Přejít k hlavnímu obsahu

Preview: První kolo LEC play-off i s českým zastoupením

27. 3. 2019 | 10:20 League of Legends
Už tento pátek čeká Evropu začátek play-off fáze, do které se dostalo šest nejlepších celků, včetně Humanoidova Splyce a Patrikova Origenu. Krom titulu EU šampionů se hraje i o účast na Rift Rivals a MSI.
LEC play-off Humanoid
LEC play-off Humanoid

V prvním kole play-off se z českého duetu ukáže pouze Humanoid, jehož Splyce čeká v sobotu bo5 zápas proti SK Gaming. Origen (Patrik) totiž v základní části skončil na druhé příčce, která znamená posun přímo do druhého kola, ve kterém si může dovolit prohrát zápas proti G2 Esports. Jako první se v rámci play-off představí Fnatic, který po nepovedeném startu dokázal získat třetí příčku a jako svého soupeře si nakonec zvolil Team Vitality.

Fnatic vs. Team Vitality - Probuzení proti uspaným

Fnatic LEC Rekkles Bwipo

Fnaticlogo std.pngFnatic

29. března 18:00Team VitalityTeam Vitalitylogo std.png
 Belgie BwipoTopCabochard  Francie
 Dánsko BroxahJungleMowgli  Jižní Korea
 Slovinsko NemesisMidJiizuke  Itálie
 Švédsko RekklesAD CarryAtilla  Portugalsko
 Bulharsko HylissangSupportJactroll  Polsko

V tomto zápase je favorit víceméně jasný, protože Fnatic ukazoval v druhé polovině jarního splitu naprosto úžasné výkony a vypadal, jako nejsilnější tým Evropy. Nemesis začíná ukazovat, proč si ho Fnatic vybral jako náhradu za Capse, Rekkles s Bwipem se dostávají do formy, kterou ukazovali na světovém šampionátu a Hylissang s Broxahem znovu začínají předvádět jejich nebezpečné roamy, které z nich vloni tvořily tak nebezpečný tým. 

Team Vitality naopak vypadal velmi silně až do posledních týdnů základní části. Ještě dva týdny před koncem základní části sice obýval druhou příčku, ale poté přišla série nevyrovnaných výkonů, které se podepsaly i na výsledcích. Team Vitality tedy nakonec skončil až na páté příčce. Nejsilnějším a nejstabilnějším článkem týmu se v průběhu jara jevil toplaner Cabochard.

Team Vitality LEC 2019 Jiizuke

Pokud chce ale Vitality uspět, budou muset svou hru znovu na nejvyšší úroveň dostat Jiizuke s Atillou, kteří v základní části podávali jak božské, tak bronzové výkony. Svůj podíl na týmovém neúspěchu ale nese i neúčinnost Jactrolla s Mowglim, kteří ke konci splitu nepůsobili vůbec nebezpečně. I když se často pokoušeli o agresivní průniky, jejich snažení bylo většinou trestáno smrtí a soupeř z toho následně mohl težit. 

Tip redakce: FNC 3:1 VIT

Pokud se potvrdí forma týmů z posledních týdnů splitu, Fnatic by neměl mít problém vyhrát sérii i 3:0. Dá se ale očekávat, že se i za současné formy v jedné hře Vitality dokáže prosadit nečekanou taktikou nebo nečekaným pickem, kterých má Jiizuke v klobouku víc než dost. 

Splyce vs. SK Gaming - Humanoida čeká velká zkouška

LEC Play-off Selfmade SK

Splycelogo std.pngSplyce

30. března 17:00SK GamingSklogo std.png
 Maďarsko VizicsacsiTopWerlyb  Španělsko
 Rumunsko XerxeJungleSelfmade  Polsko
 Česká republika HumanoidMidPirean  Jižní Korea
 Dánsko KobbeAD CarryCrownshot  Slovinsko
 Norsko NorskerenSupportDreams  Jižní Korea

Druhý zápas by měl být o dost vyrovnanější a zajímavější. SK Gaming se už od začátku sezóny jeví jako nevyzpytatelný tým, a jejich výsledky jdou nahoru idolu s výkonem polského junglera Selfmadea. Právě on spolu s midařem Pireanem zařídili skoro všechna vítězství v základní části, takže Xerxeho s Humanoidem čeká v rámci bo5 série velká výzva. 

Splyce sice je znám zejména jako late game tým, ale v posledních týdnech dokázal, že dokáže vyhrávat i v dřívějších fázích hry. Prioritu získává obvykle botlane, na které marksman Kobbe zatím zažívá životní split. Ani zbytek týmu se ale nedá označit za spodinu evropské scény a v dávkách na jaře zazářili i Xerxe, Norkseren nebo právě český zástupce Humanoid.

Splyce 2019 LEC Norkseren

Splyce se bude zřejmě pokoušet hrát skrz botlane, kde je oproti SK největší kvalitativní rozdíl. Solo-lajny tedy budou mít jasný úkol - nedostat se do příliš velké nevýhody, aby Kobbe mohl v teamfightech rozjet svůj koncert. Soupeři z SK Gaming mohou doplatit i na o dost menší zkušenosti, protože pro hráče Selfmade, Dreams a Crowshot to bude vůbec první zápas v play-off na nejvyšší profesionální úrovni.

Tip redakce: SPY 3:2 SK

Tento zápas je opravdu těžko odhadnutelný. SK vždy vítězilo díky dominanci Selfmadea v brzké fázi hry a Splyce je tým, který vyniká spíše v late game. V prospěch Splyce hovoří pozitivní vzájemná bilance ze základní části (2:0), ale hráči SK ukázali, že dokáží v jednom týdnu podlehnout Excel a následně rozdrtit G2. Série může dopadnout v podstatě jakkoliv, ale vzhledem k nevyrovnaným výkonům SK je scénář se skóre 3:0/0:3 velmi nepravděpodobný.