Přejít k hlavnímu obsahu

Preview: Kdo uspěje na cestě na FACEIT Major?

10. 7. 2018 | 10:15 Counter-Strike 2
Na cestě na FACEIT Major zbývá už pouze poslední krok, regionální Minor. O své místo na v Londýně se utká 32 týmů ze 4 regionů, pojďme se tedy podívat na tuto sérii turnajů podrobněji.Už za dva měsíce se dočkáme dalšího CS:GO Majoru, nejprestižnějšího CS:GO turnaje. Ve Velké Británii se utká o slávu a jeden milion dolarů rovnou 32 týmů. Šestnáct týmů už má svoje místo zajištěné, nám však zbývá zjistit, kdo je v Londýně doplní.
Výchozí obrázek

Na cestě na FACEIT Major zbývá už pouze poslední krok, regionální Minor. O své místo na v Londýně se utká 32 týmů ze 4 regionů, pojďme se tedy podívat na tuto sérii turnajů podrobněji.

Už za dva měsíce se dočkáme dalšího CS:GO Majoru, nejprestižnějšího CS:GO turnaje. Ve Velké Británii se utká o slávu a jeden milion dolarů rovnou 32 týmů. Šestnáct týmů už má svoje místo zajištěné, nám však zbývá zjistit, kdo je v Londýně doplní.

Právě od toho jsou tady regionální Minor turnaje, které určí zbývající osmičku postupujících. Oproti předchozím ročníkům se všechny čtyři Minory odehrají na jednom místě, v útrobách londýnského Twickenham Stadium, kde budou mít týmy 24 hodin denně přístupné 2 tréninkové místnosti, posilovnu a vlastního kuchaře. V útrobách budou také 2 stage, díky čemuž se FACEIT vyhne delayům. FACEIT se k tomuto kroku odhodlal hlavně z důvodu, aby měly všechny týmy stejné podmínky a také aby se předešlo tomu, že by některý z kvalifikovaných týmů nedostal vízum na samotný Major.

Jak již bylo řečeno, na Minorech se představí celkem 32 týmů - pro každý region osm. Z každého regionu postoupí na FACEIT Major dva nejlepší týmy. Minory započnou už v sobotu 7. července, kdy začnou boje pro týmy z Ameriky, a budou trvat až do 22. července, kdy se dozvíme vítěze evropského Minoru.

Týmy byly rozděleny vždy do dvou skupin po 4, které se odehrají formátem GSL, v němž se zápasy spodního bracketu odehrají formátem BO3. Dva nejlepší týmy z každé skupiny poté postoupí do play-off, které se kompletně odehraje formátem BO3 double-elimination. Vítěz a poražený finalista z každého regionu získají místo v New Challengers Stage na zářijovém FACEIT Majoru.

Všechny Minory se budou vysílat na Twitch.tv, YouTube Gaming, a také přímo ve hře. Pro diváky na YouTubu čekají dropy v podobě FACEIT pointů, pro diváky na Twitch.tv zase speciální emotikony nebo chat jen pro subscribery.

Pojďme se teď podívat podrobněji na jednotlivé regiony.

Americký Minor - 7. až 11. července
Skupina ASkupina B
{#Spojené státy americké} NRG{#USA + Kanada} compLexity
{#Spojené státy americké} eUnited{#Spojené státy americké} Rogue
{#Brazílie} Nao Tem Como{#Spojené státy americké} Dignitas
{#Spojené státy americké} Swole Patrol{#Brazílie} Furia

Největším favoritem amerického Minoru je bez pochyb tým NRG. Ten v poslední době začíná vystrkovat růžky na světové scéně, což dokazuje hlavně 2. místo na SS i-League S5 a 3. místo na ECS Finals S5. NRG je také nejvýše postaveným týmem v HLTV žebříčku ze všech účastníků Minorů, postup by tedy neměl být problémem.

Favoritů na druhé postupové místo je více. O druhé postupové místo se nejspíše poperou týmy Rogue a compLexity. Rogue mohou těžit hlavně ze zkušeností Hika, který dlouhou dobu patřil na špičku světové scény. Jeho zkušenosti spolu s dravým talentem zbytku hráčů mohou být to, co bude potřeba k postupu na Major. Avšak podobně vyvážený mix zkušeností a talentu má i tým compLexity vedený duem stanislaw, ShaZhaM. Právě souboj mezi těmity týmy bude pravděpodobně klíčový.

O postup se však budou chtít utkat také týmy NTC a eUnited. V poslední době se však ani jednomu týmu příliš nedaří a hlavně poslední vystoupení týmu NTC skončila velkým propadákem. Postup jednoho z těchto týmů ani některého z dalších týmů se nezdá moc pravděpodobný.

CIS Minor - 10. až 13. července
Skupina ASkupina B
{#World} HellRaisers{#Kazachstán} AVANGAR
{#Ruská federace} PLINK{#Ruská federace} Monolith
{#Ukrajina} pro100{#Ruská federace} Spirit

{#Ruská federace} forZe

Jako další Minor, který začíná v průběhu toho amerického, bude CIS Minor. V něm jsme se dočkali překvapení už v kvalifikaci, kde selhal legendární tým FlipSid3, který se tak poprvé nepředstaví na Majoru. Zároveň se nepřestaví tým Nemiga, neboť ani na druhý pokus nezískal víza a CIS Minor se tak odehraje v sedmi týmech.

Stejně jako americký Minor, i CIS Minor má svého jasného favorita. Tím je tým HellRaisers, který se dluhodobě pohybuje na hranici širší špičky. Spojení zkušeného In-Game Leadera ANGE1a a neskutečného talentu zbytku týmu se projevuje jako správný recept a nezdá se, že by tým mohl na Minoru najít konkurenci.

Velkým favoritem na postup je také AVANGAR. Tento kazašský tým patří dlouhodobě mezi top týmy CIS scény a bude chtít zopakovat postup na lednový ELEAGUE Major. 

Šance na postup však mají i další týmy jako Spirit nebo pro100. Situace na CIS scéně je velmi vyrovnaná a proto může postoupit téměř každý.

Asijský Minor - 16. až 20. července
Skupina ASkupina B
{#Austrálie} Renegades{#Čína} TyLoo
{#Čína} VG.Flash{#Austrálie} Tainted Minds
{#Thajsko} Signature{#Izrael} Uniquestars
{#Japonsko} SCARZ Absolute{#World} 5POWER

Zatímco na CIS Minoru je vše otevřené, na tom asijském jsou karty rozdané víc než jasně. Favorité na postup jsou dva týmy, které obdržely pozvánku - Renegades a TyLoo. Tyto dva týmy se umístily v TOP2 na posledních čtyřech asijským Minorech a zatím to nevypadá, že tento Minor by měl být výjimkou.

O svou šanci zahrát si na Majoru se však budou chtít utkat také týmy VG.Flash, 5POWER nebo Tainted Mind, které patří mezi přední týmy svých regionů. Stále však platí, že hlavními favority jsou týmy Renegades a TyLoo.

Evropský Minor - 16. až 20. července
Skupina ASkupina B
{#Dánsko} OpTic{#Polsko} Kinguin
{#Finsko} ENCE{#Švédsko} NiP
{#Francie} LeftOut{#Švédsko} Red Reserve
{#Francie} 3DMAX{#Dánsko} Sprout

Jako poslední a to nejlepší na závěr je EU Minor. V něm vidíme největší kvalitu a nejlepší konkurenci ze všech týmů, i tento Minor má však své favority.

Těch je ale víc než jen dva. Asi největšími favority jsou týmy OpTic a NiP. Tým OpTic, který je složený převážně z odpadlíků z týmu North, má zkušenosti i dravost a je jasné, že bude bojovat o postup. NiP je zase legendární tým, na kterém ale bude stát obrovský tlak. Švédi se nedostali už na 3 Majory v řadě, navíc si v poslední době připsali několik špatných výsledků, jako je poslední místo na ESL Pro League Finals nebo ESL One Cologne.

Velkým favoritem je také tým ENCE, který byl obrovský překvapením ESL One Cologne, kde vyřadil týmy mousesports a NiP. O postup budou chtít zabojovat i týmy LeftOut, Red Reserve nebo Kinguin, čekají nás tedy vyrovnané a napínavé souboje.

Štítky: Major
Student žurnalistiky a filmových věd, milovník CS:GO, majitel společné fotky s Hide the Pain Haroldem.