Přejít k hlavnímu obsahu

Profesionální hráč byl zatknut při mírumilovných protestech v Bělorusku

16. 8. 2020 | 15:30 Dota 2
Profesionální hráč Doty 2 LastHero byl zatknut za účast na pokojných protestech v Bělorusku. Protesty se konají proti policejní brutalitě a manipulaci voleb.
LastHero
LastHero

Oleg "LastHero" Demidovich je profesionálním hráčem, který hraje za B8 Esports. Je také zapáleným občanem, což dokázal, když se rozhodl postavit se za práva svých krajanů v probíhajících protestech v Bělorusku. Bohužel za to pořádně zaplatil. 

Pokud alespoň trochu sledujete dění ve světě, pravděpodobně vám neunikly zprávy o demonstracích proti Alexandru Lukašenkovi poté, co zvítězil ve volbách. Mnoho lidí věří, že byly zmanipulované, během protestů bylo zatčeno více než 6000 lidí, 39 jich bylo zraněno a dva byli zabiti.  

LastHero byl zatčen během protestů a od té doby o něm nebyly žádné zprávy. B8 Esports prozradili více detailů v oficiálním prohlášení. Hráč se setkal se třemi přáteli na Vítězném náměstí v Minsku, všichni čtyři se zapojili do protestů. Protesty byly pokojné, nedocházelo k žádnému násilí nebo střetům.   

Přistoupili k nim policisté a z neznámých důvodů je odvedli do nedaleké budovy stanice metra, kde bylo zadrženo dalších padesát lidí. Od té doby hráče nikdo neviděl. 

Dmitry "Fishman" Polishchuk, jeho kamarád a spoluhráč, který také žije v Bělorusku, později kontaktoval místní úřady, aby zjistil, zda byl LastHero zadržen. Bylo mu pouze sděleno, že následující ráno budou odhalena jména zadržených. 

Tým B8 Esports následně potvrdil, že byl jejich hráč skutečně zadržen. Během dne tým zveřejnil více informací, podle nichž byl pravděpodobně držen na jednom z minských policejních oddělení, kde mohl zůstat až 72 hodin bez obvinění. Prý se ale čekalo na rozhodnutí soudu, jež by mohlo tuto dobu prodloužit. Kontakt s vnějším světem hráč měl mít umožněn až po soudním slyšení. 

„Pokud máte další informace o Olegově přesné poloze nebo stavu, prosím, dejte nám vědět,“ uvedl zástupce týmu na sociálních médiích. Naštěstí podle posledních zpráv je hráč doma, není však známo, jestli je nakonec obviněn, případně z čeho. 

Update, 15.8.2020

Sám Oleg se ozval prostřednictvím svého Twitteru. Neprozradil moc, ujistil ale své fanoušky, že je doma a v pořádku. Poděkoval jim také za podporu. "Bylo to fyzicky náročné, jsem ale v pohodě!" napsal. Slíbil, že v budoucnu prozradí více, co se během osudných tří dnů stalo, jak jen bude moct. 

 

 

Zároveň uvedl, že Anton Lyadov, známý ruský blogger, který stojí za YouTube kanálem The People, byl také zatčen a pravděpodobně poslán zpět do své vlasti. "Na deportaci ho vzali 13. srpna kolem 4-6 hodin odpoledne. Doufám, že se brzy shledá se svými milovanými."

Moc zpráv tak zatím není známo, nicméně Olegova rodina, přátelé, spoluhráči i fanoušci si jistě oddechli, že je doma a v pořádku. 

Zdroj: ginx.tv
Štítky: Last Hero