Přejít k hlavnímu obsahu

První týden prázdnin se Starcraftem

4. 7. 2018 | 10:05 StarCraft 2
 Zatímco přípravy na dvě české akce (NSC a ČSL) jsou v plném proudu, zahraniční scéna také nelení. Co se právě stalo a co nás čeká v prvním prázdninovém týdnu?
Výchozí obrázek

 

Zatímco přípravy na dvě české akce (NSC a ČSL) jsou v plném proudu, zahraniční scéna také nelení. Co se právě stalo a co nás čeká v prvním prázdninovém týdnu?

Minulost (plná spoilerů)

Homestory Cup

Za námi je v pořadí už sedmnáctý HomeStory Cup. Pokud se na zápasy chcete podívat, můžete je bez spoilerů najít přehledně uspořádány například zde. Pokud jen chcete naservírovat výsledky, mohu vás ujistit, že na turnaji se stalo několik zajímavostí, o kterých je potřeba se zmínit. Ve skupinové části vše vypadalo velmi zajímavě, když ze skupiny A postoupil jako první {#Německo}  Lambo v závěsu se {#Francie}  Stephanem. Finalistu GSL {#Korejská republika}  Zesta nechali až na třetí pozici. V ostatních skupinách však Korejci nenechali nikoho na pochybách o své formě a s výjimkou {#Korejská republika}  MMA, který postupoval z místa čtvrtého, obsadili vždy přední příčky. Příjemným překvapením bylo prvenství {#Korejská republika}  PartinGa ve skupině D. Naopak nikoho asi nepřekvapilo, že {#Německo}  TLO ani {#Velká británie}  DeMusliM se ze svých skupin nedostali. Nějvětším překvapením však byl výkon {#Dánsko}  Snuta, který se stavem 3-4 musel s turnajem ve skupinové fázi rozloučit. Pavoukem dvojité eliminace se nakonec prokousal až do finále {#Korejská republika}  INnoVation, který sice hned v prvním kolem winners bracketu prohrál se {#Korejská republika}  Solarem, ale v loseru pokořitele nenašel a zvítězil i v grandfinále nad mistrem druhých míst. Ano, {#Korejská republika}  soO si opět odnesl stříbro. Za zmínku ještě stojí perfektní výkon německého Zerga Lamba, který hraje čím dál tím lépe a na HomeStory získal bronz.

 

GSL

Pojďme se ale bavit o tom hlavním. Dnes začíná třetí (a poslední, pokud nebudeme počítat Super Tournament) letošní GSL! Zatím jsme však v historické sekci věcí minulých, proto se nebudeme zabývat dnešním Code S, ale již hotovou kvalifikací. Čtyři hráči se kvalifikovali přímo z předchozí sezóny. Jsou čtyři, takže s trochou štěstí si odvodíte, že se jedná o semifinalisty druhé sezóny: {#Korejská republika}  Classic, {#Korejská republika}  Maru, {#Korejská republika}  Zest a {#Korejská republika}  TY. Dalších 28 slotů bylo otevřeno pro kvalifikace, které probíhali dvoufázově. První kvalifikační den se hráči utkali v double elimination turnajích – z každého postoupili dva nejlepší (kompletní tabulka na Liquipedii). Druhý den pak velmi podobným způsobem změřili síly ti, kterým se nepodařilo postoupit ve dnu prvním. Nebudu zde vypisovat všech 28 postupujících hráčů, pojďme se spíš podívat na několik zajímavých jmen. Za zmínku jistě stojí {#Spojené státy americké}  Neeb, který si zahraje další turnaj s korejskou špičkou, stejně jako nejlepší Mexičan  Special. Překvapením je jistě pro spoustu z nás kvalifikace mladého (15 let) Itala  Reynora. Žádný jiný „ne-Korejec“ se bohužel nekvalifikoval. Třetí GSL si nezahraje ani {#Kanada}  Scarlett, {#Kanada}  Masa, {#Tchaj-wan}  Has nebo {#Brazílie}  Kelazhur. Do SC2 se po chvilce oddechu vrací zajímavá jména, kvalifikoval se {#Korejská republika}  PartinG a {#Korejská republika}  MMA, naopak {#Korejská republika}  Patience, {#Korejská republika}  ByuL a {#Korejská republika}  Taeja si dají tuto sezónu pauzu. Pojďme minulost ukončit PartinGovým oslavným tanečkem.

 

Budoucnost (plná odhadů)

Code S
GSL code S – Skupina A (středa 4. 7. od 11:30)

{#Korejská republika}  Classic, {#Itálie}  Reynor, {#Korejská republika}  Ryung, {#Korejská republika}  sOs

V této části se můžeme bavit maximálně o nějakých odhadech a možnostech. Njevětší favorit na postup ze skupiny A je určitě Classic se svou defenzivní hrou. I když bych druhé místo jistě přál mladému Italovi, bude se nejspíš rozhodovat mezi Ryungem a sOs. Co rozhodne? Forma lehce nekonzistentního Protosse. Nicméně Ryung je silný Tarran, který v předchozí sezóně ukázal, že je potřeba s ním počítat.

Tučňák hádá: Classic a sOs

GSL code S – Skupina B (sobota 7. 7. od 6:00)

{#Korejská republika}  Maru, {#Korejská republika}  Forte, {#Korejská republika}  Leenock, {#Korejská republika}  Dear

Sobotní skupina začíná na evropské poměry zbytečně brzo, ale i zde se můžeme pustit do predikcí. Opět máme jasného favorita – vítěze minulé sezóny a bezkonkurenčně nejlepšího Terrana na světě – Marua. Ke druhému místu ve skupině má papírově nejblíže Dear, ale nevylučuji postup ani Leenocka, natož skvěle hrajícího Forteho. Bude to boj.

Tučňák hádá: Maru a Dear

 

Sledujte živé video od uživatele GSL na adrese www.twitch.tv