Přejít k hlavnímu obsahu

Populární Twitch streamer Lirik vysvětluje, proč nepoužívá webkameru

5. 6. 2020 | 19:31 Twitch.tv
Oblíbený streamer Saqib Zahid, kterého zná většina lidí pod jeho pseudonymem LIRIK, se vyjádřil k často pokládané otázce, proč nerad používá na svých streamech tak oblíbenou webkameru.
Jak Lirik vypadá?
Jak Lirik vypadá?

LIRIKje i přes své cizokrajné jméno americkým streamerem. Tento rok mu bude 30 a krizí středního věku rozhodně netrpí. Na streamovací platformě Twitch patří mezi jedny z nejvlivnějších streamerů s takřka alarmujícím počtem 2, 5 milionu followerů! Je jedním z několika mála lidí, který je placený za spolupráci s platformou Discord. Živí ho tedy full-time streamování, kde hraje hry jako Call of Duty: Modern Warfare, Sea of Thieves, Quantum League, či Phantasy Star Online. A právě na jednom ze svých streamů se rozhodl odhalit, proč vlastně "webku" nepoužívá – nynější protesty v Americe, za které může smrt George Floyda, Lirika donutily se k tomuto tématu vyjádřit. Dodává, že barva jeho kůže jeho streamovací kariéru přesto nijak neovlivnila.

Víte, jeden z důvodů, proč jsem nikdy webku nepoužíval a pravděpodobně nikdy nebudu, je jednoduchý. Mám snědou barvu kůže. Nemyslím si, že bych byl tak populární, jako byl ve svých začátcích, kdybych ji používal,

uvedl na svém "Just Chatting" livestreamu. A ve svém vylévání srdíčka pokračuje.

Být bez kamery mi docela pomohlo. Lidé pak totiž nemají předsudky, nebo podobné věci. Online si vůbec neberou servítky. Uvidí vás a hned vás začnou odsuzovat,

zmínil LIRIK a dodává, že nechce zacházet do detailů, ale rozhodně zastává "mír a rovnocennost".

LIRIKova zkušenost vyzdvihuje problém snad každé komunity. Diváci s předsudky se vyhýbají streamerům, proti nimž něco mají. V tomto případě LIRIK pocítil, že jeho rasa by mu zabraňovala v úspěchu, pokud by o ní lidé věděli. Jeho komentář k této problematice přichází v čase, kdy je otázka rasové rovnosti ožehavým tématem současnosti, to kvůli probíhajícím globálním protestům. 

První dojem může (a dost často se tak stává) vést k trvajícím názorům. Barva kůže může tyto názory ovlivnit skrze vědomé i podvědomé asociace. Díky aktuální vlně protestů tato problematika opět vyplavala na povrch, což vedlo LIRIKa k diskuzi o tom, jak konkrétně odlišné vnímání jedinců s tmavší barvou kůže ovlivnilo jeho osobně, stejně jako volby, které během své kariéry streamera učinil. 

Štítky: LIRIK
Od léta 2021 redaktorem PLAYzone. Věnuji se hlavně Battle royale hře Call of Duty:Warzone a YouTube obsahu na internetu.