvěřitelná, rok 2019 mu vynesl další místo "na bedně" a již druhou bronzovou medaili. Zároveň je také nejbohatším esportovým hráčem, který nikdy nevyhrál The International. Vydělal si téměř tři miliony dolarů, a to mu je teprve 24.

Artour "Arteezy" Babaev

Jestli je někdo, kdo patří na tento seznam, tak je to právě Arteezy. Jeho profesionální kariéra začala v týmu Kaipi, kde působil jako náhradník. Hned první turnaj však díky němu vyhráli a jeho kariéra šla strmě vzhůru. Během šesti let střídal své působiště mezi týmy Evil Geniuses a Secret, od října 2016 už je neodmyslitelnou součástí EG. Je známý pro svá třetí místa, dokonce dvě z nich byla na The International 2014 a mnoha Majorech. Proslavil se mimo jiné i závodem na 9 000 MMR s Miraclem, který jen těsně prohrál. Narozdíl od něj se ale stal třetím hráčem, který kdy dosáhl 10 000 MMR a na jeho hře to je vidět. Stačí se podívat na jeho stream, když výjimečně vysílá. I bez ohlášení mívá na streamu desetitisíce diváku a pro velkou část z nich je inspirací a vzorem.