Přejít k hlavnímu obsahu

Představujeme vám 10 nejúspěšnějších hráček historie

8. 3. 2020 | 13:20 Všechny hry
Ve světě esportu je jich sice menšina, ale čas od času jsou na turnajích opravdu vidět. Ženy to v tomhle odvětvích nemají v mnoha případech příliš jednoduché, ale i přesto se najdou ty, které udělaly velkou kariéru plnou úspěchů. Při příležitosti oslavy Mezinárodního dne žen jsme si tak pro vás připravili výpis deseti těch nejúspěšnějších z hlediska prize money.
Scarlett
Scarlett

11. až 20. místo

Ještě než se pustíme do nejlepší desítky, tak si představíme tu druhou, kde se v současnosti nachází hned devět hráček Counter-Strike: Global Offensive. Hodně překvapivě se totiž mezi TOP 10 nedostala ani jedna! Od 11. místa tak v žebříčku Esports Earnings figurují jména jako vilga, zAAz, juliano, missharvey nebo potter, a za nás osobně je velké překvapení, že se žádná nedostala výše, ačkoliv vilgu od 10. příčky dělí pouze 200 dolarů.

10. místo: Sarah Lou

Desítku otevírá Sarah 'Sarah Lou' Harrison, která je s 50 tisíci dolarů na kontě v žebříčku jedinou Evropankou. Svůj jediný světový úspěch zaznamenala na Championship Gaming Series 2008 v bojové hře Dead or Alive 4, kde účastnické dvojice tvořili vždy muž a žena. Sarah Lou zde hájila barvy Birmingham Salvo.

9. místo: xchocobars

Streamerka Janet 'xchocobars' Rose je všeumělkyní a v loňském roce získala prize money ve čtyřech hrách – League of Legends, Hearthstone, Apex Legends, Teamfight Tactics. Své největší úspěchy ale zaznamenala ještě o rok dříve, kdy byl její hrou číslo jedna Fortnite. Celkově na odměnách nastřádala 50 750 dolarů.

8. místo: Kasumi Chan

Podruhé, a ne naposled, tu máme hráčku bojovky Dead of Alive 4, konkrétně Marjorie 'Kasumi Chan' Bartell, ta ovládla Championship Gaming Series o rok dříve než Sarah Lou, ale k tomu ještě v roce 2006 přidala účast na CGI Invitationalu. Osmé místo v našem žebříčku ji tedy vynesly kariérní výhry ve výši 55 tisíc dolarů.

7. místo: Hafu

Jako další tu máme velké jméno, konkrétně Rumay 'Hafu' Wang, která ačkoliv je dnes známá především díky streamování, tak v minulém desetiletí patřila k nejužší světové špičce ve World of Warcraft a zahrála si i na BlizzConu. Dlouhá kariéra a působení v top světových týmech jí na výhrách vynesla již 63 467 dolarů.

6. místo: TINARES

Epic Games sypou do Fortnite turnajů opravdu velké peníze a díky tomu uzavírá spodní pětici Tina 'TINARAES' Perez. Výčet jejích úspěchů tvoří jen a jen Fortnite, za předchozí dva roky dokázala díky Fall Skirmish Series a TwitchConu vyhrát celkem 63 475 dolarů. Ve všech turnajích se na vysokých příčkách umístila v týmu.

Liooon

5. místo: Ricki Ortiz

Všestranností mezi bojovými tituly disponuje Ricki Ortiz. Ta na esportové scéně figuruje již od roku 2003 a u spousty turnajů bohužel nejsou přesné výhry známy. Svůj největší úspěch zaznamenala dokonce o 13 let později, kdy tři čtvrtiny z celkového zisku 81 366 dolarů ve 12 různých titulech získala na CapCom Cupu 2016.

4. místo: Mystik

Dostáváme se do šestimístných řádů a první z nich je Katherine 'Mystik' Gunn. Ta svých 122 tisíc dolarů získala v letech 2007 až 2010, poslední úspěch ale byl tím největším. Dříve úspěšná hráčka Dead or Alive 4 totiž ovládla druhou sezónu soutěže WCG Ultimate Gamer, kde se hraním desítek her ukázala všestranně jako nejlepší.

3. místo: HaganeNoTema

Stupně vítězů otevírá Siobhan 'HaganeNoTema' Bielamowicz z Austrálie, která je historickým číslem dva v prohlížečové hře, o níž jste určitě ještě neslyšeli – Attack on Titan Tribute Game. HaganeNoTema v ní od roku 2014 postupně vyhrála 122 650 dolarů. Na kontě má řadu prvních a druhých míst z těch největších turnajů.

2. místo: Liooon

Pomyslnou stříbrnou medaili si odnáší Li 'Liooon' Xiao Meng, jež se takto vysoko dostala díky jednomu jedinému úspěchu. Nejedná se však o žádný triumf v neznámých titulech nebo třeba streamerských klání. Čínská hráčka totiž loni ovládla světové finále Hearthstone Grandmasters 2019, které jí vyneslo 200 tisíc dolarů.

1. místo: Scarlett

Královna na závěr! O jedničce tohoto žebříčku nemůže být pochyb, Sasha 'Scarlett' Hostyn patří dlouhé roky mezi světovou StarCraft II špičku. Jejím největším úspěchem je ten z Intel Extreme Masters v Pchjongčchangu, který byl součástí programu Zimních olympijských her. Celkově si na výhrách připsala už 357 564 dolarů.

Scarlett
Štítky: Scarlett, Liooon, Hafu
Tvoří a pisálkuje na pískovišti jménem PLAYzone.cz už od roku 2011. Zkoušel i jiné pozice, redaktořina a komentování je ale cesta. Přes 10000 článků a bleskovek hovoří za vše. Rád si hraje se slovy, stvořil třeba Zápasovník. Je fanouškem také klasického sportu, ze všeho nejvíc ale miluje jídlo.