Přejít k hlavnímu obsahu

Reddit opět zasahuje, tentokrát proti manželovi, který nechal manželku čekat venku kvůli raidu

13. 2. 2021 | 16:37 Všechny hry
Manžel, jehož manželka si nešťastnou náhodou zabouchla klíče, byl právě uprostřed důležitého boss fightu. Muž jí tak šel otevřít až po několika minutách, když boss fight skončil. Nutno říct, že jeho žena z toho radost rozhodně neměla.
pixabay.com
pixabay.com

O oblíbeném subredditu „Am I The Asshole?“ jsme v minulosti v souvislosti s hrami již psali – jednou v případě rodiče, který svému synovi za trest smazal svět v Minecraftu, na němž dělal více než rok. V dalším případě šlo o naštvaného přítele, jenž se zlobil na svou přítelkyni, protože si vzala ve Skyrimu ženu, a podezříval ji, že se jí možná líbí ženy. Pro připomenutí, jedná se o oblíbený subreddit s již 2,6 miliony uživatelů, kam přispívají lidé, kteří si nejsou jistí, zda se v určitých situacích zachovali jako parchanti, jak už napovídá název této stránky. Ostatní pak v komentářích hodnotí, zda byl autor příspěvku parchant, nebo ne. 

Dnešní případ se týká manžela, který je vášnivý hráč World of Warcraft a zapojuje se do raidů. Jednou týdně se skupina 40 lidí sejde a společně se pokouší zabít nejtěžší bosse, z nich padají vzácné itemy. Nicméně, aby hráč dostal do koncových raidů pozvánku, musí přijít řádně vybaven a nabuffován s tzv. „world buffs“. Jde o dočasná vylepšení hodnot, které umožňují hráčské postavě dávat větší poškození, rychlejší regeneraci many apod. Získat je není otázka pár minut, musí se splnit specifické podmínky a podle autora příspěvku existují celé discordové servery čistě pro tento účel. Tyto „world buffs“ jsou v některých guildách povinné, aby se člověk mohl do raidu vůbec zapojit, takže samotná příprava zabere docela dost času a to nezmiňujeme další nutnosti, bez kterých na raid vyrazit zkrátka nemůžete.

Teď už k samotnému případu. Manželé si objednali jídlo s donáškou do domu. Normálně ho u dveří přebírá manžel, ale tentokrát, když zazvonil zvonek, se připravoval na boj s těžkým bossem, nemohl tudíž odejít. Když neuděláte mechaniku správně, vaše postava zemře, ztratíte získané „world buffs“ a potenciálně můžete způsobit smrt dalších 39 hráčů. 

Raid
Raid
: Flickr.com

Jídlo šla tentokrát převzít manželka. Předtím, než zamířila dolů, ji manžel ještě upozornil, aby si nezapomněla klíče, jelikož v případě, že se za vámi zavřou dveře vestibulu, automaticky se zamknou. Bohužel ale žena klíče stejně zapomněla, takže po převzetí jídla neměla způsob, jak se vrátit zpátky do bytu. Podle autora příspěvku se to občas stává, v takovém případě jeho žena zazvoní na zvonek a manžel ji dojde „vysvobodit“. Manžel zvonek slyšel i tentokrát, rozhodl se ovšem ho ignorovat, dokud neskončil boj s bossem, tedy nějakých 5 minut.    

Jak se dalo předpokládat, manželka z toho nebyla nadšená, nazvala ho velkým parchantem a prohlásila, že dává přednost videohrám před ní. Autor ale namítá, že ona zároveň moc dobře ví, jaké přípravy předchází tomuto pětiminutovému boji, byla přece v bezpečí, přední dveře byly zamčené a nebyla ani v zimě. Musela prostě jenom počkat 5 minut, než pro ni došel. 

Příspěvek získal docela velkou pozornost, nasbíral na 2,5 tisíce „upvotes“ (obdoba facebookového lajku) a 2,2 tisíce komentářů. Obecný soud je, že autor příspěvku parchant neboli „Asshole“ skutečně je, ale není to tak jednoznačné jako v jiných případech. 

„Tato konkrétní epizoda není tak špatná, ale fakt, že tu hru bereš tak vážně, naznačuje, že tvá žena může mít s tím, že dáváš přednost videohrám před ní, pravdu. Tenhle konkrétní moment mohlo být jenom poslední kapkou,“ píše jeden z komentujících. 

Další podotýká: „Jsi parchant, ale ne tak velký. Podívej se, taky hraji a chápu, že to nemusí vždycky zapadat do skutečného života, ale mám pocit, že se jedná o hlubší otázku než tenhle jeden případ. (…) Jistě hry pomáhají k vytváření přátel po celém světě, ale nikdy by neměly být důležitější než skuteční lidé v našem skutečném životě.“ 

Někteří si ale servítky nebrali vůbec a byli upřímní: „Jsi, za to, že se k zatracený hře chováš líp než ke své ženě a jako by byla důležitější.“ 

Naštvaná žena
Naštvaná žena
: pixahive.com

Našly se ovšem i opačné pohledy, které víceméně souhlasily s autorem příspěvku. Jeho žena přece byla v bezpečí, bylo to jenom pár minut, navíc ji předem upozornil, aby si nezapomněla vzít klíče, takže si za to může tak trochu sama. K tomu je třeba myslet na to, kolik práce dá příprava a samotný boss fight. Jeden z internetových soudců napsal: „Šlo o naplánovanou událost s dalšími 39 lidmi, která právě probíhala. Kdyby autor příspěvku hrál sport a jeho žena by si nechala klíčky v autě, čekala by od něj, že odejde v půlce zápasu, aby jí dal svoje, a potom počká několik dalších týdnů, aby si zápas zahrál znovu? Lidé automaticky předpokládají, že protože se jedná o videohru, je to bezcenná a frivolní ztráta času, ale není to nic bezcennějšího než jakákoliv jiná forma strukturované sociální aktivity.“ Tento soudce tedy manžela v dané situaci za parchanta nepovažuje, poznamenává ovšem, že je třeba si sednout, situaci probrat a dávat pozor na to, kolik času tráví hrou a kolik se svou ženou.  

Další komentář uvedl: „Nejsi. Jsme opravdu překvapen, kolik lidí hlasuje, že jsi. Otázkou není, že je tvoje žena důležitější než videohry obecně, ale pětiminutová nesnáz, o níž věděla, že se může stát, a před níž byla varována, aby si nezapomněla vzít klíče, aby hodiny tvojí práce nepřišly vniveč. Nemluvě o ostatních lidech, kteří se na tebe spoléhají. Kdyby to byla půlhodina, nebo o tom nevěděla předem, bylo by to něco jiného. Ale tohle je směšné.“

Obecně můžeme říci, pokud se jednalo o ojedinělou záležitost, možná byla reakce naštvané ženy trochu přehnaná. Na druhou stranu, jestli jde o něco, co se opakuje, nebo manžel skutečně tráví videohrami až moc času a svou drahou polovičkou opomíjí, není se moc čemu divit. Co si o této situaci myslíte vy? Zachovali byste se podobně jako autor příspěvku?   

Je podle vás naštvaná manželka v právu?

Možnosti výběru
Štítky: Reddit