Přejít k hlavnímu obsahu

Představení účastníků Vodafone MČR v CS:GO: Prolomí eSuba dlouhé čekání na zlato?

10. 11. 2020 | 19:21 Counter-Strike 2
Poslední týden nás dělí od devátého Vodafone MČR v CS:GO a všichni už moc dobře víme, že jistojistě poznáme nového mistra. Jeden mistr by se však chtěl stát staronovým, konkrétně eSuba, která na svůj CS:GO titul čeká od roku 2013, ačkoliv se každý rok motá kolem medailových pozic. Pojďme se tedy poohlédnout, jak to s jejími ambicemi vypadá letos.
MČR 2020 eSuba
MČR 2020 eSuba

Pokud se zeptáte kohokoliv na největší stálici mezi domácími organizacemi, nebude asi nikdo, kdo by neřekl jméno eSuba. Poslední čtyři mistrovství si z Brna vždy eSubáci minimálně jedno zlato odvezli, nikoliv však v CS:GO. Jediný triumf v sérii Counter-Strike mají na kontě z roku 2013, kdy za ni hráli STYKO, uno nebo Wantyyyy. Rok co rok klepe sestava v čele s benq1m na zlatou bránu, ale třeba loni z toho nebylo ani semifinále.

eSuba

  •  Slovensko Erik 'The eLiVe' Sith
  •  Česká republika Dominik 'blogg1s' Janita
  •  Česká republika Lukáš 'Levi' Bouřa
  •  Slovensko Lukáš 'luko' Hrabčík
  •  Slovensko Dominik 'NIO' Maxian
  •  Slovensko Tomáš 'benq1' Masaryk – trenér

Letošní sestava eSuby vznikla hned v lednu a za uplynulých 10 měsíců ani jednou nezměnila složení. Jako jediný z loňské pětice zůstal blogg1s, který se rázem stal nejvýraznější osobností týmu. V samotném čele se nachází The eLiVe, který se před příchodem do eSuby měl upsat SINNERS, ale tuto velkou možnost na poslední chvíli smetl ze stolu a rozhodl se přijmout volání modré krve. Nová eSuba si hráče rozebrala z několika týmů, spolu s eLiVem tak přišel z loni bronzových Universe i hvězdný spoluhráč Levi. UNI se po minulé sezóně rozpadli, což byl osud také Dark Tigers, odkud přišel pro změnu NIO. Pětici uzavírá luko, který na přelomu roku opustil mistrovskou sestavu eXtatus. Když si tohle sečteme, tak do eSuby přišli tři loňští medailisté, a za sestavou stojí ještě benq1, jenž má ve sbírce z MČR šest cenných kovů. Na ten nejcennější ale čeká celou kariéru – zlatá je prostě zlatá.

Vodafone MČR 2020 v CS:GO

Cesta eSuby na letošní MČR byla relativně jednoduchá. Důležitým faktorem je samotná soudržnost sestavy, kvůli čemuž během roku neproběhl ani jeden odpočet bodů. Alfou a omegou byly oba splity Tipsport COOL ligy, kde za dvě druhá místa eSuba nasbírala 1400 bodů, což by samo o sobě stačilo na TOP 3 celoroční klasifikace. K tomu však nasazená dvojka přidala ještě pár stovek bodů z měsíčních sérií, kde jednou vyhrála řadový turnaj a jednou samotné finále, a vše uzavřel zisk 150 MČR bodů za postup z národní kvalifikace CEE Champions.

eSuba, jako tým nasazený z prvního koše, vyfasovala tu papírově jednodušší skupinu, o jejím postupu do play-off si tak málokdo dovolí pochybovat. Když se však podíváme na její konkurenty pozorněji, tak to procházka růžovým sadem být nemusí. Ze druhého koše jim totiž byli nalosováni Dark Tigers, kteří sice nepatří mezi favority turnaje, ale právě na eSubu dlouhodobě umí. Naposledy tygři zvítězili na obou mapách v 1. Tipsport COOL lize i v Sazka eLEAGUE. Možná to je jen shoda okolností, ale k podcenění by určitě dojít nemělo. Neméně nebezpeční budou také Eclot Gaming, kteří eSubu porazili v boji o mistra Slovenska. Proti eEriness MARVO se v bo3 nedá čekat více než jedno zaváhání, i tak ale může jít o daleko zajímavější skupinu, než to na papíře vypadá. Domácí dvojka však aspiruje na medaile, takže pro benq1ho svěřence je dobře, že se zapotí již ve skupinové fázi. Důležitý však bude postup z 1. místa skupiny, pokud se chtějí vyhnout favorizovaným SINNERS Esports.

Mnozí by možná namítli, že eSuba není skutečnou domácí dvojkou. Subjektivní hodnocení se však dá smést ze stolu tím, že minimálně druhá nejkonzistentnější bezesporu je. Silnou stránku eSuby je také to, že se pod taktovkou benq1ho umí připravit speciálně na vrchol sezóny, kterému dost možná přikládají vyšší váhu, než třeba SINNERS. Modrá krev je zajímavou kombinací individuálních kvalit a poctivé týmové přípravy. Hráči jako blogg1s, Levi nebo NIO navíc umějí rozhodovat zápasy mnohdy i sami. Jediný, kdo v poslední době nedisponoval ideální formou, tak byl luko. Dlouhé čekání na zlatou medaili se však u eSuby vyzdvihuje tak často, že by si žádný hráč nedovolil nedat do přípravy maximum, v čemž je MČR speciální. eSuba byla blízko pokoření SINNERS už ve finále letní 1. Tipsport COOL ligy, ten rozhodující malý kousek ale benq1mu a spol. chyběl. Mají na to, aby tomu nyní bylo jinak? Odpověď zní ano, ale současně nesmí zvládnout zbytek turnaje, aby tuhle příležitost vůbec měli.

Poznej tým: Rychlý rozstřel v podání luka

Největší týmová přednost: Erikov (The eLiVe) veľký mozog.

Kdo bude mít nejlepší formu: Celý tím bude dávať hlavy.

Na čem před MČR nejvíce pracujeme: Na individuálnej forme a nových veciach.

Proč by fanoušci měli fandit právě nám: Pretože uvidíte blogg1sa na pozápasových rozhovoroch.

Co říkám na los skupin (1-5 jako ve škole): 1.

Na koho ze soupeřů se nejvíce těšíme: Na SINNERS.

Kdo si na MČR rozdělí jaké medaile: 1. eSuba, 2. SINNERS, 3. ENTERPRISE.

MČR merch
Štítky: MČR, eSuba
Tvoří a pisálkuje na pískovišti jménem PLAYzone.cz už od roku 2011. Zkoušel i jiné pozice, redaktořina a komentování je ale cesta. Přes 10000 článků a bleskovek hovoří za vše. Rád si hraje se slovy, stvořil třeba Zápasovník. Je fanouškem také klasického sportu, ze všeho nejvíc ale miluje jídlo.